“Yerel, küçük, yavaş ve hakiki”nin festivali

Çok güzel ve çok kırılgan bir coğrafyadayız. Süratli giden bir arabanın bile bir şeyleri bozduğu, ülkenin şezlongsuz belki de son kumsallarının bulunduğu, betonlaşmamış, bozulmamış, geleneksel üretim ve tarımı modernleştirerek sürdüren insanların yaşadığı bu olağanüstü coğrafyada biz ‘yerel olana, küçük olana, yavaş olana ve hakiki olana’ büyük değer veriyoruz. Yazın adanın karşı karşıya kaldığı büyük nüfus patlamasını belli oranda bütün yıla yayarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz”.

Yukarıdaki sözleri belki daha önce yayınlanan haberlerden okumuşsunuzdur. 30 Ekim Perşembe günü başlayacak olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Yönetmeni Petra Holzer ilk kez düzenleyecekleri bu etkinliğin anlamını nasıl da güzel özetlemiş... Eşi Ethem Özgüven ile yaptığı birbirinden önemli belgesellerle tanıdığımız Petra Holzer daha önce de ekoloji temalı etkinlikler ve film yarışmaları düzenlemişti. 2 Kasım’a dek Bozcaada’da devam edecek olan Ekolojik Belgesel Festivali’ne de ekibiyle birlikte titizlikle hazırlandı. Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Turizm İşletmeleri de doğası ve tarihiyle adanın cennetsi niteliğinin korunması için BİFED’e destek oluyor. Bu festivale katılmak ve Bozcaada’da haftasonunu geçirmek isteyenler için indirimli tarifeler uygulanacak.

Jüri üyelerinden Mark Achbar’ın Jennifer Abbot ile birlikte yönettiği ünlü “The Corporation” belgeselinin açılışta gösterileceği BİFED’e daha ilk yılında 170 belgesel başvuruda bulundu. Aralarından 20 film yarışmaya seçildi. Bunların yanı sıra yarışma dışı bölümlerde 30 film gösterilecek. Dünyadan ve Türkiye’den dünya prömiyerleri de yapacak BİFED: Marianna Francese ve Jaad  Gaillet’in “Tarlabaşı ve Ben” (yarışma filmi), Margaret Bong’un “Weight of Salt / Tuzun Ağırlığı”, Eduardo Chibas’ın “Bye Bye, Barcelona / Bay Bay, Barselona)”, Sinem Yılancı ve Sertan Ünver’in “Oak and Scott: Pausing at High Speed / Oak ve Scott: Yüksek Hızda Duraklamak”, Hazal Tüfekçi’nin “Babalar Grubu” ve Eda Elif Tibet’in “Hey Geçi / Hey Keçi” filmleri ilk kez BİFED programında izleyici karşısına çıkacak.

Bir başka ilk de var programda: BİFED Jüri üyesi Yeşim Ustaoğlu’nun Karadenizli kadınların yaylalarda ne denli eziyet çekerek yaşadıklarını, bütün yükleri sırtlarında taşıdıklarını anlatan belgeseli “Sırtlarındaki Hayat”ın uzun versiyonu gösterilecek.

Yarışma filmlerinden Liz Miller, Nupur Basu, Karen Winthers, Mary Kiio, Iphigenie Marcoux-Fortie imzalı “Hands on: Women and Climate Change” Uluslararası prömiyerini BİFED’de yapacak. Amsterdam’ın prestijli belgesel festivali IDFA, Berlin, Viyana ve Sundance film festivallerinin finalistlerinden ve ödüllü filmlerinden oluşan yarışma seçkisinde de çoğu belgeselin Türkiye prömiyeri yapılacak.

Maciej L. Drygas’ın “Abu Haraz”, Mali Arun’un “Chai Qian, Yerinden Edilmiş”, Sourav Sarangi’nin “Char... Tarafsız Ada”, York-Fabian Raabe’nin “Sodom’un Çocukları”, Sandeep Rampal Balhara’nın “Pamuktan Hayaller”, Sonja Linden’in “Beş Yıldızlı Varoluş”, Martha Stiegman’ın “Sözünü Tut”, Farida Pacha’nın “Benim Adım Tuz”, Luca Bellino&Silvia Luzi’nin “Savaş Sanatına Dair”,  Mano Khalil’in “Arı Yetiştiricisi”, Amy Miller’ın “Karbona Hücum”, Dimitris Koutsiabasakos’un “Bakkal”, Lara Placido&Angelo Lopes’in “Teneke Ev”, Michael Kleiman “Ağ”, Rüya Arzu Köksal’ın “Bir Avuç Cesur İnsan”, İmre Azem’in “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir”, Nejla Demirci’nin “Gündöndü”, Ömer Güneş’in “Su Bedeviler” filmleri yarışma seçkisini tamamlıyor.

Bu seçkiden izlediğim “Arı Yetiştiricisi” ve “Ekümenopolis” diğer belgesellerin yüksek niteliği için bir fikir veriyor. BİFED için Bozcaada’ya gidip gitmemekte tereddüt eden varsa, etmesin...