Yüksek protein diyeti böbrekleri tehlikeye sokuyor

Bol et çeşitleri, yasaklı meyveler ve az miktarda sebze ile beslenmek olarak tanımlanan yüksek protein diyetlerinin ne kadar sağlıklı olduğu uzun süredir tartışma konusu. Dünyanın genelinde sadece hayvansal yiyecekler yiyerek kilo verme eğiliminin insan sağlığı üzerine etkilerini yeniden değerlendirmek üzerine yapılan araştırmalar açıkçası bu tip diyetlerin sağlıksız olduğu kanısındalar. Bu kanıya en son örnek Amerika’nın saygın sağlık otoritelerinden Mayo Clinic’den geldi. Araştırma sonucuna göre serbest yenilen hayvansal kaynaklı proteinli yiyecekleri tüketen kadınların tüm sağlık kontrolleri normalken, 3 ay gibi kısa bir zaman diliminde bile uygulanan yüksek proteinli diyetin böbreklere kan getiren damarlarda tahribata neden olduğunu, böbreklerde süzüm işlemlerini bozduğunu ve safra kesesi taşlarının minimal oluştuğunu buldu.

Kilo aldırmada başarılı mı

Farklı bir araştırma da Hollanda’nın saygın Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün beslenme uzmanlarından geldi. Diyet 100 kadın ve 100 erkek üzerine yapdı. Yüksek proteinli zayıflama diyeti uygulayan kadınların sadece 20 kişisi düzenli kilo verirken erkeklerin sadece 17’si 1 aylık sürede kilo kaybı sağlayabilmişti. Kadınların 12’si bu tip diyeti uygularken kilo almış ve geri kalanlar ise anlamlı bir şekilde kilo kaybedememişlerdi. Erkelerde 9 kişi yüksek proteinli diyet ile kilo alırken geri kalan erkekler bu diyet sistemi ile başarısız olmuşlardı. Başlangıç ve sonrasında yapılan kan tahlillerinde hem kadın hem de erkeklerin kilo verende de veremeyende de kan kolesterol ve ürik asit düzeyleri yükselmiş, karaciğerlerinde birinci derece yağlanma tespit edilmiştir.

Kemikler için tehdit

İngiltere’de Beslenme Diyetetik Birliği’nin yaptığı araştırmada 1 yıl boyunca serbest yüksek proteinli diyet uygulayan kadınların kemik yoğunluklarında azalma görülmüştür. Yine bu kadınlarda düşük karbonhidrat alımına bağlı olarak kabızlık ve anal fistül oluşumu yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunlarının başında geldiği belirlenmiştir. Sonuçta yüksek proteinli diyetler bireyde kemik yoğunluğunda azalma, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve bilinenin aksine herkeste başarılı bir şekilde kilo kaybına yol açmamaktadır. Sağlığın korunmasında daha fazla tahıl, taze sebze ve meyve, kuru yemişler ve daha az orada hayvansal yiyeceklere yer vermek gerekmektedir.