Yoksa Twitter bir siyasi parti mi?

Ülkemizde ilgiyle takip edilen bir sosyal haberleþme aðý ‘’Twitter’’. Kuþ cývýldaþmasý olarak baþlayýp, toplumsal kampanyalarda haberleþme aðý olarak kullanýlmaya kadar iþlevsel roller üstlendi. Küresel iletiþime saðladýðý imkanlar nispetinde politika baþta olmak üzere, kültürel konularda, turizm tanýtým anonslarýnda, teknik keþiflerde, bilimsel araþtýrmalarda, yerel gazetecilikte, aktif haberleþmenin yeni modasý oldu kýsa sürede... Bir gazeteci olarak 7/24 takip ettiðim ulusal-küresel haber ajanslarýnýn arasýna girdi söz gelimi.

Ama tüm bu olumladýðýmýz raðbet skalasý, beðeni dalgalarý, Twitter’ýn her dayatmasýný onaylýyoruz anlamýnda deðil. Onun, ticari maksatla kurulmuþ bir sosyal að olduðunu biliyoruz. Dolayýsýyla bize kitleymiþiz gibi davranamaz!

Geçtiðimiz günlerde Rusya, Çin halk Cumhuriyeti ve Türkiye üzerinden yaptýðý denetim ve kapattýðý hesaplar baðlamýnda, tüm cazibesini yerle bir etti Twitter...

- Bildiðiniz üzere; Twitter’ýn haberleþme düzeyinde belirlediði etik kurallar, kullanýcýlar tarafýndan daha en baþýndan zaten onaylanmaktaydý. Bu etik kurallara uymayanlar; hakaret, tehdit, ýrkçýlýk, onur kýrýcý söz, iftira kampanyasý içerikli tüm paylaþýmlar, kullanýcýlarýn þikayetleri üzerine, askýya alýnmakta veya kapatýlmaktaydý. Denetim zaten vardý ama þikayet üzere iþleyen bir mekanizmaydý. Hatta oldukça aðýr iþleyen bir süzgeçti bu. Lakin gündemdeki son durum, þikayet üzerine gerçekleþmedi, Rusya, Çin ve Türkiye hakkýndaki denetimi, Twitter, re’sen yaptý, yani kimseye sormadý, kimseden þikayet beklemedi... Bireylerin haklý þikayetlerini geçiþtirirken, ilgilenmezken, þikayet olmayan bir konuda kendi baþýna, acil olarak hareket etti.

- AK Parti ile iltisaklý gördüðü hesaplarý kapatýrken, bir sosyal haberleþme aðý olduðunu unutan twitter, kullanýcýlarý üzerinde düþünsel bir denetim mi yapýyor? Yapamaz.

- AK Parti ile iltisaklý gördüðü hesaplarý kapatýrken, bir sosyal haberleþme aðý olduðunu unutan Twitter, kullanýcýlarý üzerinde siyasal denetim mi yapýyor? Yapamaz.

- Son kararýyla birlikte, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya ve Türkiye üzerinde sosyal aðlar çerçevesinde uyguladýðý denetimler, ülkelerin ‘’ulusal egemenlik’’ haklarýna aykýrý olduðu kadar, evrensel insan haklarý baðlamýnda, ‘’düþünce hürriyeti’’ne getirilen keyfi bir kýsýtlamalar mahiyetindedir.

- Twitter AK Parti hesaplarýný hedef aldýðýný açýkça beyan ediyor. Doðrusu akýllara þu soru geliyor; Twitter bir siyasi parti mi? Veya siyasi parti deðilse, Türkiye’de hangi partiyi destekliyor? Türkiye siyasetiyle bu kadar yakýndan ilgilenmesinin sebebi nedir?

- Kuþkusuz bu durum, haberleþme hürriyeti baðlamýnda ‘’objektif’’ davranmasý gereken bir sosyal aðýn, objektif olmadýðýný, taraf tuttuðunu ve tuttuðu politik taraf lehine ‘’sansür’’ uyguladýðýný açýkça ortaya koymaktadýr.

- Küresel sosyal medya aðlarýnýn denetimsizliðinden þikayet edenlerin sayýsý hiç de azýmsanmayacak boyutlardaydý zaten. Yoksa, Türkiye’nin, ‘’dijital etik güvenlik’’ meselesinin yasal zeminini hazýrlýyor olmasý mý asýl sorun? Bir ticari að isen, ticari að olduðunu unutmayacaksýn, devletlere had bildirmeye kalkmak, kendi haddini aþmaktýr. Bir sosyal haberleþme aðý isen, bunu unutmayacaksýn, politikaya balans ayarý vermeye kalkmayacaksýn.

Twitter’ýn, ‘’Big Brother’’lýða soyunduðu son kertede, birilerinin Twitter’a, Türkiye hakkýnda denetim yapacak mevkide olmadýðýný anlatmasý gerekiyor.