Yollarda aç kalma

Nerede mola verilir, mide yakmadan, karın ağrısı çekmeden en iyi kahvaltı, köfte, pide keyifle nerelerde yenir? İşte yaz aylarında arabayla seyahat etmeyi sevenler için en iyi mola adresleri!

Tatil beldelerindeki lokanta ve restoranlar yöresel lezzetlerle ve temiz sunumlarla var olmalı. Öyle olmalı ki ağzımızın tadıyla tatilimizi yapabilelim. Bence Türkiye’deki en büyük sorun hijyen. Gerçi bu sorun en çok arabayla seyahat etmeyi tercih edenlerin derdi. “Hadi şurada duralım. Yok yok orası pis gibi. Peki burada duralım mı? Ama orada da hiç kimse yok, kötü müdür acaba?” diyerek bir taraftan açlıktan karnımız zil çalarken kaç kez yola devam etmişizdir? Herkesin derdi aynı: Lezzetli ve temiz yemek yemek. Gözlemesi nefis, ayranı harika denilen çoğu yerde hamurların üzerinde sinekler uçuşuyor, tuvaletler kokuyor ve çalışanlar elleriyle burun temizliyor. Temizlik imandan gelir hatırlatalım ve temiz olmayan yerden uzaklaşalım. Gerekirse iki bisküviyle yola devam! Yeterki işini iyi yapanları bulalım. Hancıyı düzene sokmanın sırrı yolcunun sağlam duruşunda saklı. Hijyen yoksa isterse dünyanın en güzel yemeğini yapsın yememeli ve kimseye önermemeliyiz.

Bir de o kocaman, seslerin uğultuya dönüştüğü dev tesisler var. Bunu özellikle Susurluk bölgesinde ve Bursa yakınlarında görüyoruz. Hacmi büyük olan işletmeler öyle kalabalık ki. İnsanlar, yemekler üst üste. Bu tablo açlık da bırakmıyor, tıkanıyor insan. Yollarda keyifle ve güvenle yemek yemek kolay değil. Bu hafta benden size bir kaç öneri geliyor. Hepsi çok iyi yerler. Ama yazıyı okuduktan sonra bu kez ben de sizden önerilerinizi almak istiyorum. Hijyen ve lezzeti çok iyi dediğiniz tüm mola adreslerini lütfen bana mail atın veya Instagram hesabımdan direkt yazın. Ahlaklı ve temiz işletmeleri, popülaritesi yüksek “Ne yapsak yerler” diyenlere mağlup ettirmeyelim.

Urla/Beğendik Abi

Urla’da Malgaca Pazarı’nın içinde yer alan bu lokantanın da başka bir benzeri yok. Ege bölgesinin ev yemeklerini gerçek lezzetinde yiyebilirsiniz. İzmir’den Çeşme’ye geçerken Urla köyüne uğrayıp tezgahtan ne canınız çekerse güvenle sipariş verin. Sinkonta, ıspanak balığı, kefalaki, ciğer tava, zeytinyağlı araka, çiğ dolma, çipo horta, eğer enginar mevsimiyse 40 çeşit enginar yemeği ve daha neler neler. Mutfağını da gezdiğim lokantanın hijyeni ve lezzeti az bulunur cinsten. Babaanne zeytinyağlılarıyla ot kültürünün, anne hamur işleriyle et yemeklerinin sizi aile sıcaklığıyla sarıp sarmaladığı durak. 

Yalova Samanlı Köyü/ Karaca Botanik Bahçesi

Burada yemek yok. Peki niye yazdım? Güzel keyifli bir mola vermek için illa yemek olması gerekmiyor. Araba koltuğundan kalkıp 45 dakikalık parkurda temiz oksijen alarak dolaşmak iyi gelir. Yalova’da, TEMA Vakfının kurucusu Hayrettin Karaca tarafından 1980 yılında oluşturulan, Karaca Arboretum’u toplam 13.5 hektarlık alanda yeşil bir cennet. Birçok canlı ve bitki türünün barındığı arboretumda 15 yılda bir çiçek açan, sabır ağacı, şeker akçaağacı ve nadir bulunan bonsai ağaçları bulunuyor.

Kuşadası yolu/Değirmen Park

Türkiye’nin en iyi mola noktası. İçinde restoran, ahır bar, zeytin müzesi ve kahvaltı evi bulunmakta. Zeytinin tarihini anlatan müzesi, organik bahçeleri, hayvanları ve yemyeşil bir bağ örtüsüyle misafirlerini ağırlayan restoranın kadrosu açıldığı günden bu yana hiç değişmemiş. Restoranın et yemekleri, Anadolu, Ege ve İstanbul saray mutfağına ait. Favorilerim keşkek ve kabak çiçeği dolması. Aynı bahçede yer alan Gölbaşı Kahvaltı Evi’ndeyse gün boyu kahvaltı bulabilirsiniz. Gözleme ve bazlama sevenler için doğru adres. Kahvaltıyı keyifle, gölün üstünde süzülen ördek ve kuğuların eşliğinde yapabilirsiniz. Organik tarıma önem veren çiftlikte Yerlim markası üretilmekte. Bu markanın zeytin ezmesinin muhteşem olduğunu da not düşelim.

Gelibolu-Eceabat/Suvla Kilye Restoran

Gökçeada, Assos ve Bozcaada’ya giderken Çanakkale boğazını kullanmak için Gelibolu’dan geçerken “Acıkın” derim. Mutlaka acıkın ki Kabatepe Kumlimanı mevkiinde yaklaşık 700 dönüm arazi üzerinde kurulu üzüm bağlarının hemen içinde yer alan bu nefis restoranla tanışın. Burada pizza, salata ve nefis atıştırmalıklar denemeniz mümkün. Yemeğinizi yiyip tekrar arabaya bindiğinizde kendinizi çok hafif hissedeceksiniz çünkü kullanılan tüm malzemeler çok kaliteli. Kilye’nin 32 özgün ürününün kullanıldığı enfes lezzetlerin buluştuğu Kilye Suvla Lokantası görülesi bir yer. Etraf sessiz, sakin ve tertemiz.