Mutfakta yumurta olmadan olur mu? Yumurta, lezzetinin yanýnda tariflere hem kývam hem de hacim verme yeteneðine sahip muhteþem bir malzeme. Ve iþte karþýnýzda yumurtanýn en güzel hali olan 10 nefis reçete. Afiyetle!
Haþlama
Kayýsý kývamý en sevdiðimdir. Ancak kayýsý kývamýný tutturma konusunda çevremdeki pek çok kiþi sýnýfta kalýr. Ablam Pýnar hariç! Sýrrýný sordum, þöyle anlattý: “Derin bir kaba su koyup kaynatýn, oda sýcaklýðýndaki yumurtalarý içine yavaþça býrakýn. 2 buçuk dakikada rafadan, 4 dakikada kayýsý, 6 dakika sonrasý katý olacak. Yumurtalarý sudan çýkarýr çýkarmaz, soðuk suyun altýna tutun.”
Patatesli yumurta
Bu yemeðin en lezzetli hali patateslerin zeytinyaðýnda hafif ezilerek kavrulmasýyla oluyor. Ýçine kýracaðýnýz bol yumurtayý fazla piþirmemek de lezzeti zirveye taþýyor! Gerçek bir yumurta aþký!
Yumurtalý patates salatasý
Katý haþlanmýþ yumurtayla birçok salataya lezzet katabilirsiniz. Bol roka, kapari ve domatesli bir yaz salatasý da olabilir; patates ve turþulu bir kýþ salatasý da... Hatta bazen katý piþmiþ yumurtalarýn sarýlarýyla salata sosu hazýrlayýp beyazlarýný incecik içine dilimlerim.
Krep
Tatlandýrmak için içine az miktarda þurup veya pudra þekeri ekleyip biraz da kalýnca piþirirseniz alýn size pancake! Pancake ve krep arasýndaki fark inceliktir. 2 yumurta ve 1 su bardaðý sütü el çýrpýcýsýyla çýrpýn. Baþka bir tarafta 2 çay kaþýðý kabartma tozu, 8 yemek kaþýðý unla karýþtýrýp yumurtaya ilave edin. Yanmaz tabanlý bir tavayý ocaða alýp ýsýtýn ve bir parça sývý yað ekleyin. Akýþkan kývamda olan krep hamurundan bir yemek kaþýðý alýp tavaya dikkatlice akýtýn. Krep hazýrlarken ocak ayarýný ara sýra kýsýp tavayý yüksek ýsýda tutmamak düzgün piþmesini saðlar.
Çikolatalý sufle
Yumurtanýn ihtiþamý, bu yazýnýn ve bir davet yemeðinin son vuruþunu yapacak güzel bir çikolata sufle kadar belirleyici olamaz. Çikolatayla sarmalanýp yumurta beyazýnýn gücüyle pofuduklaþan ve aðýzda eriyiveren gerçek bir çikolata sufle, lezzetin ta kendisidir! Ýþte bir tarif... Fýrýný 200 derecede ýsýtýn. 100 ml kremayý, 200 gr bitter çikolatayla benmari usulü eritin. 3 yumurta sarýsýný hýzla çýrparak yavaþça ekleyin ki yumurtalar piþmesin. 3 yemek kaþýðý þekeri de ilave edip ocaktan alýn ve çýrparak havalandýrýp biraz ýlýnmasýný saðlayýn. Mikserde 5 yumurta akýný bir tutam tuzla pofuduk hale getirin. Yumurta aklarýný çikolatalý karýþýma yavaþça karýþtýrarak ekleyin ve 10-14 dakika arasý sufle kaplarýnýzýn büyüklüðüne göre piþirin. Bu tarifle normal olarak 14 dakikada, dört büyük sufle kabýný hazýrlayabilirsiniz.
Mayonez
Mayonezin üç temel malzemesinden biri yumurta sarýsý. Günümüzde taze mayonezi kendi hazýrlayan kaldý mý bilmiyorum ama eðer siz onlardansanýz mümkün olsa size bir madalya takardým. Mayonez bizim evde sýkça yenmediðinden, gerekli olduðunda taze olarak yapýp tüketmeyi tercih ederim. Ýçinde yumurta olduðu için hazýr satýlanlarýn da yoðun miktarda koruyucu vardýr bilmeyenlerin dikkatine!
Sahanda yumurta
Sucuklu mu geçti aklýnýzdan? Pastýrmalý da olabilir tabii... Hatta benim gibi Ýzmir tulumu ile de yapabilirsiniz, yeter ki sahanda olsun! Yumurtalar ister göz göz býrakýlsýn ister karýþtýrýlsýn, iyi tereyaðý ve yumurtanýn sahanda cýzýrdamasýnýn arkasýndan gelecek lezzet cidden müthiþ!
Menemen
Menemeni kimisi sulu sever, kimi sarýmsaklý kimi soðanlý. 3-4 kiþi için iki büyükçe domates ve 4-5 adet yeþil biberi zeytinyaðýnda soteleyin. Tuzunu ilave edip biberler biraz yumuþayýnca 4-5 yumurta kýrýp beyazýnýn piþmesini bekleyin, sonra da sarýlarýný patlatýn. 1-2 dakika sonra ocaktan alýp süzme yoðurtla servis edin.
Çýlbýr
Yumurtanýn en güzel ve sade hali... Yumurtayý saf bir lezzette yemek istiyorsanýz yapabileceðiniz en güzel tercihtir. Anadolu usulü sarýmsaklý yoðurt ve kýzdýrýlmýþ tereyaðýyla çýlbýr yapmak maalesef unuttuðumuz bir lezzet... Bununla ilgili STAR gazetesinin arþývinde geniþ bir yazým var. Detaylý olarak, tüm incelikleriyle anlatmýþtým.
Tavuk suyu çorbasý
Yumurta sarýsý ve biraz limon suyunun yapamayacaðý yoktur! Þevketi bostan, kereviz, enginar tüm kýþ ve ilkbahar yemekleri onunla tatlanýr. Kýþýn domatesin yerine yemeklerde bu sosu kullanýrým. Özellikle sade tavuk suyuna atýlacak bir miktar þehriye ve yumurta terbiyesi þifa ve lezzet kaynaðýdýr.