Yerli yazýlým ve programlarda acil adýmlar atmalýyýz!

Sevgili dostlar, Facebook platformunun “kiþisel veri” hýrsýzlýðý kanýtlanýrken, akla þu soru geliyor; YA DÝÐERLERÝ! AYNI VERÝ hýrsýzlýðý onlarda da var mý? VARSA “BÜYÜK VERÝ” SONRADAN BÝRLEÞTÝRÝLÝYOR MU? 

Sevgili dostlar, yaklaþýk 10 yýl önce 2008 ve 2009’da yazdýðým Pardus yazýlarýndan birini aynen paylaþýyorum; “Yerli 'PARDUS'u mutlaka deneyin! HER þeyden önce ‘Pardus’ nedir? TÜBÝTAK bünyesindeki UEKAE tarafýndan üretilen, yerli, yüzde yüz Türk aklý ile yaratýlan Linux temelli iþletim sistemi... Diyeceksiniz ki; UEKAE nedir? Ben de ilk duyduðumda çok þaþýrmýþ ama ‘varlýðýndan’ dolayý mutlu olmuþtum... Açýlýmý; Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araþtýrma Enstitüsü. Peki neden PARDUS? Tamamen ‘yerli’, tamamý Türkçe ve en önemlisi internetten indirilebilir, ücretsiz... Bunlar ilk bakýþta ‘artýlarý’... Hýzlý, güvenli ve tutarlý bir mantýk içinde çalýþmasý da iþin hediyesi... Yazýlým teknolojileri, ‘güvenliðimiz’ açýsýndan çok önemli... PARDUS þimdiden ‘devletin birçok kademesinde’ yabancý kaynaklý yazýlýmlara ‘tercih edilmiþ’ durumda... Yerli ‘yazýlým sektörümüzü’ geliþtiremezsek, bilgisayarlarýmýzýn ‘arka kapýlarý’ her zaman açýk kalýr... Size de tavsiyem "TÜBÝTAK'tan çýkan ve 2005'ten bugüne kullanýlan yerli PARDUS"u denemeniz... Nereden bulacaðým derseniz, son derece kolay: www.pardus.org.tr... Son söz: Ekonomi, savunma, týp ve bilgi teknolojilerinde baðýmsýz olamayanlar asla tam baðýmsýz olamazlar!"

Sevgili dostlar, yýl neredeyse 2018... Yaklaþýk 10 yýldýr aynen “niþasta bazlý þeker” konusu gibi ýsrarla takip ettiðim baþlýklardan biri de YERLÝ YAZILIM ve SÝBER GÜVENLÝK... Gündeme getirdiðimden tam 10 yýl sonra ayný ifadeler ile bugün Pardus haberini görmek beni mutlu etti... Ben elimden geleni yaptým, yapmaya da devam ediyorum. Bu konular hakkýnda MÝLLÝ BÝR BÝLÝNÇ MUTLAKA OLUÞMALI VE BUNUN ÝÇÝN BÝRLÝKTE ADIMLAR ATMALIYIZ... 

Son söz: Baþkalarýnýn mail sistemleri, telefon yazýlýmlarý, klavye yazýlýmlarý ve iþletim sistemleri ile haberleþip TAM BAÐIMSIZ olamayýz. BU KONUDA ÇOK YOL ALDIK AMA DAHA DA ÝLERÝ GÝTMELÝYÝZ... YERLÝ YAZILIM, YERLÝ UYGULAMALAR! 

Önemli not 1: Türk Telekom’da Paul Doany ve ekibi son dönemde “telefonlardaki klavyeden haberleþme programlarý yazýlýmýna hatta yerli twitter alternatifine" kadar çok önemli adýmlar attýlar. Siber Güvenlik alanýnda da YERLÝ ÞÝRKETLER VE ÖZELLÝKLE KAMU DÝNAMÝKLERÝ büyük bir atýlým içindeler. Bunlarý açýklamak bana düþmez fakat tek cümle ederek bitireyim; 2018’in baþlarýnda KULLANDIÐIMIZ BÜTÜN YABANCI YAZILIMLARIN YERLÝ ALTERNATÝFÝ OLDUÐUNU GÖRECEKSÝNÝZ! NE MUTLU HER ALANDA TAM BAÐIMSIZ TÜRKÝYE’YE... 

Önemli not 2: Ýstanbul Borsasý bünyesindeki yazýlýmlarda çalýþan FETÖ unsurlarýnýn temizlenmesi için büyük mücadele verildi. Ayný mücadeleyi TUBÝTAK’ta da gördük. FAKAT YETMEZ! ASLA GEVÞEMEDEN ÖZELLÝKLE “KOD YAZANLARIN” BIRAKTIKLARI ÝZLER VE GÜVENLÝK AÇIKLARI MUTLAKA HER DAKÝKA SORGULANMALI! 

Önemli not 3: Facebook, Google gibi platformlarýn YERLÝSÝ acilen hayata geçmeli. Bu konuda hepimiz çaba göstermeliyiz! 

Önemli not 4: Suyumsularý “kaynak suyu” gibi satanlar hiç ses vermeyerek akýllarýnca aptala yatýyorlar, devam etsinler, bakalým neler olacak! 

Önemli not 5: PARALARINI YURT DIÞINA GÖNDERÝP BORÇLARI TÜRK BANKALARINA YIKIP FÝNALDE SIVIÞMAYI UMAN VE HALA “ÝÞ ADAMI” GÝBÝ ORTALARDA DOLAÞANLARA DA BÝR TAVSÝYEM VAR; ADALET YERÝNÝ MUTLAKA BULACAK!