Siyasi konularýn þöyle biraz kenarýna çýkmak ve biraz nefes almak için 15 Þubat Cumartesi günü Baðlarbaþý Kültür Merkez’ine gittim.
Malum 8-16 Þubat tarihleri arasýnda Üsküdar Kitap Fuarý’nýn altýncýsý icra edildi.
Bu sene ‘Üsküdar’da yer gök kitap’ mottosuyla yapýlan fuar yine týklým týklýmdý.
Stantlar arasýnda gezmekte zorluk çekiliyordu.
Fuarý þöyle bir iki kez gezdikten sonra merkezin sinema salonundaki þâirler söyleþisine gittim.
***
Özellikle gittim. Ýki sebeple.
Birincisi, ekran yüzü yazarlarýn ve þöhretlerin imza masalarýnda hayranlarý kuyruklar oluþtururken, ilim sahibi sanat erbabý deðerli isimlerin stantlarýnda kimsesiz beklediklerini görmemdir.
Ýkincisi de bu söyleþide yakýndan tanýdýðým iki dostun varlýðýydý.
Biri moderator 5 þâir Filistin’i, Gazze’yi, Kudüs’ü konuþuyordu. Özcan Ünlü, Adem Turan, Recep Garip, Sýddýk Ertaþ, Ýlhami Atmaca.
Her biri diðerinden deðerli bu þâirler Filistin, Kudüs ve Gazze konusunda duygularýný dile getirdiler. Âdem Turan’ýn Arif Ay’dan okuduðu bir þiir ile söyleþi sona erdi ve imza faslýna geçildi.
***
Ýmzalanan kitap Âdem Turan’ýn hazýrladýðý 72 þâirden Filistin þiirleri içeren ‘Þâirlerin Gazze’si, Geride Kalanlarýn Türküsü’ydü.
Her þâirden bir kýsa makale bir de þiir içeren kitabý ben de þâir dostlara imzalattým.
2008 yýlýnýn son aylarýnda Ýsrail’in Gazze’ye baþlattýðý saldýrýlar üzerine Filistinlilerin acýlarýný paylaþan 72 þair diyor ki: ‘Bu eserde onlarýn çýðlýklarýnýn, öfkelerinin, gözyaþlarýnýn, kýsaca vicdanlarýnýn daha fazla duyulmasýna bir katký saðlamak istedik.’
Kitapta ayrýca Gazzeli çocuklarýn duygularýný yansýtan 2009 Ocak ayýnda elleriyle çizdikleri renkli resimler yerleþtirilmiþ.
Ýlke yayýnlarýna ve tabii ki þâirlerimize teþekkürler.
***
Sonra tekrar fuarda dolaþmaya baþladým. Çoðu baþörtülü hanýmlar ve kýzlardan oluþan ziyaretçilerin yoðunluðu insana ümit vermiyor deðil.
Bu raðbet, sanal dünyada kaybolan insanlarýmýzýn kitaba da ilgisi varmýþ dedirtiyor insana.
Sadece kitaba deðil salonlardaki söyleþilere ve programlara da ilgi yoðundu.
Fuarda gezerken çok sayýda dostu da görmek de keyifliydi.
Bu arada ziyaretçiler arasýnda sessiz sakin bir hanýmefendi dikkatimi çekti. Daha doðrusu o bana selam verince tanýdým. Ýstanbul Valisi Ali Yerlikaya beyin hanýmýydý. Takdir ettim. Ne koruma, ne protokol, ne kibir. Yanýnda kýzý sýradan bir vatandaþ gibi fuarda geziyordu.
Doðrusu valimizin eþinin bu örnek davranýþý beni daha da keyiflendirdi. Valimizi ve ailesini Ankara’da uzun süre komþuluk yaptýðýmýz için iyi tanýrým. Onlarýn bu tevazuu ve halk ile kaynaþmalarý emsallerine ve tüm bürokratlara örnek olsun!
***
Gezmekten yorulmuþtum. Ýnkýlab Kitabevi’nin standýnda biraz dinlendim. Ýnkýlab’dan Mehmed Maksudoðlu hocanýn kaleme aldýðý Analitik Osmanlý Tarihi’yle çýktým.
Osmanlý sultanlarýný kýsa kýsa anlatan kitap sýradan bir deðerlendirmeden ziyade Ýslami deðerler perspektifinden bir analiz içerdiði için dikkat çekici. Tarihi olaylarý, laik liberal bakýþý da oryantalist bakýþý da yeri geldiðinde eleþtirip zamanýnýn þartlarýný hatýrlatarak Ýslâmi açýdan deðerlendiren bir kitap.
Dolayýsýyla bu veciz ve kýymetli eseri kültürümüze kazandýrdýklarý için hem Maksudoðlu hocaya hem de Hasan Güneþ’e teþekkür borçluyuz.
***
Tabii ki en özel teþekkür Üsküdar Belediyesi’ne ve deðerli baþkanýna.
Her sene bir öncekinden daha zengin bir vizyon ile kurulan bu fuar hem kitap arzýyla hem kültür programlarýyla önemli bir misyon ifa etmiþ oluyor.
Önümüzdeki sene stantlarýn arasýnýn biraz daha geniþ tutulmasý tavsiyesiyle baþta belediye baþkaný olmak üzere emeði geçen herkese tebrik ve teþekkürler!