Tarihi sokakta, içeriye adým attýðýnýzda burnunuza renklerin kokusunun geldiði bir çini atölyesi… Kendi adýma tanýmakta geç kaldýðým bir kenti, Kütahya’yý daha da kýymetli kýlan Sýtký Olçar’ýn kýzý Nida Olçar karþýlýyor.
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti’nin davetlisi olarak, bir açýk hava müzesi olan bu kentteyim. Ýki konferansýn yer aldýðý þehir programýmýzýn önemli duraklarýndan birisi de Tarihi Germiyan Sokaðý.
UNESCO tarafýndan “Yaþayan Ýnsan Hazinesi” seçilen Sýtký Olçar’ýn vefatýnýn ardýndan bayraðý kýzý Nida devralmýþ. Ülkemizi yurtdýþýnda pek çok sergi, toplantý ve buluþmada baþarýyla temsil ediyor. Kente damgasýný vuran çini sanatçýlarýnýn, sanatlarýný sorunsuz icra edebilmeleri için elbette “Hiçbir baþarý cezasýz kalmaz” ilkesinin tamamen kýrýlmasý gerekiyor. Sanatçýlar daha fazla itinayý hak ediyor.
Modernitenin ardýndan geleneksel yöntemlere dönüþün kaçýnýlmazlýðýný konuþuyoruz Olçar atölyesindeki sohbetimizde.
Ardýndan Sýtký Olçar müzesini geziyoruz ve bir baþka çini sanatçýsý Mehmet Gürsoy’u yine atölye ve sergi mekaný olan tarihi konaðýnda ziyaret ediyoruz.
Katar Emiri için Londra'da yaptýðý eserleri anlatýyor. Çini ve seramikle Kütahya, Anadolu'nun sýnýrlarýný aþalý onyýllar olmuþ.
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayýr, Kütahya'ya, Kütahyalýya ve Kütahya sanatýna sahip çýkan bir bürokrat. Konferanslardan önce kendisini ziyaret ediyoruz. Kütahya'nýn 15 Temmuz gecesini anlatýyor. Meydaný darbecilere býrakmamýþ Kütahya halký da.
Gazeteciler Cemiyeti Baþkaný Erkan Saðlam, Ankara Kanal 7 bürosunda çalýþtýðým yýllardan, 20 yýl öncesinden tanýdýðým bir kardeþim.
Dumlupýnar Üniversitesi'ndeki konferansta "Sosyal Medya ve Siyaset", Hilton Oteli'nde düzenlenen ikinci konferansta da "15 Temmuz sonrasý süreçte basýn" baþlýðýný tartýþýyoruz,
Yerel basýn, dijitalleþen ve küreselleþen dünyada bu trendlerle baþa çýkabilir mi?
Bunun en güzel yanýtý aslýnda bizzat 15 Temmuz. Sadece Baþkent'te ya da ülkenin büyük kentlerinde deðil, herhangi bir sahil kasabasýndan gelecek haber, bir ülkenin kaderi için hava ve su kadar hayati olabilir. Bunu 15 Temmuz Gecesi yaþamadýk mý? Baþta teknik sorunlar olmak üzere, belirli sebeplerle Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Marmaris'ten ayrýlmadan önce yaptýðý açýklama millete ulaþamamýþtý.
Hande Fýrat'ýn facetime yayýný ile CNN Türk'te Cumhurbaþkanýmýzla yaptýðý yayýn, gidiþatta önemli bir etki yaptý. Cumhurbaþkanýmýz iyi idi ve milleti meydanlara çaðýrýyordu. Güçlü bir yerel medya, Marmaris'te o geceki mesajý millete daha erken ulaþtýrsaydý, sonuçlara daha hýzlý ulaþýlýrdý kuþkusuz...
Yerel medya, güçlü bir ulusal medya kadar milletin kaderi açýsýndan da hayati önemde.
Davos Dünya Ekonomik Forumu'na hitap eden bir profesörün tanýmlamasýnda olduðu gibi dünya dijital bir diktatörlüðe ve hatta vücudumuzun makineler gibi hacklenmesine doðru gidiyor. Gelenekselin, insani olanýn önemi de daha fazla ortaya çýkýyor böylesi bir dönemde...
Týpký boyanmamýþ çini kaplarýn kokusundaki sohbetimizde olduðu gibi, geleneksel olanýn kýymeti, çok da geç olmadan anlaþýlacak... Ýnþallah anlaþýlýr.