Yönetmenin rol çaldığı film

Büyük Budapeşte Oteli, dev oyuncu kadrosuyla dikkat çekse de filmin sonunda yönetmen Wes Anderson’a hayran kalıyorsunuz.

Filmin başrol oyuncusu Ralph Fiennes ama yardımcı rollerde Edward Norton ve Jude Law gibi ünlü isimler var.

WES Anderson absürt komediyle siyaseti ve çizgi dışı bir sinema anlayışını birleştiren farklı bir sinemacı. Filmleri normal izleyiciden çok sinefillerin merakla beklediği yapımlardır. Hatta biraz zorlasak ülkemizde yapılan festival filmi, gişe filmi ayrımına kurban edebiliriz Anderson’u. Steve Zissou ile Suda Yaşam, Tannenbaum Ailesi, Küs Kardeşler Limited Şirketi, Moonrise Kingdom ve son olarak Büyük Budapeşte Oteli. Farklı konulara sahip ama çok sıkı tutunduğu özgün sinema tarzıyla neredeyse birbirlerinin kopyası sayılabilecek yapımlar karşımızda. 

Eğer Wes Anderson’u seviyorsanız bütün filmlerini seversiniz. Size sürpriz yapmaz. Hepsinin kadrosunda inanılmaz kalabalık ve ünlü oyuncu vardır. Kimi bazen bir polis memuru veya bu filmdeki gibi bir veya iki kere görülen otel görevlisi olabilir. Çok kısa süreler alarak konunun asıl kahramanının etrafında toplanırlar. Büyük Budapeşte Oteli de böyle bir kadroya sahip. Filmin başrolünde Ralph Fiennes oynuyor, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton ve daha burada sayamadığım, en az onlar kadar ünlü dünya yıldızı filmde rol alıyor. Gelelim filmin konusuna...

Büyük Budapeşte Oteli çok eski ve anılarla dolu bir oteldir. Bu otele gelen müşteriler sessizlik ve tarihi dokuyu hissetmek için oteli tercih eder. Ama azalan müşteri sayısı böyle büyük bir otelin açık kalmasına yetmeyecek duruma gelmiştir. Müdavimlerden biri de genç bir yazardır. Mustafa adlı gizemli bir diğer müşteri dikkatini çeker. Boşboğaz otel görevlisinden bu otelin sahibi olduğunu, bütün varlığına rağmen otelin çalışanlar için ayrılmış en küçük odasında kaldığını öğrenir. Bütün gece otelin sahibinin gizli hikayesini öğrenmek için yanar tutuşur. Sonunda bir rastlantı sonucu Mustafa tarafından yemeğe davet edilir. Ve iki savaş arasında yaşanan toplumsal değişim döneminde bir aşk, dostluk ve ihanet hikayesini dinlemeye başlar...

ESKİ OYUNCULARINI KULLANMIŞ

Ralph Fiennes’in filmdeki başarısı inanılmaz. Çok sayıda ünlü oyuncu arasında, filmin başrol oyuncusu dedirtecek kadar başarılı bir performansa sahip. Wes Anderson daha önceki filmlerinde yer alan oyuncularının hepsini filmde kullanmış ve büyük bir vefa örneği de göstermiş. Filmin türü bir komedi olarak adlandırabilir. Tabii absürt komediyle traji komik bir yapı arasında gidip geldiğini söyleyelim. Bu şekilde trajedi bile üstünüzden teğet geçiyor. Hiç bir duyguyla izleyiciyi tamamen yüzyüze bırakmıyor; Ne çok kahkaha atıyor ne gözyaşlarına boğuluyorsunuz ama senarist ve yönetmen Wes Anderson’a hayran kalıyorsunuz. Sanki izleyicinin duygularını yöneten ipler yönetmenin elinde ve o sizi nereye götürmek istiyorsa o tarafa doğru dönüyorsunuz. İstanbul Film Festivali öncesi merakla beklenen film artık sadece festival izleyicisinin karşısında değil. Bütün sinemaseverlere iç rahatlığıyla önerebileceğim bir film Büyük Budapeşte Oteli.

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: The Grand Budapest Hotel 

Yönetmen ve senarist: Wes Anderson

Oyuncular: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Adrien Brody, Tilda Swinton

Yapım: 2014, ABD, Almanya, 100 dakika.

Çok sayıda ünlü ismin yer aldığı filmin başrolünde, İngiliz Hasta ve  Schindler'in Listesi filmleriyle de tanıdığımız Ralph Fiennes oynuyor.