Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Yeşil çay tüketmeyen toplumlar sağlıksız mı?

Çin gibi Uzak Doğu toplumlarında sık içilen yeşil çay kanser, kalp damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıkların önlenmesi ve uzun bir ömürün formülü.

Yazılarımda sık sık Epidemiyolojik saha çalışmalarının sonuçlarından bahsederim. Epidemiyolojik araştırmalar belirli bir toplulukta beslenme ve yaşam şekli gibi özellikler ile yaş, cinsiyet, meslek gibi alt gruplara göre sağlık durumu, hastalık görülme sıklığı veya ölüm oranları gibi değişkenler arasında ilişki kurmayı amaçlayan çalışmalardır. Bu tip araştırmaların sonuçları sağlık politikaları oluşturulmasına katkı sağlaması bakımından yönlendirici olabilmektedir. Özellikle epidemiyolojik çalışmaların bulgularının bilimsel araştırmaların sonuçları ile de desteklenmesi sağlıklı beslenme ve yaşam şeklinin belirlenmesinde katkı sağlayabilmekte. Ancak sonuçların gerçekçi bir şekilde değerlendirilebilmesi için çok yönlü uzmanlık gerektirmekte. Mesela, yeşil çay ya da zeytinyağı tüketiminin insan sağlığına olumlu etkileri bu tip araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur.

En popüler içecek

Çin gibi Uzak Doğu toplumlarında yapılan bu tip çalışmalarda temel içecek olarak sık içilen yeşil çayın kanserler, kalp-damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıkların önlenmesi ve uzun ömür vb. üzerinde olumlu katkısı sonucu çıkarılması şaşırtıcı değil, şüphesiz. Günde üç ve daha fazla fincan yeşil çay tüketilmesinin kalp-damar hastalıklarına ve kanserlere bağlı ölümleri belirgin bir şekilde azaltabileceği ileri sürülüyor. Bilimsel araştırmaların bulgularının da saha çalışmalarının sonuçlarını desteklemesi nedeniyle yeşil çay ve beyaz çay günümüzün en popüler sağlık içecekleri olarak kabul ediliyor.

Papatya çayını da yabana atmayın!

Bu konuda yeni yayımlanan bir çalışma dikkatimi çekti.  Meksika kökenli 65 yaş üzeri bireyler üzerinde yürütülmüş. 1993 yılında başlatılan ve 2007’de tamamlanan çalışmada 7 bin 800 gönüllü izleniyor. Sonuçlarda Papatya çayı tüketenlerin daha uzun süre yaşadıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanserlere bağlı ölümleri azaltabileceği bulgusu ortaya çıkıyor. 

Geçen hafta, sahurda papatya içilmesinin spazmları gidererek yararlı olacağından bahsetmiştim. Papatya ile ilgili yürütülen bilimsel araştırmalar iltihap giderici, mikrop öldürücü, serbest radikal hasarını önleyici, kolesterolü düşürücü, ülseri tedavi edici, kansere karşı koruyucu, rahatlatıcı, uyku verici, kan şekerini dengeleyici etkileri bulunduğunu ortaya koyuyor. Yani papatya çayının yararları da hiç yabana atılacak gibi değil.

Dikkat edilmesi gereken, papatyanın gerçek Matricaria recutita çiçeği olup olmaması. Piyasadakilerin çoğunu gerçek papatya değil. Sahte papatyalarda pirazolidin alkaloitleri nedeniyle ölümcül bir risk  bulunuyor. Bu nedenle güvenilir marka, analizli ambalajlı poşet ürünleri kullanmanızı öneririm.