Yurtdýþý sigorta baþlangýcý ile emekli olunabilir mi?

Gurbetçilerimizin en çok merak ettiði konularýn baþýnda yurtdýþýndaki sigorta baþlangýç tarihinin Türkiye'de dikkate alýnýp alýnmayacaðýdýr.

Bilindiði üzere 4/a (SSK) sigortalýlarýnýn ne zaman emekli olacaðýnýn tespitinde iþe giriþ tarihi önem taþýmaktadýr.

Özellikle Türkiye'de sigortasý olmayan veya yurtdýþý sigorta baþlangýcý daha eski olan gurbetçilerimize emeklilik imkâný saðlanmaktadýr.

6552 sayýlý Kanun ile Kanunun 5. maddesinin beþinci fýkrasýna "Uluslararasý sosyal güvenlik sözleþmelerinde Türk sigortasýna giriþinden önce akit ülke sigortasýna girdiði tarihin Türk sigortasýna girdiði tarih olarak kabul edileceðine iliþkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn akit ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir." cümlesi eklenmiþtir.

Bu düzenlemeye göre 5510 sayýlý Kanunla 5510 sayýlý Kanundan önceki sosyal güvenlik kanunlarýnda sigortalýlýk süresi þartýný öngören uzun vade sigorta kollarýndan saðlanan haklarýn tespitinde sosyal güvenlik sözleþmesinde özel hüküm bulunan akit ülkedeki çalýþýlmaya baþlanýlan tarih Türkiye'de iþe giriþ tarihi olarak ele alýnacaktýr.

Sosyal güvenlik sözleþmelerinde özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk baþlangýç tarihleri iþe giriþin tespitinde dikkate alýnmaktadýr. Almanya'dan prim iadesi alýnan süreler ile Ýsviçre'den prim transferi yapýldýktan sonra borçlanýlan sürelerdeki çalýþmaya baþlanýlan tarih ülkemizde ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir.

SGK'nýn 2014/27 sayýlý Genelgesine göre;

- Türkiye'deki sigortalýlýðýn baþlangýç tarihinden önceki süreler borçlanýlmýþ ise sigortalýlýðýn baþlangýç tarihi, borçlanýlan gün sayýsý kadar geriye götürülür.

- Türkiye'de sosyal güvenlik kuruluþlarýna tabi hizmeti bulunmayanlarýn sigortalýlýklarýnýn baþlangýç tarihi, borcun tamamen ödendiði tarihten, sigortalý ölmüþ ise ölüm tarihinden, borçlanýlan gün sayýsý kadar geriye götürülmek suretiyle tespit edilir.

- Birden fazla yurtdýþý hizmet borçlanmasý yapýlmasý durumunda da sigortalýlýk süresi baþlangýcý, borcun en son ödendiði tarihten, borçlanýlan toplam gün sayýsý kadar geriye götürülerek belirlenir.

- Sosyal güvenlik sözleþmesi yapýlmýþ ülkelerdeki hizmetlerini, bu Kanuna göre borçlananlarýn, sözleþme yapýlan ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih, ilk iþe giriþ tarihi olarak dikkate alýnmaz. Ancak, uluslararasý sosyal güvenlik sözleþmelerinde Türk sigortasýna giriþinden önce âkit ülke sigortasýna girdiði tarihin Türk sigortasýna girdiði tarih olarak kabul edileceðine iliþkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn âkit ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih, ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir.

Ýlk defa çalýþmaya baþlanýlan tarihin Türkiye'de ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edildiði akit ülkeler listesi:

Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hýrvatistan, Hollanda, Ýsviçre, Kanada, Kebek, K.K.T.C., Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, Ýtalya, Tunus.

Buna göre bu ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn bu ülkelerdeki iþe baþlama tarihi, Türkiye'de hiç çalýþma yoksa veya Türkiye'deki sigortalýlýðýn baþlangýç tarihinden önce ise aylýða hak kazanýp kazanmadýklarýnýn tespitinde Türkiye'de ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilecektir.