Bolu’da belediye baþkaný seçilen CHP’li Tanju Özcan tartýþma yaratan bir karara imza attý. Özcan, Türk vatandaþý olmayanlara belediyeden yapýlan yardýmlarý durdurdu. Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürlüðü’ne yazý yazan Özcan “Herhangi bir yabancý uyruklu kiþiye ayni ve nakdi yardým yapýlmamasýný” istedi.
Daha sonra konuyla ilgili açýklama yaptý, uygulamanýn çerçevesini çizdi. “Yabancý uyruklu”dan kastýnýn Suriyeliler olduðunu söyledi. “Bu artýk dayanýlmaz bir boyuta geldi” ifadesini kullandý. “Yedi yýldýr bakýyoruz. Belediye bütçesinden bir tek Suriyeliye tek kuruþ yardým yapmayacaðým” dedi. Bir adým daha ileri giderek Suriyelilere iþ yeri açma ruhsatý vermeyeceðini de belirtti.
Özcan’ý bu sorumsuz adýmý atmaya iten sebep ne? Suriyeliler Bolu’yu istila mý etti? Yabancý uyruklular Bolu ticaret hayatýný ele mi geçirdi? Bolu Belediyesi Suriyeliler için milyarlar mý harcadý? Yoksa baþka nedenler mi var? Gelin rakamlara birlikte bakalým.
Bolu Türkiye’de Suriyelinin en az barýndýðý illerden biri. Ýl sýralamasýnda 60. sýrada. Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðü’nün 4 Nisan’da açýkladýðý verilere göre Bolu’da sadece 2 bin 322 Suriyeli barýnýyor. Kentin nüfusu 311 bin 810. Yani Bolu’daki Suriyelilerin kent nüfusuna oraný 0,74. Diðer bir deyiþle sokaktaki her 1000 kiþiden sadece 7’si Suriyeli. Bu oran Hatay, Adana, Gaziantep, Bursa gibi illerdeki orana bakýldýðýnda devede kulak kalýyor. Yani ortada belediye baþkanýnýn altýndan kalkamayacaðý bir durum yok.
Peki bu Suriyelilerin profili ne? Bununla ilgili bir veriye sahip deðiliz. 2014 yýlýnda Bolu Emniyetinden yapýlan açýklamada kentte yaþayan Suriyelilerin iþ gücü sahibi olduklarý, Suriye’deki varlýklarýný Bolu’ya taþýdýklarý ve hayatlarýný idame ettirdikleri belirtiliyor. Daha sonraki yýllarda kentteki Suriyeli sayýsý artýyor ve profil deðiþiyor. Bu deðiþen profilin ne olduðuna iliþkin Bolu valiliðinden bilgi istedim ancak bir dönüþ alamadým. Farklý kaynaklardan edindiðim bilgi þöyle: Ýçlerinde meslek sahibi sýðýnmacýlar, Bolu’da iþ yapan iþ insanlarý, ayný zamanda ihtiyaç sahibi kadýnlar, çocuklar, hatta yetimler var. Bir kýsmý sosyal yardýmlarla hayata tutunuyor.
Peki, Bolu’da bugüne kadar Suriyelilere ne kadar yardým yapýldý? Ya da 2018’de Bolu Belediyesi’nin Suriyelilere yaptýðý yardýmýn tutarý ne? Bunun yanýtýný almak için Bolu Belediyesi’ni aradým. Herhangi bir cevap alamadým. Ýkincil kaynaklardan yaptýðým araþtýrmalarda meblaðýn cüzi miktarda olduðu anlaþýlýyor. Ancak resmi makamlar dönüþ yapmadýðý için teyit edemedim.
Toparlayalým.. Barýndýrdýðý Suriyeli sayýsý az olan, sosyal anlamda sorun yaþanmayan Bolu’da, yeni seçilen belediye baþkaný neden bu kararý aldý? Bu kararýn altýnda yatan tek nedenin ilkel yabancý düþmanlýðý olduðuna þüphe yok.
Belediye Baþkaný Özcan’ýn Batýda hýzla yükselen ýrkçý, ötekileþtirici, dýþlayýcý iklimin etkisi altýnda kaldýðýný söyleyebiliriz. Ayýplanmasý gereken bu tavýr bu topraklara ait deðil. Ne töremizde, ne kadim geleneðimizde fakire, yetime kimlik sormak, yabancý diye yapýlan yardýmý kesmek yok. Bu tavýr sadece Bolu’yu deðil Türkiye’yi gölgeleyen bir utançtýr.