Yirminci asrýn sahâbisi!

03 Þubat 2019 tarihinde Üsküdar Valide Sultan Gemisi’ndeki ihtifali yazmasam olmazdý. 

Medine-i Münevvere’de geçen 5 yýllýk öðrencilik hayatýmda bana ikinci bir fakülte bitirmiþçesine katkýda bulunduðuna inandýðým kendisine refakat etme þerefine nail olduðum merhum Ali Ulvi Kurucu’nun vefat yýldönümüydü. 

Kýzý Sâre ablamýz ve damadý Hayreddin aðabeyimizin huzurlarýyla bir anma töreni yapýldý. 

Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen beyin ev sahipliði yaptýðý tören TYB Ýstanbul Þube Baþkaný Mahmud Býyýklý beyin sunumuyla icra edildi.   

*** 

Kuran tilavetiyle baþlayýp dualarla sonlandýrýlan programda Sâre hanýmefendi, Prof. Dr. Mahmud Kaya, Prof. Dr. Mustafa Uzun ve bendeniz birer konuþma yaptýk. 

Hafýz-ý Kuran, âlim, edip, þâir, münevver, mütevazi, fukara babasý, muhterem ve kamil bir insan olan Ali Ulvi Kurucu merhumu elbette ki bütün yönleriyle anlatamadýk. 

Ama mutabýk kaldýðýmýz husus onun örnek bir Müslüman olduðuydu. 

Onu yirminci asrýn sahabisi diye tanýtsanýz hata etmiþ olmazdýnýz. 

Bilgisi, kültürü, sanatý, insanlarla iliþkisine baktýðýnýzda ‘Ýþte örnek Müslüman!’ derdiniz.   

*** 

Gonca Yayýnevi’nin yayýnladýðý Hatýrat’ýný okuyanlar hayatýný oradan öðrenebilirler ama ben 5 sene onun nasýl mütevazi, toparlayýcý, herkesin güvenip itimat ettiði dürüst bir insan olduðunu yaþayarak görenlerdenim.

Ýçinde bulunduðu toplumda parmakla iþaret edilen bir þahsiyete sahipti. Medine-i Münevvere’deki hem Türk toplumunun her kesiminin hilafsýz fiili rehberi hem de Medine ehlinin saygý gösterdiði müstesna bir þahsiyetti. 

Farklý meþrep, mezhep, siyasi görüþ, cemaat ve tarikat mensuplarýnýn itimat ettiði ve meselelerini çözüm için arz ettiði tek insandý. 

Çünkü o ayýrým yapmaz herkese ayný samimiyetle yaklaþýr, dinler ve kendisinden beklenen adýmý ivazsýz atardý.  

*** 

Medine’ye giden meþhurlar onun misafiriydi genel müdürler, milletvekilleri, bakanlar ona uðramadan dönmezlerdi. 

Merhum üst düzeydeki insanlara gösterdiði ilgiyi kapýsýna gelen en vasýfsýz ve en fakir insana da göstermekten çekinmez, derdine deva olmaya çalýþýrdý. 

Bir iþçinin problemi varsa üstada koþar, bir fukara hasta olduysa ona baþvurur, bir öðrenci sýkýntýya düþtüyse ondan medet umardý. O da hiçbirine olumsuz cevap vermez herkesin derdine derman olmaya çalýþýrdý. 

Öðrenci yurdundaki öðrencilerin odalarýna gider onlarla sohbet eder, iþçilerin davetini kýrmaz yanlarýna gider unutamayacaklarý sohbetler yapardý. 

Kültür ve edebiyat sohbetlerinin de piriydi!   

*** 

O sohbet ehli bir aydýndý. Edip, þair ve sanat ehliydi. Hýfzý çok kuvvetli idi. Ramazanlarda Beþiraða Medresesi’nin terasýnda hatimle teravih namazý kýldýrýrdý. 

Türkiye’den ehl-i dil meþrebli ve sanatçý ruhlu misafirler geldiðinde onun müzisyen tarafý ortaya çýkardý. 

Geceleri Medine kenarýnda kurulan ehl-i dil meclisinde Ali Ulvi bey misafirleriyle birlikte ilahi meþk ederler, unutulamayacak geceler yaþatýrlardý. 

*** 

Onun sohbetlerine doyum olmazdý. Ondaki Peygamber sevgisi ve gençliðe verdiði önem þiirlerinde hayat bulmuþtu. 

Tek parti döneminde yaþananlarý anlattýðý hatýratý mesaj yüklüdür. 

Memleketine olan sevdasý anlatýlamaz.   

*** 

Mevlana gibiydi. Kapýsý herkese açýktý. 

Hani þair onun için ‘Her giren cahil girer dergahýna/Her çýkan dânâ (alim) çýkar’ dediði gibi ve ‘Her giren çirkin  girer, dergahýna/Her çýkan rânâ (güzel) çýkar’ dediði gibi Ali Ulvi beyin yanýna giren mutlaka ondan faydalanarak çýkardý.

Vefatýnýn 17. yýldönümünde rahmetle andýðýmýz Ali Ulvi Kurucu hayatýyla, þiiriyle, sanatýyla örnek bir Müslüman aydýndý.

Allah rahmetiyle muamele buyursun!