Son çýkan 7186 Gelir Vergisi Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun ile birlikte yurt dýþýnda geçen hizmet sürelerinin borçlanýlmasýna yönelik önemli deðiþiklikler yapýlmýþtýr. 1/8/2019 (dahil) tarihi itibariyle geçerli olan, Yurt dýþý borçlanma iþlemlerine iliþkin tüm detaylar 2019/16 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi yayýnlanmýþtýr.
1/8/2019 (dahil) tarihinden itibaren yapýlacak baþvurularda, Kanun uyarýnca hesaplanacak bir günlük borçlanma tutarý, baþvuru tarihinde geçerli olan günlük prime esas kazancýn alt ve üst sýnýrlarý arasýnda kalmak kaydýyla baþvuru sahibince seçilen kazancýn yüzde yüzde 45’i alýnmak suretiyle belirlenecektir.
1/1/2019 - 31/12/2019 tarihleri arasýnda sigorta primine esas; günlük kazanç alt sýnýrý (85,28 TL), günlük kazanç üst sýnýrý (639,60 TL) olarak belirlenmiþtir.
Buna göre, 1/8/2019-31/12/2019 tarihleri arasýnda bir günlük borçlanma tutarýnýn alt sýnýrý (38,38 TL), üst sýnýrý ise (287,82 TL) olarak uygulanacaktýr.
Yurt dýþý sürelerinin borçlandýrýlmasýnda, baþvuru sahibince belirtilen gün sayýsý, kuruma ibraz edilen ispatlayýcý belgede kayýtlý bulunan son tarihten geriye doðru olmak üzere belirlenecektir. Bu tespitte 1 yýl 360 gün, 1 ay 30 gün olarak hesaplanacaktýr.
1/8/2019 (dahil) tarihinden itibaren borçlandýrýlan yurt dýþý süreleri 4/b kapsamýnda geçmiþ sigortalýlýk süresi olarak kabul edilecektir.
Baþka bir ifadeyle, 1/8/2019 tarihinden itibaren yurt dýþý sürelerini borçlanma talebinde bulunanlarýn borçlanma iþlemleri talep tarihindeki en son sigortalýlýk statüsüne bakýlmaksýzýn 4/b kapsamýnda sonuçlandýrýlacaktýr.
5510 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi kapsamýnda yurt dýþýnda çalýþanlarýn borçlanma iþlemleri de talep tarihindeki sigortalýlýk statüsüne bakýlmaksýzýn 4/b kapsamýnda sonuçlandýrýlacaktýr.
Yurt dýþýnda çalýþmakta iken veya yurda kesin dönüþ yaptýktan sonra ölenlerin Türk vatandaþý olan hak sahipleri ve sosyal güvenlik sözleþmeleri uygulanmak suretiyle kendilerine veya hak sahiplerine kýsmi aylýk baðlanmýþ olanlarýn borçlanma iþlemlerinin 1/8/2019 (dahil) tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yapýlacaktýr.
506 Sayýlý Kanun’un geçici 20’nci maddesi kapsamýnda kýsmi aylýk baðlanmýþ olanlarýn da 1/8/2019 (dahil) tarihinden sonra yapýlacak borçlanma talepleri kurumca sonuçlandýrýlacaktýr.
Yurt dýþý hizmet borçlanmasýna ait süreler, 4/b kapsamýnda geçmiþ sigortalýlýk süresi olarak kabul edileceðinden, Ýsviçre prim transferi yapýlmýþ sürelere iliþkin yapýlacak borçlanma iþlemleri Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüðü (EHGM) Yurt dýþý Sözleþmeler ve Emeklilik Daire Baþkanlýðý tarafýndan, bunun haricindeki yurt dýþý sürelerinin borçlanýlmasýna iliþkin iþ ve iþlemler aþaðýda belirtilen birimlerce yürütülecektir.
Baþvuru sahiplerinin borçlanma iþlemleri, "Yurt Dýþý Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi" (Ek-1) veya "Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi"nde (Ek-2) belirttikleri adresleri dikkate alýnmaksýzýn;
a) Kimlik Paylaþým Sisteminden tespit edilecek adresin bulunduðu ildeki,
b) Kimlik Paylaþým Sisteminde adres kaydý bulunmuyor ise nüfusa kayýtlý olunan ildeki,
c) (a) ve (b) bentlerine göre adres tespit edilemediði durumlarda ise müracaat edilen ildeki,
d) Kimlik Paylaþým Sisteminde birden fazla kayýtlý adresi bulunan sigortalý veya hak sahiplerinin tercih ettikleri adresin bulunduðu ildeki,
Sosyal Güvenlik Ýl Müdürlükleri (SGÝM) / Sosyal Güvenlik Merkezleri’nce (SGM) yürütülecektir.