Yolcusunu kurtaran kaptan

Clint Estwood’un yönettiði, Tom Hanks’in baþrolünde yer aldýðý Sully filmi gerçek bir kahramanlýk hikayesini anlatýrken sinemasal becerisi bizi hayal kýrýklýðýna uðrattý.

Sinema garip bir þey. Bazen mükemmel yönetmenlerin ve çok iyi oyuncularýn bir arada olduðu proje hiç beklenmedik sonuçlar verebiliyor. Bu tür hayal kýrýklýðýna uðradýðým filmlerden biri de bu hafta vizyona giren ‘Sully’. Halbuki yönetmen koltuðunda birçok filmiyle kendini kanýtlamýþ Clint Eastwood oturuyor. Kirli Harry, Perfect World, The Bridges of Madison County, Gran Torino, J Edgar, Million Dolar Baby, Unforgiven gibi pek çok mükemmel film çektikten sonra nasýl ‘Sully’ gibi özellikle yönetmenlik zaafiyeti gösteren bir film ürettiðini anlamamýz mümkün deðil. Üstelik filmin kadrosu da mükemmel. Dahil olduðu her filme kalite katan Tom Hanks, ‘Sully’nin baþrolünde. Yardýmcý rollerde de Aaron Eckhart, Laura Linney gibi kaliteli isimler var. Filmin hikayesi de ilginç. 2009 yýlýnda havalandýktan sonra kuþlarýn motorlarýna çarpmasý sonucu iki motoru da duran yolcu uçaðýnýn kaptaný Sully bir imkansýzý gerçekleþtirerek Hudson nehrine inmeyi baþarýr. 155 yolcusunun saðsalim uçak kazasýndan kurtulmasý ile bir mucizeyi gerçekleþtiren kaptan Sully ülkede kahraman ilan edilir. Bütün televizyon kanallarý ve medya Sully’nin peþindeyken uçak þirketi ve havacýlýk yetkilileri bu kazanýn pilot hatasýndan olduðunu iddia etmeye baþlarlar. Sully hem kazanýn etkisinden kurtulmak hem de kendisine yapýlan haksýz suçlamalarý cevaplamak zorunda kalýr.

Romandan yola çýkýlýyor

Film bu süreci anlatýp finalinde Sully’nin mahkemedeki savunmasý ve yaþananlar ile son buluyor. Olayýn önce romaný yazýlmýþ ve bu romandan yola çýkýlarak filme çekilmiþ. Bu tür hikayeler ne yönetmen Clint Eastwood’a ne de Tom Hanks’e uzak. Ama filmin öyle bir anlatýmý var ki neredeyse bir belgesel yapýsýndaki çatýþmadan bile uzak duruyor. Ne dramýn gerçekliðini bize hissettiriyor ne de olay akýþýnda yaþanan duygusal tecrübeleri çarpýcý bir þekilde sunabiliyor. Hele bir tekrar var ki belki de filmden asýl soðumamýn sebebi odur. Filmin akýþýnýn içinde uçakta yaþananlar 10-15 dakikalýk süre içinde veriliyor. Daha sonra filmin finalinde bu 10 dakikalýk bölüm neredeyse birebir tekrar veriliyor. Zaten 96 dakikalýk olan film bu kadar tekrara düþünce olmayan duygusal etkisi iyice yok oluyor. Gelelim Tom Hanks’e, benzer bir rolü Kaptan Phillips filminde de canlandýrdý. Deniz korsanlarýnýn bastýðý geminin kaptanýný oynayan Hanks o filmde müthiþti. Burada ise belki de en zayýf performansýný çýkarýyor. Diyeceksiniz ki iki filmin konularý farklý. Kaptan Phillips’te silahlý deniz korsanlarý vardý, çatýþma vardý. Aksiyon daha fazlaydý.

Bu bir paket senaryo mu?

Tamam Sully’de kimse silah tutmuyor ama 155 kiþinin can korkusu az bir þey mi? 2012’te Denzel Washington’un baþrolünü oynadýðý ‘Uçuþ’ filmini hatýrlayýn. Orada da bir pilotun gerçek hikayesinden yola çýkýlarak çekilmiþti. Üstelik çok baþarýlýydý. Sadece bu iki filmi karþýlaþtýrsak bile ‘Sully’nin zayýflýklarý ortaya çýkýyor. Kýsacasý Hanks de Eastwood da bu filmde çok daha iyi iþ çýkarabilirdi. Filmin diyaloglarýnýn içinde sürekli 11 Eylül saldýrýlarýyla bu kaza arasýnda bir iliþkilendirme çabasý var. O zaman da benim aklýma ‘Sully’nin proje baþlangýcý aþamasýnda hava yolu þirketlerinin ne kadar etkisi olduðu sorusu geliyor. Yani acaba bir paket gibi yönetmenin ve oyuncularýn önüne mi kondu senaryo? Estwood da filmin gidiþine fazla müdahale edemedi mi? Belki biraz paranoyakça bir yaklaþým ama dediðim gibi bu kadar elit insanlarýn elinden bu iþ nasýl çýktý bilemedim. Artýk gözümüzün pasýný silmek için Hanks’in bu yýl içinde vizyona girecek olan ‘Inferno’ filmini bekliyoruz.

FÝLMÝN KUNYESÝ

Yönetmen: Clint Eastwood

Senarist: Todd Komarnicki

Oyuncular: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn

Yapým: 2016, ABD,

96 Dk.