Yerli istihbarat ve Ýran-Kandil trafiði

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK hedeflerini baþarýyla vurmasýnýn arkasýnda ‘yüzde yüz yerli istihbarat’la yapýlan hedef tespitinin yattýðýna iliþkin haberi önceki gün STAR’da okudunuz. 

Kandil ve çevresindeki yönetim merkezleri, silah-mühimmat cephanelikleri, bilgisayar ve iletiþim merkezleri, sadece üst düzey birkaç örgüt yöneticisinin bildiði nakit paralarýn saklandýðý gizli kasalar, militanlarýn ihtiyaçlarýnýn depolandýðý lojistik merkezleri, motorlu araçlar ve ýsýnma için kullanýlan yakýt tanklarý, elektrik aktarým hatlarý ve trafolar vurulmuþtu.

- Bu noktalar önce ‘saha istihbaratý’ ile belirlendi;

- Yerli veri toplama, iletiþim ve seyrüsefer yazýlýmlarý ile donatýlan insansýz hava araçlarý ile doðrulandý;

- Operasyon TSK’ya ait Awacs iletiþim uçaðýndan koordine edildi;

- Yerli iletiþim, hedef belirleme ve atýþ sistemleriyle donatýlan F-16’lar, ‘yerli füze’ ile hedefleri vurdu.

Daha önce nasýl oluyordu?

- Türkiye, PKK hedeflerini belirlemede ABD ve Ýsrail istihbaratýndan gelen bilgileri kullanýyordu.

- Havadan hedef ve hareketlilik tespitinde Ýsrail’den kiralanan ÝHA’lar kullanýlýyordu. Bu ÝHA’lardaki görüntü alma ve iletim ve seyrüsefer yazýlýmlarý da üretici ülke tarafýndan saðlanýyordu.

- Operasyonlar o günlerde Türkiye’nin sahip olmadýðý ABD Awacs’larý tarafýndan izleniyordu. Bu nedenle tüm operasyonlar önceden ABD tarafýndan biliniyordu.

Bu noktada, PKK’lý Cemil Bayýk’ýn Ýngiliz Daily Telegraph gazetesindeki “ABD ile dolaylý kanallar aracýlýðýyla temasa geçtik” açýklamasýný hatýrlayalým!

Ancak bu ‘eski güzel günlere dönüþ’ çaðrýsý Washington’dan “PKK bir yabancý terör örgütüdür” karþýlýðý aldý.

***

Bu ‘yerli’ istihbarat deneyimi, sadece teröre karþý baþarýlý bir operasyon saðlamadý, ayný zamanda PKK kamplarýna yönelik silah ve lojistik ve ‘yabancý ziyaretçi’ trafiðine iliþkin çok önemli bilgiler de saðladý.

Bu bilgilerden ‘þimdilik’ bir önemli notu paylaþmak gerek:

Kandil’e silah ve mühimmat desteði, Talabani’nin partisi YNK kontrolündeki Süleymaniye üzerinden Ýran’dan geliyor. 

Aþaðýdaki bilgiler de bu anlamda önemli:

Rojavalý Kürtler: Ýran kýþkýrtýyor

 Suriye Kürt Ýlerici Demokrat Partisi (PDPKS) ve Suriyeli 16 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluþan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Ýstanbul temsilcisi Ahmet Kasým, bir süredir önemli açýklamalar yapýyor. PDPKS, 1957’de Hafýz Esad’ýn diktatörlüðüne karþý kurulmuþ bölgenin en eski partisi. Ancak 58. Yaþýný Haziran’da Ýstanbul’da ‘sürgünde’ kutladý.

Ahmet Kasým, özetle þöyle diyor: “Suriye devrimi baþladýðýnda Esad, Kürt partilerine mesaj gönderdi; ‘yanýmda yer alýn, muhalefeti yenelim; sonra haklarýnýzý vereyim’ dedi. Teklifi sadece PYD kabul etti. Ardýndan Murat Karayýlan ve PYD Eþbaþkaný Salih Müslim, Ýran’da Esad rejimi ve Ýran devletiyle bir anlaþma yaptý. Ardýndan PYD, bölgedeki diðer Kürt partilerin faaliyetini sýnýrladý. Ekim 2014’te Duhok’ta Suriyeli Kürt partiler anlaþtýk; Irak’ta eðitilmiþ 5 bini aþkýn Rojavalý Peþmerge vardý, bunlar Suriye’ye geçerek bölgemizi koruyacaktý. Rojava da tüm partilerin katýlýmýyla yönetilecekti. PYD buna imza attý, ancak sonra feshetti. Bölgeye Peþmerge’nin giriþine izin vermedi. Bölgede Baas rejimi PYD eliyle Kürtçe olarak uygulanacak.”

Ahmet Kasým, PKK için de ayný ‘desteði’ iþaret ediyor: “PKK kendisine destekçi bulmak zorunda. Bu destekçi Ýran’dýr. Ýran PKK ile oynayýp, ortalýðý birbirine katabilir.”

Sadece son bir aydaki ‘Ýran-PKK iþbirliði’ne iliþkin haberler bu örgüyü destekliyor.

***

Tesadüfe bakýn ki bu süreçte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde ‘baþkanlýk krizi’ çýktý. Baþkan Mesut Barzani, baþkanlýk yasasýnýn deðiþtirilmesi teklifini ‘darbe’ diye niteledi. Teklif, Celal Talabani’nin partisi YNK’nýn öncülüðünde verilmiþti.

Kuzey Irak’taki bu tartýþmaya kim müdahil dersiniz? 

Bildiniz!

Ýran’ýn, Barzani’ye karþý (Talabani’nin hastalýðý nedeniyle eþi Hero Ýbrahim Ahmed tarafýndan yönetilen) YNK’yý ve birkaç küçük partiyi desteklediði sýr deðil.

Peki Ýran’ýn Kuzey Irak ‘temaslarýný’ kim yürütüyor?

Devrim muhafýzlarý Komutaný General Kasým Süleymani. Kendisini, kah Esad’ýn, kah Hizbullah’ýn, kah Irak’ta kurduðu Þii milis ordusunun baþýnda görüyoruz.

Barzani’nin Türkiye ile petrol anlaþmasý yaptýðýný, PKK ile mücadeleye destek verdiðini, PYD’nin de Suriye’deki ‘Barzani yanlýsý’ Kürtleri zorla Erbil ve Türkiye’ye göç ettirdiðini hatýrlatalým.

Barzani Ýran destekli darbeyi nasýl atlatacak, göreceðiz.

Zira Ýran ‘içeriden’ destekçi bulmakta zorlanmýyor.

Týpký, bugünlerde ‘barýþçý’ ve ‘yolsuzluklarla mücadele eden’ ülke propagandalarýna Türkiye’den destekçiler bulabildiði gibi...