Geleneksel lezzetimiz yoðurt birçok hastalýðý önleyecek etkiye sahip. Yoðurdun sütten zengin içeriði kanser, enfeksiyonlar, sindirim sistemi ve astýma karþý direnci artýrýyor.
KALSÝYUM deposu yoðurdun özellikle sindirim konusunda süte göre avantajlarý fazla. Birçok kiþide protein alerjisi veya laktoz intoleransý var. Süt içip bunlara tahammül etmek yerine yoðurdun tadýný çýkarabilirsiniz. Kültürleme süreci süt yerine yoðurdu daha sindirilebilir hale getirir. Canlý aktif kültür laktaz enzimi laktozu tolere edemeyen kiþiler olmamasý ve laktaz eksikliði olan kiþilerde laktoz emilimini artýrmaya yardýmcý olur. Kültür süreç tarafýndan oluþturulan bakteriyel enzimleri, kýsmen daha kolay emer ve daha az alerji yapmasýna neden olur. Süt proteinin kazein sindirimi zordur. Süte tahammül edemeyen çocuklara herhangi bir baðýrsak rahatsýzlýðý olmadan rahatça yoðurt yedirilebilir.
Kolon kanserine karþý en güçlü savaþçý
Herkesin bildiði bir gerçek var:Yoðurt yemeyi, kolon saðlýðý için önemsiyorum. Yoðurt saðlýklý bir kolon teþvik ve hatta kolon kanseri riskini azaltan lactobacteria, baðýrsak dostu bakteri kültürleri içerir. Özellikle acidophilus, Lactobacteria, kolon saðlýklý bakterilerin büyümesini destekler ve kanserojen safra asitleri safra dönüþümünü azaltýr. Kolonda mevcut olan bu baðýrsak dostu bakterilerin, kolon hastalýklarýna karþý baðýsaklarý koruduðu düþünülüyor. Temelde, yoðurt dostu bakterilerin de kanserojen olabilmesi için, önce zararlý maddeleri devre dýþý býraktýðý görünüyor.
Günde bir kase ye hastalýklardan korun
Kolon saðlýðýna katkýda bulunan ve kolon kanseri riskini azaltan bir mineral. Yüksek risk gurubundaki kiþide kolon hücrelerin aþýrý büyümesini engeller. Kalsiyum kanser üreten safra asitlerini baðlar ve rahatsýz edici kolon duvarýnda onlarý tutar. Yüksek kalsiyum tüketen toplumlarda (örneðin Ýskandinavya ülkeleri) kolorektal kanserine daha az rastlanýr. Bir çalýþmada kalsiyumun günde bin 200 miligram ortalama alýmýnýn kolorektal kanserin yüzde 75 oranýnda azaltýlmasýyla iliþkili olduðunu gösterdi.
Çocuklar için multivitamin etkisinde
Yoðurt besinlerin biyoyararlanýmýný artýrýr, baðýþýklýðý güçlendirir. Çocuklar için, protein, yaðlar, karbonhidratlar ve minerali dengeli olarak saðlayan ender besinlerden biridir. Çocuklar genellikle bir baðýrsak enfeksiyonu sonrasý bir veya iki ay süte tahammül edemez. Yoðurt,bu sorunu çözer. Antibiyotik alýrken yoðurt yemek iyidir. Yoðurt baðýrsak dostu bakterilerin antibiyotik etkilerini en aza indirtir. Antibiyotikler, zararlý bakterilerin yaný sýra baðýrsak için saðlýklý olanlarý da öldürür. Yoðurttaki canlý bakteri kültürleri yararlý bakterilerin yenilenmesinde yardýmcý olur.