Yoðurtsuz Ramazan olmaz

Ramazan’da müthiþ bir protein, mineral ve vitamin kaynaðý olan yoðurdu ister iftarda ister sahurda çekinmeden tüketebilirsiniz. Yoðurt da ayný süt gibi protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini yönünden zengindir. Yoðurt sütün mayalanmasýyla elde edilen bir besindir. Bu fermantasyon sýrasýnda  yoðurttaki folik asit ve bazý B grubu vitaminler süte oranla artýþ gösterir. Sahurda 1 kase yoðurt besinlerin sindirimini kolaylaþtýrýp baðýrsaklarýn düzgün çalýþmasýna yardým eder ve kabýzlýk sorunun ortaya çýkmasýný önler. Yapýlan araþtýrmalarda yoðurdun baðýrsak kanserine karþý koruyucu bir etkisi olduðu kanýtlanmýþtýr. Tok tutucu ve iþtah kesici özelliði olan yoðurt bu nedenle iftar ve sahur sofralarýnýn vazgeçilmezidir.

Kalsiyum oraný yüksek

Kalsiyum, kemik ve diþ saðlýðýnýn devamlýlýðý temel mineraldir. Yoðurtta bulunan kalsiyumun emilebilme özelliðinin yüksek olmasý nedeniyle tüketilmesi þiddetle önerilen bir besindir. Bunun yanýnda yoðurt enerji üretimine yardýmcý, hücre yenilenmesine ve çoðalmasýnda etkisi olan fosfor minerali bakýmýndan da zengindir. Vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesi osteoporozun önlenmesinde önemli rol oynar. Yoðurdun menopoz sonrasý kadýnlarda kemiklerin güçlenmesini saðladýðý araþtýrmalarla kanýtlanmýþtýr. Yoðurt, süt ve süt grubu besinleri B2, Riboflavin vitamini için en kaliteli kaynaklardýr. Riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasýnda önemli rol oynar.

Tüketim için alternatifler

Ýftar için yoðurt içine haþlanmýþ, bulgur, mýsýr, bol su ve bu ekleyerek sýcak havalarda  sizi serinletecek bir çorba yapabilirsiniz.Yoðurda robottan geçirilmiþ dereotu veya nane katarak yeþil yoðurt yapabilirsiniz.Yoðurt ve jöleyi karýþtýrýp mevsim meyvelerinin üstüne döküp dondurucuda dondurarak hafif ve bir o kadar da lezzetli tatlýlar yapabilirsiniz. Ya da 1 kaþýk bal ile bir kase yoðurdu karýþtýrarak meyve salatalarýnýz için lezzetli bir sos yapabilirsiniz.