“ S.Þ. 51 yaþýnda, Oflu bir çay iþçisi. Ýsmailaða'ya mensup, klasik Saadet Partili. Çocuklarýný ilkokula bile göndermemiþ, MEB ile problem yaþamýþ, 13 yaþýndaki kýzý bile çarþaflý, hem fakir, hem mevkisi yok, istese de cemaate almazlar.
A.G. 45 yaþýnda, Göðüs Doçenti, Risale-i Nur'da 2014, 2015, 2017 diye geçen tercihleri esas alarak 2017'nin Gülen Hareketinin sonu olacaðýna inanan fanatik bir Nur talebesi. Doçent olma sürecinde cemaatin ciddi kazýðýný yemiþ, tehdit edilmiþ, 17-25 Aralýk sonrasý Rize RTE Týp Fakültesi'nde cemaat aleyhine en fazla konuþan kiþi.
E.A. 52 yaþýnda, 1983 yýlýndan bu yana Gümüþhanevi dergahýna mensup. 2012'de KTÜ'ye girmeye çalýþýrken cemaatin kazýðýný yedi. Cemaati destekleyen kayýnpederiyle bile arasý açýldý. 2013-2016 arasý RTE Týp Fakültesi dekanlýðýný yaptý, cemaatle ciddi mücadele etti ve pek çok kez tehdit edildi.
Bu üç isim de þu anda Rize L Tipi Cezaevinde ByLock iddiasýyla tutuklu.”
Bu bilgileri bana gönderen kiþi de þu anda Rize L Tipi Kapalý Cezaevinde tutuklu bir profesör. Mesajýnýn sonuna “Beni falanca kiþiden sorabilirsiniz” diye bir not düþmüþ. O kiþiyi çok iyi tanýyorum, açtým sordum, “Ben onu 10 yýldýr tanýyorum. O yapý ile ilgisinin olduðuna dair en küçük bir þüphe taþýmadým” dedi.
***
Þu yürüyüþ.
Nasýl bakmalý ona?
Ýktidarýn küçümsemesi, medyada kimi köþelerin alaya almalarý, yýpratmaya yönelmeleri tabii.
Ama bir toplumsal birikime tekabül etme amacý taþýdýðýný görmezden gelmemek gerekiyor.
“Adalet talebi.”
FETÖ büyük bela. 15 Temmuz ülkeye karþý cinayet teþebbüsü. 15 Temmuz'a gelirken yaþananlar FETÖ belasýnýn baþka yansýma türleri.
Kimse “FETÖ ile mücadele”nin akamete uðramasý gibi bir tavýr içine giremez.
Ancak bu mücadele ile “baðlantýlý” alanlarda yaþananlar, bana göre CHP'nin tabii tabanýnýn çok dýþýnda bir toplumsal zemini “Adalet arayýþý” içine sürüklemiþ bulunuyor. Yukarýda verdiðim örnek bunun için ve benzeri binlerce örnekten birkaçý.
Ýsterseniz Kýlýçdaroðlu'nun yürüyüþünü aþaðýlama eðilimi çerçevesinde “siyasal istismar” olarak görebilirsiniz. Ama istismarýn da bir toplumsal karþýlýðýnýn olmasý gerektiði açýktýr. Zemini olmayan þeyin neyini istismar edeceksiniz?
CHP bugüne kadar Meclis'te muhalefet yaptý. Ve herkes bu muhalefetin hiçbir kýymet-i harbiyesinin bulunmadýðý noktasýnda hem fikir. Hatta bizzat iktidar adýna konuþanlar, “CHP muhalefetini Ak Parti için Allah'ýn lütfu” olarak deðerlendirdiler.
Yürüyüþ farklý bir eylem türü.
“Adalet için”yürüyüþ ise bir süredir dünya platformlarýnda “Türkiye'ye, Erdoðan'ýn yönetim tarzýna, hukuk ihlallerine yönelik sorgulamalar”a tekabül eden bir pankart.
Hatýrlayalým, 11 Ekim 1998 Pazar. 28 Þubat'ýn en civcivli günleri. “Özgürlükler Ýçin El ele” eylemi gerçekleþiyor. Bütün Türkiye, el ele tutuþuyor. Bence 28 Þubat'a karþý en sarsýcý eylem olmuþtu o. Son derece barýþçýl, milyonlarca insan katýlmýþ ve tek kiþinin burnu kanamamýþ. Ertesi günkü o günün merkez medyasý, “Türkiye ayaða kalkmýþ gözaltýna alýnan kimse yok” diye haberlerle çýkýyor ve Pazartesi gecesi, polis harekete geçip, eylemde önde görünen yazarlarý, sivil toplum kuruluþu temsilcilerini evlerden topluyor. Toplananlar arasýnda eyleme Beyazýt Meydaný'nda katýlan ve görüntülenen Dilipak ve ben de varým.
Demirel“Yollar yürümekle aþýnmaz” demiþti 1968'li yýllarýn yol eylemleri için. Bazen umursamazlýk, bazen demokrasi standardý olarak okundu bu söz.
Kýlýçdaroðlu'nunki bir “Uzun yürüyüþ.” Uzun yürüyüþlerinayrý bir anlamý var. Kýlýçdaroðlu'nun “Býçak kemiðe dayandý” ifadesi, bu yürüyüþün mantýðýný anlatýyor.
Bir siyaset gözlemi olarak þunu söyleyeyim:
- Kýlýçdaroðlu'nun eylemi klasik CHP tabanýnýn ötesinde karþýlýk bulur.
En kötü þey, eylemin provoke edilmesi olacaktýr. Eðer buna mani olabilirlerse, yürüyüþün her safhasýnda medyada “sempatik” haberler çýkmasý kaçýnýlmazdýr. 69 yaþýnda bir direnç yürüyüþüdür bu. Genç olsa bile her insan tükenebilir. Ama o tükenme halleri bile etkinliði artýrýr.