Yoksulluk, Deniz Feneri ve Kurban

Erzurum’un elektriði, okulu ve yolu olmayan bir dað köyünde, 9 çocuklu bir ailede doðan ve bugün þiirleriyle insanlarýn ruhuna dokunan akademisyen/þair Prof. Dr. Nurullah Genç hocanýn yatýlý yýllarýný anlattýðý anýlarýný izlemiþsinizdir, izlemediyseniz mutlaka izleyin.

Bu anlatýmlarýnda beni en çok etkileyen, Nurullah hocanýn babasý Seyfullah amcanýn parasýz yatýlý kaydý esnasýnda iade almasý gereken parayý oradaki diðer muhtaç çocuklarýn harcamalarýna býrakmasýydý.

Genç Nurullah, aslýnda parasýz yatýlý sýnavýný kazanmasýna raðmen sonuç belgesi gelmediði için önce babasýnýn 12 koyunundan 10 tanesini satarak yaptýðý peþin ödemeyle paralý yatýlýya kaydettirdiði, ancak sonra okul müdürünün uyarmasýyla kazanmýþ olduðunu öðrendiði parasýz yatýlýya kayýt yaptýrmak için gelen babasý paranýn geri kalanýný alacakken veznedara "Harçlýðý olmayan, taksitini ödeyemeyen çocuklarý iyi biliyorsun deðil mi? Bu parayý (7 koyunun parasýný) sana emanet olarak býraksam tamamýný, harçlýðýný ödeyemeyen çocuklarýn harçlýklarýný adil bir þekilde en ihtiyacý olandan baþlayarak harcar mýsýn?" diye soruyor.

Veznedar da, " Seyfullah abi sen ne diyorsun? Bu çok büyük para!" diyor.

Seyfullah amca ise, "Ben zaten bu parayý gözden çýkarmýþtým. Ben gelecek üç yýlýn otuz koyunundan kurtuldum. Hani neden o belge gelmedi? Nurullah'ýn belgesi? Çünkü bu koyunlar bu çocuklarýn rýzký. Allah bana sattýrdý ki bunlarý onlara vereyim” diyor.

Ýþte Seyfullah amcanýn bu söylemleri onun ne kadar aydýn, ileri görüþlü ve irfan ehli olduðunu göstermesi bakýmýndan çok önemlidir.

***

Yoksulluk

Esasen her toplumda, toplumun her kesiminde, her bölgede hali vakti yerinde insanlar olduðu gibi muhtaç-fakir ve desteklenmeye ihtiyaçlarý olan çok sayýda insan vardýr.

Literatürde, temel ihtiyaçlarýný kendi imkanlarýyla karþýlayamayan ve yardýma muhtaç kimselere yoksul denmektedir.Yoksulluktan daha tehlikeli olan ise, toplumun onlarý yoksulluklarýyla baþ baþa býrakmasýdýr.

  Yoksullukla mücadele etmek ve muhtaç insanlara baðýþçýlarýn yardýmlarýný ulaþtýrmak için büyük bir fedakarlýk ile çalýþan saygýn sivil toplum kuruluþlarýmýzdan Deniz Feneri Derneði, sadece Türkiye’de deðil, Dünya’nýn bir çok ülkesinde yoksullara Seyfullah amcalarýn yardýmlarýný ulaþtýran bir el oldu.

***

Deniz Feneri Projeleri

Ýþte, Deniz Feneri Derneði Genel Baþkaný Av. Mehmet Cengiz aðabey birkaç ay önce arayýp Deniz Feneri Derneði Yönetim Kurulunda görmek istediklerini söylediðinde aklýma, Seyfullah amcanýn söylediði gibi, burada benim vesile olacaðým yardýmlar var diye düþündüm.

Deniz Feneri Derneði, yoksullukla mücadele noktasýnda teknoloji ve insan faktörünü çok iyi kullanan, sistemli ve kurumsal bir yardým kurumu olarak çalýþýyor. Bugüne kadar “Genç Ýyilik” “Ýyilik Okulu” “81 Ýl 40.000 Aile”, “Gülen Yüzler”, “Su Kuyusu”, “Güzel Evim”, “Gelemeyene Gidiyoruz”, “Evde Saðlýk Hizmeti”, “Minik Gözlere Saðlýk”, “Katarakt” “Mavi Kelebek”, “1001 Çocuk 1001 Dilek” “Altýn Bilezik, “Bir hayat Kurtar”, “Sosyal Destek” gibi projelerle yoksullara yardým çalýþmalarý ile gönül köprüleri kurmuþtur.

Bu bayramda ise 30 bin Yetime Bayramlýk Kýyafet Deniz Feneri, ayrýca Türkiye ile birlikte toplamda 30 ülkede 30 bin yetime bayramlýk kýyafet yardýmýnda bulunmayý planlýyor. Tüm hayýrseverler 150 TL karþýlýðýnda yetim çocuklara bir bayramlýk hediye edebilir ya da dilerlerse BAYRAMLIK yazýp 5560'a göndererek projeye 10 TL destekte bulunabilirsiniz.

            ***

Hangi Çocuðumu Ölüme Býrakayým?

Deniz Feneri, Kýzýlay, Diyanet, Yeryüzü Doktorlarý, ÝHH gibi STK’lar Dünya’nýn yoksul bölgelerine sürekli yardým projeleri geliþtiriyor. Daha önce hem tsunami sonrasýnda Endonezya’da hem de kuraklýk ve kýtlýk sonrasýnda Somali’de Deniz Feneri Derneði adýna insani yardým gönüllüsü olarak bulunmuþtum. Dolayýsýyla kurumun yoksullar ve baðýþçýlar nezdindeki önemini çok iyi biliyorum. Somali dönüþü uzun bir süre uyuyamamýþtým, gözlerimi kapattýðýmda yavrusunu ölümün kollarýna býrakan çaresiz anneleri, açlýktan ve susuzluktan gözleri kabarmýþ bebekleri ve kemiklerini sayabileceðim simsiyah gözleriyle nerede kaldýn der gibi bakan, ellerini uzatan kara kýtanýn kara yazgýlý çocuklarýný görüyordum. Bana, “hangi çocuðumu ölüme býrakayým?”diye soran çaresiz anneleri görüyordum. Yiyecek tek bir buðday tanesinin, içecek bir damla suyun bile olmadýðý bu durumu hayal etmek bile zor geliyor insana. Açlýk ve susuzluk diðer hiçbir imtihanla benzeþmiyor.

Deniz Feneri Derneði, çeyrek asrýn verdiði tecrübe ile her yýl olduðu gibi bu yýl da yine mazlumlarýn yanýnda olmak için, kurbanlarýnýzý dünyanýn 30 ülke ve bölgesine ekonomik, saðlýklý ve çevre koþullarýna uygun þekilde kesip yoksullara ulaþtýrýyor. Kurbanýnýz kesildiðinde SMS ile kesim bilgisi, bayram sonrasýnda ise kesim görüntüsü (link olarak) sizlere yine SMS ile ulaþtýrýlýyor. Deniz Feneri yapacaðýnýz kurban baðýþlarýyla, yýl boyu hiç et görmemiþ binlerce yoksul ailenin sofralarýný þenlendirebilir, bayramý mahzun geçirmelerini engelleyebilirsiniz.

Deniz Feneri Derneði’nin faaliyetleri, kurban ve diðer baðýþlarýnýz ile ilgili olarak www.denizfeneri.org.trweb adresinden, +90-212-4146060numaralý telefondan ayrýntýlý bilgi alýnabilir.