ABD YPG'ye aðýr silahlar verdi.
Türkiye'ye dedi ki: Ýþte o silahlarýn envanteri. Silahlar baþkasýnýn eline geçmeyecek.
Ardýndan “Türkiyesiz” Rakka harekatýný, omurgasýný YPG'nin oluþturduðu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile baþlattý.
Türkiye'ye ve Arap dünyasýna dedi ki: YPG, Rakka'da kalýcý deðil. Tedirgin olmayýn.
Amerika'dan yapýlan açýklamalara baktýðýmýzda YPG'nin, Rakka harekatý dahil Suriye'deki tüm operasyonlarda “Babasýnýn hayrýna” bir rol üstlendiði intibaý ediniyoruz.
Bu mudur?
Tabii ki bu deðildir.
Türkiye de bunu biliyor.
Türkiye neyi biliyor?
- PYD/YPG'nin PKK'nýn uzantýsý olduðunu biliyor.
- PYD/YPG'nin, PKK ile birlikte, Suriye'den Türkiye'ye uzanacak bir politikanýn icracýsý olduðunu biliyor.
- Ve þu anda YPG'nin varlýðýný koruma, Suriye'nin iç savaþ ortamýnda etkinlik alanýný geniþletme, Amerika ile iþbirliði yaparak silahlý yapý anlamýnda güçlenme ve önce Irak'takine benzer bir oluþum için, sonra da daha geniþ bir bölgesel yapýlanma için bir takvimi bekleme. Türkiye bunu da biliyor.
Þu ana kadar PYD'nin hesabýnýn Suriye ayaðý tuttu denebilir. PYD Suriye'de “Amerikan himayesi”nde etkinliðini artýrýyor.
YPG'nin Rakka Operasyonunda rol almasýnýn hedefi “Rakka'da yerleþmek mi?” diye sorulsa bunun cevabý hayýrdýr. O açýdan ABD'nin Türkiye'ye veya Arap dünyasýna söylediði yanlýþ deðildir. Ama YPG'nin Rakka operasyonunda rol alýp, Suriye'deki asýl hedefi için önemli bir ilerleme gerçekleþtirdiði hususu ortada duruyor.
Asýl hedef ne?
Kuzey Suriye'de, Türkiye sýnýrýnda bir alaný kontrol etmek. Bu alanda uzun vadede kendi “Özyönetim”ini kurmak.
Bu alan neyi kapsýyor? En azýndan Fýrat'ýn doðusundan Irak sýnýrýna -ki orada da Barzani yönetimi var- kadar olan kýsmý. Fýrat'ýn batýsýnda ise Afrin, bir PYD/YPG kantonu niteliðinde oluþuyor.
Türkiye buna karþý teyakkuz halinde ama bunun þu anda YPG'nin Suriye'deki hesaplarýný engelleyebildiðini söylemek mümkün deðil.
Çünkü Rakka'da Amerikan birlikleriyle yan yana duran bir YPG var, Fýrat'ýn doðusunda Amerikan himayesinde, Afrin'de Rus himayesinde bir YPG/PYD var.
Ne yapacak Türkiye?
“Acaba YPG'ye karþý sýnýr ötesi bir harekat mý söz konusu” diye konuþulmaya baþlandýðýnda Fýrat'ýn doðusunda Amerikan birlikleri devriye gezmeye baþladý, Afrin'de Rus birlikleri...
Amerika -muhtemelen Rusya da- YPG/PYD'ye, “Türkiye'yi þimdilik rahatsýz etme, Suriye'deki varlýðýný güçlendir, zaman içinde Eþref saati bekle” diyorlardýr.
Eþref saat!
Bölgede olan bitenin kollanmasý, güçlenmek, güçlenmek ve süper güçlerin himayesinde adým adým ilerlemek.
Bu noktada Türkiye olarak, “Dost, müttefik” Amerika'dan kaygýlarýmýzýn paylaþýldýðý gibi bir karþýlýk görmedik. Amerika'nýn tavrý, “Türkiye'yi de çevrelemek” gibi bir izlenim veriyor. Türkiye'nin terör belasý ile sürekli boðuþmasýný, daha ötede etrafýnýn sarýlmasýný öngören bir tavýr. Rusya da pazar günkü yazýmda Dugin'in sözleriyle ifade edildiði üzere “Kürtler sadece Amerika'ya kalmasýn” mantýðý içinde hareket edince YPG/PYD, iki süper gücün koruma alaný içinde ilerleme imkaný buluyor.
Elhasýl YPG “babasýnýn hayrýna” ABD planlamasý içinde katýlmýyor Rakka operasyonuna...
ABD'nin muhtemel baþka planýna umut baðlayarak hareket ediyor.
Belki 10, 20 yýl Türkiye'ye saldýrmaz YPG. Amerika da, onlara verdiði silahlarý bir þekilde kontrol altýnda tutar. Ama bu 10-20 yýl içinde Türkiye sýnýrýnda bir PYD/YPG yapýlanmasý oluþur. Bu 10-20 yýl içinde Irak'taki Kürt yönetiminin PKK ile iliþkisi ne olur, Sincar ne olur, bir soru. Bunlarýn Türkiye'ye yansýmasý ne olur, bir soru. Amerika o zaman Türkiye'ye ne der, bir soru.
Tarihi akýþ içinde 10 yýllar çok uzun zaman deðil. Bölgedeki 100 yýllýk yapýlanma güncelleniyor ne de olsa...
***
KATAR'A KUÞATMA: Baþta Suudi Arabistan olmak üzere Mýsýr, Bahreyn, Birleþik Arap Emirlikleri'nin (BAE) “Teröre destek verdiði” gerekçesiyle Katar'la diplomatik iliþkileri kesme kararý almasý, Türkiye açýsýndan da son derece anlamlý. Bölgede oyun bitmiyor.