Beklenen TV programý yapýldý bitti. Bu program ne Yýldýrým’ý destekleyenleri ne de Ýmamoðlu’nu destekleyenleri kararýndan vazgeçirecek bir etki yapmadý.
Her iki taraf da adayýný galip ilan etti.
Çünkü saflar bugüne kadar netleþmiþti.
Buna raðmen bu program bence faydalý olmuþtur.
***
Faydalý olmuþtur çünkü iki adayýn yüz yüze konuþmasý bile taraflar arasýndaki gerginliði az da olsa frenlemiþtir.
Tartýþabilen Türkiye fotoðrafý verilmiþtir.
Her iki taraf da birbirine hediye vererek insani yönlerini öne çýkarmýþlardýr.
Aileleriyle birlikte fotoðraf vermeleri bir anlýk bile olsa sosyal barýþa katkýda bulunmuþtur.
***
Ýçeriðe gelince.
Moderatör programa hâkim olmakla birlikte çok baþarýlý sayýlmazdý. Bununla birlikte durumunu 20 sene sonra ilk kez gerçekleþen böylesi bir tartýþmayý kazasýz belasýz bitirme kaygýsýyla hareket ettiðine yorabiliriz.
Bazý can alýcý sorular sorulmasýna raðmen programýn, projelerden ziyade seçim sonuçlarý ve iddialar etrafýnda döndüðü için zaman zaman sýkýcý bir boyuta geçtiðini söyleyebiliriz.
Uzatýlan son bölüm projeler konuþulduðu için en faydalý bölüm olmuþtur da diyebiliriz.
***
Adaylarýn performasýna gelince, ilk piar kazanýmý Ýmamoðlu’nundur. Çünkü sadece baþbakanlýk ve meclis baþkanlýðý yapmýþ bir þahsiyet ile eþit þartlarda programa çýkýyor olmasý önemli bir tanýtým ve reklam ataðýdýr. Seçimi kaybetse bile baþbakanla tartýþmýþ bir aday olma vasfý onun hayatý boyunca kullanacaðý bir kazanýmdýr.
Ýmamoðlu gençliði ve retoriðiyle rakibine fark atmýþ görünse de heyecanýyla ve veri kopyalamasý, valiye hakaret ve tekrar sayým gibi kimi konulardaki tutarsýz tavrýyla rakibi karþýsýnda zayýf kalmýþtýr.
Rakibine attýðý en baþarýlý gol ise Sayýþtay Raporu bölümü olmuþtur.
Sorunlardan bahsedip çözüm projelerini anlatamamasý da eksilerindendir.
***
Yýldýrým ise tabiatý itibarýyla sakin ve yavaþ konuþan biridir. Bununla birlikte programda normal hayatýna göre daha akýcý bir konuþma üslubu sergilediðini düþünüyorum.
Sayýþtay raporu bölümü haricinde de baþarýlý ve ikna edici buldum.
Bence rakibini üç kez nakavt ederek üstünlük saðlamýþtýr.
Birincisi, veri tabanýnýn kopyalanmasý hususunda yönelttiði soru ile rakibini tabir caizse nakavt etmiþtir. Rakibinin konuyu basit bir yedekleme olarak anlatmasýna karþýlýk Yýldýrým’ýn yedekleme ile kopyalama farkýný anlatmasý, kopyalamayý kamu görevlisi olmayanlara yaptýrmasý ve bu yöntemin FETÖ’ye ait olduðunu vurgulamasý rakibini çaresiz býrakmýþtýr.
Ýkincisi, 75 bin öðrenciye burs vereceðini açýklayan rakibine, ‘Belediye zaten burs veriyordu ama CHP’nin itirazý üzerine belediyelerin burs vermesinin kanunen yasaklandýðýný’ hatýrlatmasý ve rakibinin nasýl burs verebileceðini sorgulamasý dört dörtlük bir nakavt idi.
Üçüncüsü de uzatýlan bölümde projeleri açýklarken yaptýðý sunumdu. Bu sunum ilerakibine açýk ara fark attýðýný söyleyebiliriz.
***
Program boyunca taraflarýn kullandýðý kelimeler de kiþiliklerini ele vermesi açýsýndan önemli.
Mesela Yýldýrým 28 kez proje demiþ, rakibi 17 kez; 11 kez istihdamdan bahsetmiþ rakibi 3 kez; 18 kez hizmet demiþ rakibi 7 kez.
Yýldýrým hiçbir konuda ‘haberim yok’ dememiþ ama rakibi 8 kez ‘haberim yok’ demiþ. Ayný þekilde Yýldýrým hiç ‘ben bilmem’ dememiþ rakibi 10 kez ‘ben bilmem’ demiþ.
Keza hiç alakam yok dememiþ rakibi ise 16 kez alakam yok demiþ.
Program boyunca sadece iki kez ‘ben’ demiþ rakibi 75 kez BEN demiþ.
Yýldýrým program boyunca 84 kez biz demiþ rakibi ise sadece 15 kez ‘biz’ diyebilmiþ.
Bu da Yýldýrým’ýn çevresine güven verdiðine rakibinin ise henüz olgunlaþma aþamasýnda olduðuna delalet etmesi açýsýndan anlamlýdýr!