Ne zamandýr konuþuluyordu; artýk oldu. BRICS-T yükleniyordu.
Dünya yeni yüzyýlýnda yeni güzergahlara yerlken açarken Türkiye de yakýn dönemde doðusunda yer alan ülkeler ile iþ birliðini geliþtirmede önemli bir adým daha attý ve BRICS üyeliði sürecini resmen baþlattý.
Peki nedir bu BRICS?
Aslýnda büyük harflerle yazýlýyor olmasýndan kýsaltma olduðu anlaþýlýyor. Açýlýmýna baktýðýmýzda 'yükselen güçler' diye de tabir edilen ülkelerin Ýngilizce isimlerinin baþ harfleri: B-Brasil yani Brezilya, R-Russia yani Rusya, I-India yani Hindistan, C-China yani Çin, S-South Africa yani Güney Afrika.
Peki neden 'yükselen güç', gelin bunu bir inceleyelim.
Dünyanýn temel göstergeler açýsýndan 'pozitif' deðerlerinin görüldüðü ülkelerde artýk Asya ülkelerinin yer aldýðý malum. Nedir bunlar dediðimizde nüfus artýþ hýzý, ekonomik büyüme, patent sayýsý, enerji talebi baþta olmak üzere 'kalkýnma' anlamýnda etkili deðerler aslýnda sözü edilen.
Ýþte bu deðerlerde öne çýkan ilk iki ülke olan Hindistan ve Çin'in içinde bulunduðu Temmuz 2006 doðumlu BRICS, iþte bu açýdan öne çýkýyor ve çýkmaya da devam edecek gibi görünüyor çünkü bu kýsaltmadaki ülkelere sýnýrlý kalmayacaðý yakýn dönemde tabiri caizse üye olmak için ülkeler resmen 'sýraya giriyor' ve buna uygun þekilde ismi BRICS+ olarak güncelleniyor. Aðustos 2024 itibariyle Azerbaycan ve Eylül 2024 itibari ile de buna Türkiye de eklendi ki baþlýkta da belirttiðimiz üzere BRICS-T ifadesi kullanýlagelir olmuþtu bir süredir Türkiye üye olursa ne olur diye kaleme alýnan yazýlarda.
"Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de yerini bulur' sözünü akýllara getirircesine geliþmeler yaþanýyor günümüzde.
Neden bu ifadeyi kullandýk? Çünkü hali hazýrda BRICS'e üye olan ülkeler dünyanýn yüzde 30 kara yüzeyini kaplayarak 3,5 milyar ile dünya toplam nüfusunun yüzde 45'ini, 28,5 trilyon dolar ile de ekonomilerinin toplam büyüklüðü dünya ekonomisinin yaklaþýk yüzde 30'unu ve dünya ihracatýnýn yüzde 25'ini oluþturuyor. Buna üyelik baþvurusu yapan ülkelerin eklenmesiyle 'yükselen güç' ifadesi daha da güçleniyor. Enerji talebi dedik ama ekonomik kalkýnma için enerji arzý çok kritik; bu açýdan da BRICS ülkeleri dünya ham petrolünün yüzde 44'ümü üretiyor. Azerbaycan ile bu deðerin daha da artacaðý ortada.
Sadece bu açýdan deðil ancak 'kurumsallaþma' açýsýndan da kendini ortaya koyuyor. Ani döviz krizine karþý 'olasý zarar yedeði düzenlemesi' ve 'Yeni Kalkýnma Bankasý' bunlar arasýnda yer alýyor. Geçtiðimiz haftaki yazýlarýmýzda ele aldýðýmýz 'Koridorlar Savaþý' bileþenlerinden 'Tek Kuþak, Tek Yol' BRICS ile beraber düþünülmesi gereken bir proje ve 'paradigma' deðiþtirme kapasitesi de bu anlamda katlanýyor.
Ýþte bu yüzden BRICS 'yükselen güç' ve 'yeni bir dünya kuruluyor ', pek tabii Türkiye de bu potansiyeller düþünüldüðünde iliþkilerini 'kurumsallaþtýrmak' için o önemli adýmý atýyor ve ben de 'varým' diyor.