Yılbaşı sofrasında ‘sağlık’ ikram edelim

Yeni yıla girerken hepimiz birbirimize ‘sağlıklı yıllar’ diliyor, ama yılbaşını sağlıksız geçiriyoruz. 2013’ün ilk dakikalarında tadımızın kaçmaması için yılbaşı mönüsünü bir kez daha gözden geçirmekte fayda var.

HER yeni yıla sağlıkla başlayamayı umut ederken, ağır ve ölçüsüz yiyerek hasta başlıyoruz. Gelin bu yıl ‘yeni yıla nasıl girersek tüm yıl öyle geçer’ sözüne sadık kalalım ve yanlışlarımızı gözden geçirip 2013’e sağlıklı girelim. Bol çeşitli beslenerek hem lezzetli hem de keyifli bir yemek yiyebiliriz. Yeni yıl günü işin sırrı öğün düzeninde. Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlamalı, öğlen yemeğini de atlamamalıyız.  Aile sofralarında, hanımlar maharetlerini göstererek hindi pilavdan pastalara, böreklerden zeytinyağlı çeşitlerin kadar geniş yelpazede masaları hazırlayacaklar. Yeni yılı evinizde geçirecekseniz; başlangıç olarak 1 kase çorba ile başladıktan sonra biraz dinlenmenizi öneririm. Çünkü yemek sofrasında sohbet, televizyon izleme ile ne kadar yediğinizin farkında olmazsınız. Mide  çorbanın rehaveti ile fazla asit salgılamayacak ve yemeğe aşırı yüklenmei de önleyecek.

Ana yemek öncesi salata yiyin

Yemeğinize az miktarda birden fazla çeşit ile meze devam etmenizi öneririm. Böylece hem gözünüz doyacak, hem masadaki her şeyden yemenin de zevkine varacaksınız. Meze olarak yoğurtlu semizotu, nane salatası, patlıcan salatası gibi olanlara öncelik verin. Ana yemeğe geçmeden önce salataların da tadına bakınız. Çoban salatası veya mevsim salatası yemeğinize en yakışacak çeşitler olacaktır. Daha sonra ızgara veya fırında pişirilmiş et, tavuk, balık veya hindi yemeği, çok az iç pilav veya makarna veya püre ya da buharda sebzelerden koyabilirsiniz. Küçük bir ekmek sepeti hazırlayın. Ekmekler yulaflı, buğday, çavdar ve karışık tahıllı olup, küçük kareler halinde kesilebilir. Yemek bittikten sonra asıl sıkıntılı ve tehlikeli süreç başlar. Ya küçük bir porsiyon sütlü tatlı veya meyve tabağı veya küçük kase kuru yemiş yenilmelidir. Gecenin ilerleyen vaktinde ise  yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilebilinir.

YARIN: Yılbaşını dışarıda kutlayanlar için beslenme planı