‘Yerin üstü senin, yerin altında ne varsa İngilizin!’- 2 İRAN BAŞBAKANI MUSADDIK'IN BİLETİ KIBRIS'TA KESİLİR!

İngiltere'nin baş kenti Londra'da bir araya gelen İngiliz MI6 ve Amerikan CIA yetkilileri Musaddık'ı alaşağı eyme eylemini tasarlayıp uygulamaya koyacakları karargahı Kıbrıs'ta kurfmaya karar verdiler.  Eylemin kod adınaysa  "Ajax" dediler. İlk iş 1 milyon dolar avans  vererek zamanında NAZİ'lerle iş birliği yapmış Zahidi adında  İran'lı eski bir generali  işin başına getirdiler.

CIA planlarını deneyimsiz, içine kapanık  genç İran şahı Rıza Pehlevi üzerine kurdu. Bu delikanlı, ikinci dünya savaşı süresince Nazi'lerle çalışan babasının çok kötü bir kopyasıydı. Önce sokak ayaklandı, ardından da asker ve Musaddık devrildi. Önceleri bu işe hiç karışmak istemeyen  Şah Rıza Pehlevi, kız kardeşinin ısrarlarına dayanamadı, Roma'dan kalkıp Tahran'a geldi ve tahta oturtuldu. Gelecek iki yıl için İran Başbakanı olacak Zahidi'nin elineyse  Amerikalılar beş milyon doları saydı.

Emekli Subaylar Derneği'nin başkanı olan Zahidi, para,makam ve intikam duygularıyla dopdolu, başbakanlık  koltuğuna kuruldu.  Hava Kuvvetlerinin eski komutanı General Gülenşah, General Defteri ve bazı komutanlar da terfi ve para sözüyle satın alındı.

Bu hareketi ABD eski başkanı Roosevelt'in yeğeni Kermit Roosevelt yönetti. Musaddık 1952'de İngilizleri ülkeden kovduğu için darbenin başında Amerikalılar vardı. Roosevelt daha sonra yazacağı "Karşı Darbe" adlı kitabında CIA'nin yurt dışında uyguladığı bu ilk darbeyi anlatır:

Darbe öncesi Musaddık'ı yıpratma ve gözden düşürme kampanyaları başlatıldı. Hasta, yarı deli ve komünist olarak anlatıldı İran halkına . İşbirlikçi İran gazeteleri de çarşaf çarşaf bu iddialara yer verdi. Roosevelt Roma'ya giderek Şah Rıza'yla yüz yüze konuştu ve onun tam desteğini sağladı. Sıra sokağı ayaklandırmaya gelmişti. CIA'nin örgütlediği binlerce insan Şah'a karşı Musaddık yanlısı gibi sokağa döküldü. Musaddık kargaşayı önlemek için gösterileri yasakladı, sokağa çıkma yasağı ilan etti. CIA'nin kurguladığı bu ayaklanma süresince Şah'ın heykelleri yıkıldı, Şah yanlılarının yazıhaneleri, dükkanları yağmalandı.

Bu eylemlerin ardından aynı ajanlar bu kez Şah destekcisi olarak sokağa döküldü.Ne olduğunu anlamayan Şah yanlıları da onlara katıldı. Musaddık yanlısı Genelkurmay Başkanı Riyahi evinde göz altına alındı. Sonuçta yüzlerce kişi öldürüldü. Herşey yıllar sonra anlaşıldığında İran halkı ABD'ye büyük bir öfke duyacak ve bu gün İran'ın başındaki kökten dinci yönetim, halkın desteğiyle iktidara gelecekti.  İngiltere, CIA'nin bu başarısı karşılığında, 1954 yılında Amerikalı petrolcülerin İran'a girmelerine izin verdi.

Şah Rıza Pehlevi ve eşi Süreyya, Avrupa sosyetesinin göz bebeği olmuşlardı. Çok kalabalık davetler veriyor, sık sık ABD ya da Avrupa'ya alış veriş için gidiyorlardı. İran'da vur patlasın çal oynasın dönemi başlamış ve bütün hızıyla sürüyordu. CIA'nin eğittiği, Şah'ın güvenlik örgütü SAVAK akıllara zarar işkence yöntemleriyle Şah'a karşı olan herkesi öldürüyordu. Bu cinayetler öyle boyutlara vardı ki, sonunda CIA insafa gelerek SAVAK'ı durdurdu. Ama İran halkı herşeyin bilincindeydi ve ABD'den nefret etmeye başladı. Daha sonra, Humeyni'ye verilecek olan desteğin en büyük nedeni bu nefretti. Humeyni ABD'ye "Büyük Şeytan"  dedikçe İran halkı onu yürekten alkışlıyordu...