Türkiye Yazarlar Birliði’nin Müzik dalýndaki ödülü geçen yýl olduðu gibi bu yýl da 24 ekranlarýnda yayýnlanan ‘Bizden Naðmeler’e verildi.
24 TV ekranlarýnda üç yýl boyunca hazýrlayýp sunduðum ‘Bizden Naðmeler’ programýyla geçen sene olduðu gibi bu sene de Türkiye Yazarlar Birliði’nin müzik dalýndaki ödülü tarafýma verildi. Marifet iltifata tabidir. Verilen emeðin ve özverinin karþýlýðýný bulmak insaný mutlu ediyor. Bu ödülü layýk gören herkese sonsuz teþekkürler ediyorum.
Müzik severlerin programý
Beþ sazende, iki hanende ve bir hoþ sohbet üstat oturmuþlar, Türk müziðinden, þarkýlardan, bestekârlardan, medeniyetten, tarihten, hattan, dinden, tasavvuftan, kültürden, edebiyattan, þiirden, müzik psikolojisinden, sosyolojisinden ve felsefesinden bahsediyorlar, arada klasik eserleri aslýna uygun bir þekilde meþk ediyorlar ve müzikseverlere doyumsuz bir saat yaþatýyorlar. Bizden Naðmeler hep bu samimiyet, bu güzellik ve hoþluk içinde geçti. Kimler gelmedi ki programa: Prof. Dr. Nevzat Atlýð, Prof. Dr. Alaeddin Yavaþça, Amir Ateþ, Erol Sayan, Süheyla Altmýþdört, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Uður Derman, Rýza Rit, Ýnci Çayýrlý, Sadun Aksüt, Münip Utandý, Adnan Mungan, Ahmet Özhan, Melihat Gülses, Filiz Þatýroðlu, Beþir Ayvazoðlu, Hilmi Yavuz, Ýskender Pala, Hasan Bülent Kahraman, Fehmi Koru, Mustafa Karaalioðlu, Mehmet Barlas, Prof. Dr. Ali Rýza Kural, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Ýsmail Hakký Aydýn, Prof. Dr. Þahin Uçar, Dr. Ýbrahim Sarýoðlu, Tuðrul Ýnançer, Emin Iþýk, Hüseyin Kutlu hoca, Serdar Öztürk, Fatih Salgar, Faruk Salgar, Mehmet Güntekin, Çiðdem Yarkýn, Turhan Taþan, Alp Aslan, Esra Ýçöz, Bekir Ünlüataer, Nusret Yýlmaz, Tuðçe Pala, Seda Gökkadar gibi deðerli ses sanatçýlarý, genç kuþaðýn en güzel sesleri ve daha adýný zikredemediðim birçok gönül insaný... Hepsi kendi programlarý gibi sahip çýktýlar, katkýda bulundular, belki de musikimizdeki son dönemin son rüzgarýný estirdiler.
Program neden baþarýlý oldu?
Öldükten sonra çocuklarýma býrakacaðým çok deðerli bir hazineyi bu sayede ortaya koymanýn onurunu yaþýyorum. Bu programlarýn sadece benim çocuklarým için deðil sonraki nesiller için de çok önemli bir arþiv niteliðini taþýdýðýna inanýyorum. Reyting canavarýnýn insanýmýzý esir ettiði þu dönemde bir televizyon programýnda 1400 klasik ve neoklasik eseri seslendirmeyi baþarmýþýz. Adýný saydýðým hocalarýn ve üstatlarýn sohbetleri cabasý.
Ýnternet ve teknolojinin geliþimi çok faydalý olmuþtur, ama üretilenin çabuk tüketilmesine, hiç bir þeyin deðiþimin hýzýna ayak direyememesine ve varlýðýný uzun süre devam ettirememesine yol açmýþtýr. Buna sosyologlar “Akýþkan Modernite” diyorlar. Bu modernite anlayýþý bir yandan yeni klasiklerin oluþumunu zorlaþtýrýyor diðer yandan da var olan klasiklerin deðerini daha da artýrýyor. Bu manada bize miras kalan klasiklerimiz büyük önem arz ediyor. Ýþte Bizden Naðmeler’in en büyük baþarýsý klasik musikimizden beslenebilmesi olmuþtur. O yüzden insanlar sevdi, o yüzden benimsedi ve seyrettiðinde huzur buldu.
Huzur veren program
Bana en büyük mutluluðu veren anlardan biri de saygýdeðer Cumhurbaþkanýmýz Abdullah Gül’ün, huzurunda verdiðimiz bir konserden sonra kendisiyle daha önce hiç karþýlaþmadýðým halde büyük bir sevecenlik, tevazu ve tebessümle elimi sýkarak “Adnan Bey programýnýzý ailecek seyrediyoruz, bize huzur veriyor, tebrik ederim” dediði an olmuþtur.
Þükürler olsun Bizden Naðmeler sayesinde musiki adýna yapmak istediðimiz ne varsa hemen hemen yaptýk. Kalitenin reytinginin gitgide arttýðýný ortaya koyduk. Allah uzun ömür versin yaþlý ama eskimeyecek hocalarýmýzýn sohbetlerini ve tespitlerini ekrana taþýdýk ve her þeyden daha mühimi aslýna uygun, geleneksel bir tavýrla yüzlerce eseri icra ettik. Bize bu fýrsatý sunan 24 TV yönetimine, programýn sazendeleri Yeþim Altýnel Çoban, Caner Can, Gökhan Filizman, Betül Þirin, Sarper Eroðlu’na, yapýmcý ve yönetmenlerine bir kez daha teþekkür ediyorum. Türkiye Yazarlar Birliði’ne de bu vefayý ve kadirþinaslýðý temsil eden ödülünden dolayý þükranlarýmý arz ediyorum.