Yudum yudum zehir

Havuçta A vitamininin ön öðesi olan karotenler bulunur ve ince baðýrsaklar ile karaciðerde çoðunluðu A vitaminine dönüþür. Gereksinimin 5 kat fazlasý A vitamini ya da A vitamini ön öðesi olan karotenler tüketilirse, zehirlenme belirtileri görülebilir. A vitamini ve karotenler suda çözünmedikleri için idrar ve terle dýþarý atýlamaz. Sürekli olarak günde bir bardak havuç suyu içen kiþilerin tenlerinde sararma görülebilmektedir. Havuç suyu tüketilmediðinde bu sararma kaybolur. Bir orta boy havuç kiþinin iki günlük gereksinmesinden çok A vitaminine dönüþebilen karotenleri içerir. Yarým kilo havuçtan bir bardak havuç suyu yapýlýp içilirse ve bu uygulama her gün ya da gün aþýrý sürdürülürse gereksinmenin 5-10 katýndan çok karoten vücuda alýnýr. Karaciðerin bu kadar çok karotenden oluþacak A vitamini ve A vitaminine dönüþemeyen karoteni depolama yeteneði olmadýðý için zehirlenme etkisi görülebilir. Zehirlenme sindirim sistemi bozukluklarý ve kiþinin teninin renginin sarýya dönüþmesi ile baþgösterir. Görüldüðü gibi böyle bir uygulama ile hem gereksiz þekilde para harcanýr, hem de saðlýk sorunu oluþturur. Gerçekten de temelde ‘hiçbir yiyecek iyi veya kötü’ diye nitelendirilmemeli. Tüm yiyecekler aþýrý miktarda tüketildiðinde kötü, dengeli tüketildiði zaman ise iyidir. Kýsaca her þeyin aþýrýsý zararlýdýr ve bir þeyin zararlýlýðýný belirleyen onun dozudur.

Kramplar ve tuzlu su tableti bilmecesi

Kramplar terleme ile fazla su kaybýna baðlý olarak oluþmaktadýr. Egzersiz öncesi, sýrasý ve sonrasý su içmek sývý kaybýný önlemektedir. Terleme ile oluþan tuz kaybýný tuz tabletleri kullanarak karþýlamak ise vücudun sývý gereksinimini artýrarak kramplarý þiddetlendirmektedir.

SPORCULAR ÝÇÝN EN ÝYÝ ÝÇECEK: ÇAY

Çay, vücut aðýrlýðýný azaltmak veya korumak isteyenlerin tercih edebileceði düþük enerjili bir içecektir. Ayrýca çay çeþitli tipleri ya da kokulu çeþitleri sayesinde birçok kiþinin tercihine cevap verir. Ýçerdiði florür sayesinde diþ çürümelerini önler, potasyum sayesinde ise terle kaybolan bu mineralin gereksinimini karþýlamaya yardým eder. Çayda bulunan kateþinler ve flavanoidler güçlü birer antioksidandýr. Böylece vücudun oksidatif stresle baþa çýkmasýný kolaylaþtýran enzim sistemlerinin yeteneðini artýrarak kanser ve kalp hastalýklarýna karþý koruyucu etki yapar. 1 fincan çay-200 mg flavanoid içerir. Ýki hafta süresince günde 3 bardak çay içmekle flavanoid düzeyi yüzde 25 artýrýlýr. Ayrýca çay kuru aðýrlýðýnýn yüzde 3-4’ü oranýnda kafein içerir. Demleme ile bu kafeinin yüzde 80’i suya geçer. Kýsaca, çay sporcularýn sývý-elektrolit, enerji gereksinimlerinin karþýlanmasýna yardýmcý ve her zaman tüketilebilecek temiz, ucuz, kolay bulunabilen, sevilen popüler bir içecektir.