Yüksek kafeinli diyet hapları ölüm saçıyor

Amerikan besin ve İlaç Dairesi (FDA), geçen ay yayımladığı raporda yüksek kafein B grubu vitamini içeren diyet desteklerinden birinin 13 kişinin ani kalp krizi nedeniyle ölümüne yol açtığını deklare etti.

Diyet destekleyicileri ile ilgili ölüm raporlarının dosyası kabarıyor. Ancak toplumumuzda  ilaç veya haplarla iştahı baskılamak, metabolizma hızını artırmak için bu haplara yönelenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Şişmanlıkla mücadele eden herkesin ölüm riskini hatırlaması lazım. Bu haplara ulaşımı ‘kullandım kilo verdim’ reklamları ve internet üzerinden satış  kolaylaştırıyor. FDA’ya göreince bir vücuda sahip olmak için yaşanan duygusal baskı diyet destekleyicilerinin satılmasında en önemli etken. Yüksek kafein içeren ve ölüme neden olan diyet destekleri nedeniyle yaşamını yitiren kişilerin otopsi raporunda üründeki taurin, glukuranolakton, kafein, malik asit ve daha birçok bileşeninin kalp krizini tetiklediği bildirildi. FDA raporda, bu içerikli tüm diyet destekleyici veya metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu söylenen içeceklerin felç, kan pıhtılaşması, kalp krizi ve kalp atımında düzensizliklere neden olabileceğini kaydetti.

 Kalp krizinin tetikçisi

Mayo Clinic Beslenme Ünitesi’nin çalışması bu hapların tehlikesini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bu haplar nedeniyle kalp krizi geçiren ve hayatta kalan kişilerin 5-7 ay içerisinde diyet destekleyicisini kesseler bile yeniden kalp krizi geçirme risklerinin olduğunu bildiriyor. Görüldüğü gibi zayıflama hapları, içecekler ve gençleşme adına kullanılan sihirli her yolun sonunda ölüm riski var. Sağlıklı zayıflama için güvenli tek yol doğal besinler yemek. Her zayıflama ürününün beyin, karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda ciddi hasar yaratabileceğini, üreme sistemi organlarında toksik etkilerin oluşabileceğini bilmeniz belki bu ürünlerden uzak durmanızı sağlayacaktır.