Çin gibi Uzak Doðu toplumlarýnda sýk içilen yeþil çay kanser, kalp damar hastalýklarý gibi ölümcül hastalýklarýn önlenmesi ve uzun bir ömürün formülü.
Yazýlarýmda sýk sýk Epidemiyolojik saha çalýþmalarýnýn sonuçlarýndan bahsederim. Epidemiyolojik araþtýrmalar belirli bir toplulukta beslenme ve yaþam þekli gibi özellikler ile yaþ, cinsiyet, meslek gibi alt gruplara göre saðlýk durumu, hastalýk görülme sýklýðý veya ölüm oranlarý gibi deðiþkenler arasýnda iliþki kurmayý amaçlayan çalýþmalardýr. Bu tip araþtýrmalarýn sonuçlarý saðlýk politikalarý oluþturulmasýna katký saðlamasý bakýmýndan yönlendirici olabilmektedir. Özellikle epidemiyolojik çalýþmalarýn bulgularýnýn bilimsel araþtýrmalarýn sonuçlarý ile de desteklenmesi saðlýklý beslenme ve yaþam þeklinin belirlenmesinde katký saðlayabilmekte. Ancak sonuçlarýn gerçekçi bir þekilde deðerlendirilebilmesi için çok yönlü uzmanlýk gerektirmekte. Mesela, yeþil çay ya da zeytinyaðý tüketiminin insan saðlýðýna olumlu etkileri bu tip araþtýrmalar sonucu ortaya konulmuþtur.
En popüler içecek
Çin gibi Uzak Doðu toplumlarýnda yapýlan bu tip çalýþmalarda temel içecek olarak sýk içilen yeþil çayýn kanserler, kalp-damar hastalýklarý gibi ölümcül hastalýklarýn önlenmesi ve uzun ömür vb. üzerinde olumlu katkýsý sonucu çýkarýlmasý þaþýrtýcý deðil, þüphesiz. Günde üç ve daha fazla fincan yeþil çay tüketilmesinin kalp-damar hastalýklarýna ve kanserlere baðlý ölümleri belirgin bir þekilde azaltabileceði ileri sürülüyor. Bilimsel araþtýrmalarýn bulgularýnýn da saha çalýþmalarýnýn sonuçlarýný desteklemesi nedeniyle yeþil çay ve beyaz çay günümüzün en popüler saðlýk içecekleri olarak kabul ediliyor.
Papatya çayýný da yabana atmayýn!
Bu konuda yeni yayýmlanan bir çalýþma dikkatimi çekti. Meksika kökenli 65 yaþ üzeri bireyler üzerinde yürütülmüþ. 1993 yýlýnda baþlatýlan ve 2007’de tamamlanan çalýþmada 7 bin 800 gönüllü izleniyor. Sonuçlarda Papatya çayý tüketenlerin daha uzun süre yaþadýklarý, kalp ve damar hastalýklarý ve kanserlere baðlý ölümleri azaltabileceði bulgusu ortaya çýkýyor.
Geçen hafta, sahurda papatya içilmesinin spazmlarý gidererek yararlý olacaðýndan bahsetmiþtim. Papatya ile ilgili yürütülen bilimsel araþtýrmalar iltihap giderici, mikrop öldürücü, serbest radikal hasarýný önleyici, kolesterolü düþürücü, ülseri tedavi edici, kansere karþý koruyucu, rahatlatýcý, uyku verici, kan þekerini dengeleyici etkileri bulunduðunu ortaya koyuyor. Yani papatya çayýnýn yararlarý da hiç yabana atýlacak gibi deðil.
Dikkat edilmesi gereken, papatyanýn gerçek Matricaria recutita çiçeði olup olmamasý. Piyasadakilerin çoðunu gerçek papatya deðil. Sahte papatyalarda pirazolidin alkaloitleri nedeniyle ölümcül bir risk bulunuyor. Bu nedenle güvenilir marka, analizli ambalajlý poþet ürünleri kullanmanýzý öneririm.