Beslenme bilimi, yiyeceklerin vücuda yararlýlýðýný yumurtayla ölçüyor. Anne sütüne eþdeðer tek besin olan yumurta, zihinsel ve fiziksel hastalýklarýn tedavisinde ilaç görevi üstleniyor.
ARAÞTIRMALAR insanlarýn zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarýnýn beslenme durumlarýyla doðrudan iliþkili olduðunu gösteriyor. Günümüz beslenme bilgileri kadýnýn en az 44 gram, erkeðin de 70 gram kadar proteinli besin ile beslenmesinin önemini vurguluyor. Dengeli bir beslenme içerisinde protein kaynaklarýnýn yüzde 40’ýnýn da mutlaka hayvansal kaynaklý besinlerden gelmesinin saðlýk açýsýndan koruyucu olduðu belirtiliyor. Bu nedenle et ve çeþitleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta, beslenmede hayvansal kaynaklý yiyecekler içinde temel oluþturan bir gruptur. Yumurta ise en büyük sýrrý anne sütü proteinlerine eþ deðer vücuda yarar saðlayan yani anne sütü proteinine eþ tek besindir.
Günde bir adet yumurta saðlýklý
Bu mucizevi besinin içerisinde vücutta sentezlenmeyen ve muhakkak yiyeceklerle almamýz gereken ortalama 20 esansiyel amino asit kaynaðý vardýr. Bu amino asitlerin hepsini bir arada içeren protein kaynaðý olmasýndan dolayý biyolojik puaný 100 olarak kabul edilir ve diðer hayvansal protein kaynaklarýnýn vücuda yarar puaný yumurtaya göre hesaplanýr. Yumurtanýn ortalama aðýrlýðý
60 gramdýr, içerisinde 6 gram kadar protein içerir. Yenildiðinde bu proteinin yüzde 95’i sindirilir. Bir yumurta ortalama 70-85 arasýnda kalori verir. Zayýflama diyetlerinde en iyi kilo verdirebilen besin olarak araþtýrmalarda öne çýkan yumurtayý saðlýklý her birey yaþamýnýn her döneminde günde 1 adeti geçmeyecek þekilde yiyebilir.
Alzheimer’a karþý koruyucu
Yumurta, vitamin ve mineral açýsýndan da çok deðerlidir. Yumurta aký ve sarýsý birbirinden farklý miktarlarda vitamin-mineral içerir. Yumurta sarýsý A, D, E, B1, B2, biyotin, kolin, pantetonik asit içerirken yumurta aký ise niyasinden zengindir. Yumurta beyin dokusunun geliþimi, sinir sisteminin saðlýðý için önemli bir besin kaynaðýdýr. Yumurtanýn sarýsýnda bol miktarda bulunan kolin, eksikliðinde Alzheimer hastalýðýna neden olan asetilkolin denilen önemli bir sinir sistemi ileticisinin öncü maddesini içerir. Yumurta haþlanarak ancak sarýsýnýn çevresinde yeþilimsi renkte olmayacak þekilde, taze sebzelerle karýþtýrýlarak veya peynirle yenilebilir. Yumurta kesinlikle çið yenilmemelidir.