Yusuf Namoğlu’nun gözlemci kandırmacası

Devre arasında Antalya’da yapılan süper lig hakem ve yardımcı hakem seminerinde röportaj veren MHK başkanı Yusuf Namoğlu, ülke hakemliğindeki başarısızlığın tek sorunu gözlemcilermiş gibi “Gözlemcilerimiz yetersiz, gözlemcilerimize de gözlemci lazım” diyerek gözlemcileri topun ağzına atıverdi.

Gözlemcilik sistemini kaldırıp İngiliz sistemine geçince her şeyin düzeleceği konusunda Federasyon Başkanını da ikna etmiş olacak ki o da tüm iyi niyeti ile bu konuyu kamuoyu ile paylaştı.

Peki gerçekten Türk hakemliğinde yaşanan düşüşün ve sıra dışı hataların gerçek sebebi hakemlere not veren gözlemciler mi?

Bu sorunun cevabı ise kesinlikle hayır!

Hakemlerimizin bu denli kötü olup hata yapma yarışına girdikleri bu dönemin sorumlusu kesinlikle merkez hakem kuruludur.

Çünkü gözlemciler bazı hakemlere düşük not verdikleri halde MHK başkanı Yusuf Namoğlu düşük not alan bu hakemleri dinlendirmek yerine onlara ertesi hafta tekrar maç veriyor. Ama bu başarısızlığın sorumlusu olarak gözlemcileri göstermek gibi bir kurnazlığın da içine giriyor.

Peki şimdi buradan MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’na soruyorum!

Geçen hafta Süper Lig’de maç verdiğin hakemlerin Serkan Çınar, Arda Kardeşler, Mete Kalkavan, Özgür Yankaya ve Bülent Yıldırım bir önceki maçlarında gözlemcilerinden düşük notlar almadı mı?

Gözlemcilerinden düşük notlar alan hakemlere nasıl oluyor da tekrar Süper Lig’de maç verebiliyorsun Yusuf Namoğlu?

Senin yaptığın iş görevi kötüye kullanmaktan başka bir şey değildir ey MHK başkanı.

Yusuf Namoğlu şu anda günü kurtarmak ve başarısızlığına kılıf bulabilmek için TFF başkanının bile iyi niyetini suistimal etmekten kaçınmamaktadır.

Bu işin düzelmesinin tek yolu ise gözlemcilerin MHK bünyesinden ayrılarak ayrı bir kurul altında yapılandırılması ve atamalarının ve rapor denetimlerinin bu bağımsız kurul tarafından yapılmasındadır.

Hakem ve gözlemcilerin kural eğitimleri aynı eğitimciler tarafından yapılmalı, ancak hakem ve gözlemci atamaları kuvvetler ayrılığı ilkesi içinde iki farklı kurul tarafından gerçekleştirilerek, gözlemcilerin kendilerini daha özgür ve güçlü hissedebilmeleri sağlanmalıdır.

MHK ve Gözlemciler Kurulu üzerinde oluşturacak olan ayrı bir denetim ve eşgüdüm kurulu ise her hafta hakemlere verilen gözlemci rapor ve notlarını inceleyerek düşük not alan hakemlerin dinlendirilmesi hususunda tavsiye kararını MHK’ye bildirerek bu kurulun da başına buyruk hareket etmesinin önüne geçecektir.

Buradaki en önemli husus ise düzgün, güvenilir ve işi iyi bilen bir MHK başkanının liderliğinde oluşturulacak yeni bir MHK ve objektif kriterlere göre seçilecek otuz kişilik üst klasman hakem grubu olmalıdır.