Yumurta kalbi besliyor

Diyette yıllarca kara listede kaldıktan sonra aklanan yumurtaya toplumun önyargısı değişmedi. Oysa günde bir yumurta, kalbi korumada ilaç gibi etkili.

Son 40 yıldır yumurta ve kolesterolün kalp hastalığıyla ilişkilendirilmesi beni her zaman üzmüştür. Kendi içerisinde çelişen tıp birimleri beslenme biliminin bu konudaki araştırmalarını dikkate alarak son zamanlarda bu miti rafa kaldırdı. 1967 yılından bu yana ülkemizde faaliyet gösteren Beslenme ve Diyetetik Bölümü yumurta konusunda çok katı fikirlere sahip değil. Beslenme bilimi besinin içerisindeki her ayrı bileşeninin vücuttaki fonksiyonlarını tıptan çok daha ileri düzeyde bildiği için sağlıklı kişilerin her gün bir yumurta yemelerinin hiçbir sorun yaratmayacağı sonucuna vardı.

Enzimleri bağışıklığı güçlendiriyor

Geçmişte bir yumurtada 275 mg kadar kolesterol olduğu bildirilirken son teknolojik çalışmalarda ortalama 195 mg kadar kolesterol içerdiğini tespit edildi.  Dengeli bir besin düzenine sahip herkesin günde bir yumurta yemesi  diyetle alınan kolesterolü aşırı yükseltmez. Bugün tıp otoritelerinin “Artık bir yumurtayı gönül rahatlıyla yemeliyiz, geçmişte bu besini yasakladığımız için hastalarımızdan özür diliyoruz” açıklamaları da talihsiz bir nitelik taşıyor. Yumurta oldukça dengeli besin içeriğine sahip bir fonksiyonel besindir. Yumurtanın sarısı ve akı ayrı ayrı besin değeri açısından zengin olan bir yapıya sahip olduğundan iyi pişmiş ama fazla katılaşmamış yumurta besin zenginliği açısından çok kaliteli bir yiyecektir.Üstelik, içerisinde önemli antioksidan bileşikler, bağışıklığı arttıran enzimler, bol vitamin ve mineral içermesinden öte yüzde 95’i sindirilebilen kaliteli protein kaynağı olmasından dolayı da fark atan bir içeriğe sahiptir.

Sarısı beyin sağlığının garantisi

Yumurta akı amino asitleri sarısına göre çok değerli iken yumurtanın sarısında da akında olmayan beyin sağlığı ile ilgili değerli bir bileşik olan kolinden zengindir. Yumurtanın sarısında doymamış dediğimiz kalbi kotuyan yağlardan zengin olması ve özellikle omega 3 yağ asidini içermesi sanırım kalp sağlığı açısından zararlı değil daha çok faydalı olduğunu gösteren en önemli bilim tespitidir diyebiliriz. Yumurta kan kolesterolünü yükselten doymuş yağlardan fakir lesitin denilen süper besin öğesini içeren günde düzenli olarak dengeli beslenme içerisinde  bir adet yenildiğinde zararından çok sağlığa katkısı olan bir besindir. Bu nedenle yumurta yendiği gün daha az et yemek daha fazla kurubaklagil tüketmeliyiz.