Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Yeþil çay sigara tiryakilerinde tükürük antioksidan etkisini artýrýyor

Sigara tiryakiliði alýnan caydýrýcý önlemlere, yapýlan uyarýlara raðmen toplumun kanayan bir yarasý olmaya devam ediyor. Sigara dumanýndaki bileþenlerin yol açtýðý serbest radikallerin oksidatif hücre hasarý ve kanserleþmeye kadar gidebilen bir dizi tepkimeyitetiklediði biliniyor. Bu bakýmdan sigara tiryakileri arasýnda “Vazgeçemiyorum, bari korunmaya çalýþýyým” ümidi ile antioksidan desteklerin kullanýlmasý yaygýn. Ancak bu þekilde uygulamalarýn da bilinçsiz þekilde yapýlmasý, yarardan ziyade zarar verebiliyor. Antioksidan etkili karotenoit olan beta-karoten’in sigara tiryakilerinde akciðer kanseri riskini artýrdýðý bildiriliyor. Antioksidan etkili E vitamininin yüksek miktarda kullanýlmasýna baðlý bazý riskler gündemde. 

Yeni yayýmlanan bir çalýþmada yeþil çay içilmesinin sigara tiryakileri ve sigara içmeyenlerde tükürük antioksidan kapasitesi üzerindeki etkisi incelenmiþ. Orta derecede ve aðýr sigara tiryakisi yirmi kiþi bir grup ve sigara içmeyen yirmigönüllü diðer grup olmak üzere ayrýlmýþ ve günde ikiþer bardak yeþil çay içmeleri istenmiþ (Bir büyük kupa bardak içinde 2 gramlýk yeþil çay poþeti olacak þekilde). Uygulamanýn ilk haftasý (7 gün) ve üçüncü haftasý (21 gün) aðýzdan alýnan tükürük örneklerinin total antioksidan etkisindeki deðiþim, ilk gün alýnan tükürük örnekleri ile karþýlaþtýrýlmýþ. 

Sonuçlar deðerlendirildiðinde, baþlangýçta sigara içmeyenlerin tükürük antioksidan aktivitesinin sigara içenlere göre iki misli daha yüksek olduðu gözlemlenmiþ. Diðer ölçüm süreçleri olan ilk hafta (yedinci gün) ve üçüncü hafta (yirmi birinci gün) ölçümlerinde de sigara içmeyenlerde antioksidan aktivitenin sigara tiryakilerine göre belirgin farklýlýðý koruduðu bildiriliyor. Ancak sigara içenlerin tükürüklerindeki antioksidan etkinin giderek yükseldiði dikkati çekiyor. Belki daha iyi anlayabilmek için numerik deðerler vermek daha doðru olacak: Sigara içmeyenlerde tüm deney süresince total antioksidan etki ayný seviyede kalýrken (700 mMol/50 mikrolitre), sigara tiryakilerinde baþlangýçta 340, ilk hafta 450, üçüncü hafta 485’e yükselmiþ. 

Görüldüðü gibi yeþil çay içilmesi sigara tiryakilerinde oksidatif hasara karþý bir koruyuculuk saðlayabiliyor. Ancak önemli olan sigarayý býrakabilme cesaretini gösterebilmek.