Kýþýn soðuk günlerinde içimizi ýsýtan kuþburnu çayý tam bir saðlýk deposu. Stresten tansiyona, kemik erimesinden ülsere kadar pek çok hastalýða karþý günde bir fincan kuþburnu çayý içmek þifa veriyor.
DOÐANIN doktor meyveleri arasýnda yer alan kuþburnu bu tanýmlamayý fazlasýyla hak ediyor. Baþta yüksek C vitamini olmak üzere multivitamin deposu olan kuþburnu biyoflavonoid maddesiyle kalbi korur. C vitamininden zengin olan turunçgillere oranla yüzde 60 daha fazla C vitamini içeren hastalýk savar meyve soðuk algýnlýðý, nezle ve boðaz enfeksiyonlarýnda ilaç kadar etkili. Kuþburnunun içeriðindeki sitrik asit besinlerde dengeleyici rol oynayarak, vücutta sindirimin çok daha rahat olmasýný saðlýyor. Bunun dýþýnda kuþburnu demir, fosfor ve kalsiyum açýsýndan da zengin. Stresli veya yorgunsanýz hiçbir þey 1 fincan kuþburnu çayý içmek kadar rahatlatamaz. Sinirliyseniz kuþburnu çayý antidepresan etkisi yaratacaktýr.
Safra ve böbrek taþýný önlüyor
Araþtýrmalar safra kesesi ve böbrek taþlarýnýn önlenmesinde kuþburnu çayýnýn önemli yeri olduðunu belirtiyor. Kuþburnu marmelatý ve çayý ile rahatlýkla yenilip içilebiliyor. Her gün bu ikiliyi birlikte tüketmek pek çok saðlýk sorunu önlüyor. Ancak her þifalý bitki gibi kuþburnunun da yan etkileri olduðunu hatýrlamak gerek. Bazen kuþburnu çayýný günde 3-4 fincandan fazla içmek baþ aðrýsý, sýcak basmasý, nefes almada zorlanma ve uykusuzluk problemi yaratabiliyor. Diüretik etkisi olan kuþburnu günde 2 çay fincanýný geçmeyecek þekilde yemeklerin ardýndan içilmesi çok saðlýklý ve güvenlidir.