Yönetmek, Yönetememek...

Yönetmek, yönettiğini zannetmek, yönetememek...Yönetmek deyince hep başka insanlar gelir akla.Oysa insanın ilk yönetmesi gereken kendi egosudur.Şimdi basit bir örnek verip sonra genele dönelim.Gencecik, çok değil daha iki yıl önce, hayranlarının yolda arabasının önünü kestiği biriydi Çağatay Ulusoy.Bu hafta esrar kullanma davasıyla mahkemeye girer ya da çıkarken kimse önünü kesmedi, çığlıklar atmadı.

Hatırlayın, Çağatay, Adını Feriha Koydum ile ünlendi.Hem de öyle bir ünlendi ki, dizinin ana karakterleri ayrıldı ama Show TV, Çağatay’ın popülerliğine güvenerek Emir’in Yolu adı altında diziye devam etti ama istenen sonuç gelmedi.Mahkeme ifadesinde “ Psikolojik ve ruhen sıkıntılı bir dönemdeydim daha fazla içmeye başladım” demiş Çağatay.

Ünlenince, basın danışmanı, menajer, şoför tutar da insanlar bu şöhreti kaldırmak adına asla bir uzman desteği almazlar.

***

Yıllarca Manchester United’ı çalıştıran, Sir olan, Alex Ferguson’un anılarında çok önemli noktalar var.Mesela, genç, şöhret ve çok parası olan insanları yönetmenin zorluğundan bahsediyor ünlü teknik adam.Ferguson tevazu sahibi olmayan, egosu en az şöhret oyuncuları kadar fazla olan biridir.Ama o egosunu yönetmeyi bildiği için oyuncularına söz geçirebildi, Sir oldu, şimdi de anıları konuşuluyor.

Fatih Terim örneğini ele alalım, Hoca’nın egosunun yüksek olduğunu herkes bilir.Hoca zaman içerisinde çok değişti, gelişti” diyenlerin adını koyamadıkları şey Fatih Hoca’nın egosunun esiri olmaktan egosunu yöneten adama dönüştüğü yerdir.Aziz Yıldırım’ı es geçmeyelim, tribünde tezahüratı beğenmeyince kadın ve çocuk tüm seyircilere mikrofonla fırça atma hakkını kendisinde görmesi yönetilemeyen ego örneğidir.Üstelik yönetilemeyen bu ego, insana yönettiğini zannettirir...

***

Türkiye’de dizi, sahne, futbol ya da her türlü şöhret olanların çoğu, ne yaparsa yapsın hoş görüleceği, görmezden gelineceğini düşünür.Bu insanlara, hem Türkiye’de o devirlerin bittiğini, hem de egosunu yönetemezsen zaman içinde onun esiri olacağını birileri anlatmalı.Yapım, müzik şirketleri, kulüpler, egosunu yönetmeye ihtiyacı olan insanlara yarım edin. Etmediğiniz takdirde hem kendi sanatçınız, futbolcunuz ya da yöneticiniz zarar görüyor hem de siz...