Yumurtayla yapılacak en güzel 10 şey

Mutfakta yumurta olmadan olur mu? Yumurta, lezzetinin yanında tariflere hem kıvam hem de hacim verme yeteneğine sahip muhteşem bir malzeme. Ve işte karşınızda yumurtanın en güzel hali olan 10 nefis reçete. Afiyetle!

Haşlama

Kayısı kıvamı en sevdiğimdir. Ancak kayısı kıvamını tutturma konusunda çevremdeki pek çok kişi sınıfta kalır. Ablam Pınar hariç! Sırrını sordum, şöyle anlattı: “Derin bir kaba su koyup kaynatın, oda sıcaklığındaki yumurtaları içine yavaşça bırakın. 2 buçuk dakikada rafadan, 4 dakikada kayısı, 6 dakika sonrası katı olacak. Yumurtaları sudan çıkarır çıkarmaz, soğuk suyun altına tutun.”

Patatesli yumurta

Bu yemeğin en lezzetli hali patateslerin zeytinyağında hafif ezilerek kavrulmasıyla oluyor. İçine kıracağınız bol yumurtayı fazla pişirmemek de lezzeti zirveye taşıyor! Gerçek bir yumurta aşkı!

Yumurtalı patates salatası

Katı haşlanmış yumurtayla birçok salataya lezzet katabilirsiniz. Bol roka, kapari ve domatesli bir yaz salatası da olabilir; patates ve turşulu bir kış salatası da... Hatta bazen katı pişmiş yumurtaların sarılarıyla salata sosu hazırlayıp beyazlarını incecik içine dilimlerim.

Krep

Tatlandırmak için içine az miktarda şurup veya pudra şekeri ekleyip biraz da kalınca pişirirseniz alın size pancake! Pancake ve krep arasındaki fark inceliktir. 2 yumurta ve 1 su bardağı sütü el çırpıcısıyla çırpın. Başka bir tarafta 2 çay kaşığı kabartma tozu, 8 yemek kaşığı unla karıştırıp yumurtaya ilave edin. Yanmaz tabanlı bir tavayı ocağa alıp ısıtın ve bir parça sıvı yağ ekleyin. Akışkan kıvamda olan krep hamurundan bir yemek kaşığı alıp tavaya dikkatlice akıtın. Krep hazırlarken ocak ayarını ara sıra kısıp tavayı yüksek ısıda tutmamak düzgün pişmesini sağlar.

Çikolatalı sufle

Yumurtanın ihtişamı, bu yazının ve bir davet yemeğinin son vuruşunu yapacak güzel bir çikolata sufle kadar belirleyici olamaz. Çikolatayla sarmalanıp yumurta beyazının gücüyle pofuduklaşan ve ağızda eriyiveren gerçek bir çikolata sufle, lezzetin ta kendisidir! İşte bir tarif... Fırını 200 derecede ısıtın. 100 ml kremayı, 200 gr bitter çikolatayla benmari usulü eritin. 3 yumurta sarısını hızla çırparak yavaşça ekleyin ki yumurtalar pişmesin. 3 yemek kaşığı şekeri de ilave edip ocaktan alın ve çırparak havalandırıp biraz ılınmasını sağlayın. Mikserde 5 yumurta akını bir tutam tuzla pofuduk hale getirin. Yumurta aklarını çikolatalı karışıma yavaşça karıştırarak ekleyin ve 10-14 dakika arası sufle kaplarınızın büyüklüğüne göre pişirin. Bu tarifle normal olarak 14 dakikada, dört büyük sufle kabını hazırlayabilirsiniz.

Mayonez

Mayonezin üç temel malzemesinden biri yumurta sarısı. Günümüzde taze mayonezi kendi hazırlayan kaldı mı bilmiyorum ama eğer siz onlardansanız mümkün olsa size bir madalya takardım. Mayonez bizim evde sıkça yenmediğinden, gerekli olduğunda taze olarak yapıp tüketmeyi tercih ederim. İçinde yumurta olduğu için hazır satılanların da yoğun miktarda koruyucu vardır bilmeyenlerin dikkatine!

Sahanda yumurta

Sucuklu mu geçti aklınızdan? Pastırmalı da olabilir tabii... Hatta benim gibi İzmir tulumu ile de yapabilirsiniz, yeter ki sahanda olsun! Yumurtalar ister göz göz bırakılsın ister karıştırılsın, iyi tereyağı ve yumurtanın sahanda cızırdamasının arkasından gelecek lezzet cidden müthiş!

Menemen

Menemeni kimisi sulu sever, kimi sarımsaklı kimi soğanlı. 3-4 kişi için iki büyükçe domates ve 4-5 adet yeşil biberi zeytinyağında soteleyin. Tuzunu ilave edip biberler biraz yumuşayınca 4-5 yumurta kırıp beyazının pişmesini bekleyin, sonra da sarılarını patlatın. 1-2 dakika sonra ocaktan alıp süzme yoğurtla servis edin.

Çılbır

Yumurtanın en güzel ve sade hali... Yumurtayı saf bir lezzette yemek istiyorsanız yapabileceğiniz en güzel tercihtir. Anadolu usulü sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağıyla çılbır yapmak maalesef unuttuğumuz bir lezzet... Bununla ilgili STAR gazetesinin arşıvinde geniş bir yazım var. Detaylı olarak, tüm incelikleriyle anlatmıştım.

Tavuk suyu çorbası

Yumurta sarısı ve biraz limon suyunun yapamayacağı yoktur! Şevketi bostan, kereviz, enginar tüm kış ve ilkbahar yemekleri onunla tatlanır. Kışın domatesin yerine yemeklerde  bu sosu kullanırım. Özellikle sade tavuk suyuna atılacak bir miktar şehriye ve yumurta terbiyesi şifa ve lezzet kaynağıdır.