Nisan ayý, Doðu Akdeniz açýsýndan hayli hareketliydi. Ýsrail ve Amerikan Deniz Kuvvetleri,“Noble Dina 2012” tatbikatý için bir araya geldiler. Tatbikat esas olarak denizaltýlara ve deniz yüzeyinden gelecek saldýrýlarý önleme, tatbikat bölgesine “yabancý savaþ uçaklarýnýn giriþini” engelleme ve Ýsrail Deniz Kuvvetleri’nin planlamasý çerçevesinde ortak SAT komando harekatýna dayalýydý. Tatbikat Kýbrýs’ýn güneyinden Ýsrail kara sularýna kadar uzanan bir alanda yapýlýrken, “üçüncü ortak” olarak Yunanistan da katýlma kararý aldý.
Tatbikat alaný, esas olarak, Ýsrail ile Kýbrýs Rum yönetiminin birlikte doðalgaz çýkarma çalýþmalarýný yürüttükleri coðrafyayý kapsýyordu!..
Akdeniz için yeni rapor
Harris Samaras, Yunanistan’ýn önde gelen ekonomistlerinden biri olarak tanýnýyor. Pek çok uluslararasý kurumda görev yaptý, özellikle finans alanýndaki birikimleriyle hükümetlere danýþmanlýk görevi de bulunuyordu. Þu anda Pytheas Grubu’nun CEO’su... Þirketin adýný antik Yunan’ýn (tabii ki insanlýk tarihinin ilk gezgin yazarý) Pytheas’tan almýþ olmasý dikkat çekici... Profilinde, “Pytheas gibi araþtýrmacý ve yeni ufuklara yelken açan” karakter sergileyen þirket, yayýnladýðý son raporla bu kimliðini de kanýtlamýþ oldu.
Harris Samaras imzasýyla gündeme gelen rapor, “güney-doðu” Akdeniz’de yapýlan bilimsel çalýþmalar sonucunda, (özellikle Girit Adasý civarýnda ulaþýlan yeni sonuçlarýn da ýþýðý altýnda) bölgede 50 trilyon metreküp doðalgaz rezervinin bulunduðunu, bu miktarda bir rezervin Yunanistan’ý (Kýbrýs Rum yönetimi ve Ýsrail ile birlikte) Avrupa’nýn bir numaralý enerji merkezi haline getireceðini savunuyor.
Sözü edilen coðrafyayý tarif etmemde yarar var: Kýbrýs’ýn güneyi, Ýsrail kara sularý, Mýsýr Deltasý, Libya alaný, Lübnan ve Suriye kýta sahanlýklarý!..
“Southeastern Mediterranean Hydrocarbons - A new energy corridor for the EU?” (Güneydoðu Akdeniz Rezervleri- AB için yeni bir enerji koridoru mu?) baþlýklý raporu burada uzun uzun anlatacak deðilim, meraklýsý google’lar detayýný öðrenir.
Raporun ana mantýðý þu: Yunanistan-Kýbrýs Rum Yönetimi-Ýsrail üçlüsü, Mýsýr’ý da kendilerine katýlmaya ikna ederek, Avrupa’nýn en önemli alternatif enerji merkezlerinden biri olacaklar, Haritasýný yayýnladýðým çalýþmaya göre Ýsrail’den baþlayýp Akdeniz altýndan Yunanistan’a, oradan da Ýtalya üzerinden Avrupa’ya ulaþacak boru hattýyla da, Türkiye’yi enerji dengelerinde Avrupa için vazgeçilmez kýlacak NABUCCO projesine ihtiyaç býrakmayacak bir potansiyel devreye girmiþ olacak!..
NATO ve Ýsrail
Þikago, 20-21 Mayýs günlerinde “geniþletilmiþ” NATO Zirvesi’ne ev sahipliði yapacak. Türkiye’yi Cumhurbaþkaný Abdullah Gül’ün temsil edeceði Zirve’ye, NATO üyesi ülkeler dýþýnda, Ermenistan ve Azerbaycan’dan Bahreyn’e, Malezya’dan Moðolistan’a Tonga’dan Japonya veya Avustralya’ya pek çok ülke en üst düzeyde katýlýyor. Kýbrýs Rum Yönetimi ve Ýsrail yok!.. Çünkü Türkiye, kendisine düþmanlýk besleyen unsurlarýn Ýttifak’ýn bünyesinde yer almasýna karþý çýkýyor...
Þimdi anladýnýz mý, “Avrupalý müttefiklerin” iþ Rum-NATO veya Ýsrail-NATO iliþkisine geldiðinde yüksek sesle homurdanmalarýnýn ve Türkiye’ye dönük baský manevralarýnýn nedenini...
Belli ki, burnumuzun dibinde ortaya çýkan “dev pastanýn” herkes farkýnda, herkes bir yerinden yararlanmanýn stratejisini oluþturuyor, ama o pastanýn güvenlik boyutunda yer almasý öngörülen iki yönetim, Türkiye ile kavgalý... TPAO, KKTC’de petrol aramaya baþladý, Akdeniz’de doðalgaz arama çalýþmalarý da baþlýyor... Yani, “BüyükOyun”da gerginlik týrmanacak!..
“Akdeniz enerji havzasýnda” yer alan Libya, Mýsýr, Suriye ve Lübnan’ýn durumuna bir bakýn...
Sahi, Ýsrail donanmasý, bizim Mavi Marmara’yý nerede vurmuþtu?..
DÝP NOT- Yunanistan-Kýbrýs Rum Yönetimi-Ýsrail üçlüsünün kontrol etmeye çalýþtýklarý 50 trilyon metreküplük rezervi anlamak için, Rusya’nýn 55, Ýran’ýn 33, Türkmenistan’ýn 26 ve Katar’ýn 25 trilyon metreküp rezervleri olduðunu bilelim yeter.