Youtube haberciliği başladı...

Sizi kandırıyorlar hem de fena halde...Gazetecilik diye size Youtube’da buldukları görüntüleri izlettiriyorlar. Bu ayıp değil de eski tarihli görüntüleri yeni diye sunuyorlar.

Kim diyeceksiniz söyleyeyim, büyük olduğu iddiasında olan ya da halen kendilerini güç zanneden gazetelerin internet siteleri... Biliyorum karmaşık ve sert bir giriş oldu, şimdi madde madde açayım...

***

Youtube’da PKK’yla mücadele döneminde çekilmiş binlerce amatör video vardır. Bunlardan bir kısmı bölgede görev yapan askerlerin çektiği görüntüler, bir kısmı zamanında Genelkurmay tarafından yayınlanmış görüntülerdir.

Buna karşın zaman zaman PKK’nın terör eylemleri sırası ya da öncesinde çektiği videolar vardır. Eskiden sürü sebil sayıda PKK terör eylemlerini gösteren videolar vardı sonra Ankara bu işe müdahale etti, çoğu terör propagandası diye kaldırıldı.

Ancak halen bu tür görüntüler var mı evet var... PKK’nın terörü yeniden tırmandırdığı ve kan dökmeye başladığı dönemde sosyal medyada ve Facebook hesabında bu görüntüleri paylaşanlar olmuştu.

Nasıl bir kafaysa artık PKK’ya karşı olduğunu söyleyip onların yalan yanlış propaganda görüntülerini paylaşanlar oldu.

Mesela Dağlıca’da yolda kurulan pusunun videosu diye eski yıllarda Dağlıca’daki karakola saldırının PKK tarafından çekilmiş görüntülerini yeni diye sayfasında paylaşan vatandaşlar oldu.

Medya bu noktada akıllı davrandı ve o görüntüleri paylaşmadı elbette ama şimdi bir başka hastalık başladı.

***

Geçmiş yıllarda ya da son dönemden önce çekilen kimi operasyon görüntüleri, zırhlı araç içinden çekilmiş nokta atış operasyonu görüntüleri yeni diye gazetelerin internet sitelerinde yayınlanmaya başladı. Vatandaşa moral oluyor ne zararı var diyenler çıkabilir?

Medyanın işi haber vermektir, eskiyi yeni gibi göstererek moral vermek değildir tartışması çok uzar girmeyeceğim.

Medyanın moral verme işlevi olduğunu kabul edelim. Moral vermek adına eski bir görüntü yeni diye sunulmaz zira bunun eski olduğu anlaşıldığında moral bozulur.

İkincisi 1984’ten beri gerek polis gerekse asker PKK’ya karşı binlerce başarılı operasyon gerçekleştirdi.

Hemen hepsinin de görüntüsü vardır ama hepsi yayınlanmaz zira devlet ölüm anları arşivi yayınlamanın terörle mücadeleyi kolaylaştırmayacağını bilecek zekaya sahip.

Sonuç mu? Bu aralar sık kullanmak durumda kaldığım bir cümleyi tekrar yazacağım:

Terör saldırıları sürerken ülke duygudan çok akılla sevilir. Birileri bir kaç daha fazla tık almak adına bizi kandırmamalı, bizi ihtiyacımız olmayan noktalara götürmemeli...