Bartýn Üniversitesi (BARÜ) rektörü deðerli dostum Prof. Dr. Orhan Uzun hocayý Habertürk ekranlarýnda görünce dikkat kesildim.
15 yýl önce kurulmuþ olan BARÜ'nün 'Araþtýrma Kalitesi'nde dünya üniversiteleri arasýnda 563. sýrayý, Türkiye üniversiteleri arasýnda ise 12. sýrayý almasý þaþýrtýcýydý.
81 ile üniversite açýlmasýnýn kaliteyi düþürdüðü hep söylenir tartýþýlýr ama 15 yýllýk bir üniversitenin dünya sýralamasana girmesi ve Türkiye'deki asýrlýk üniversiteleri sollamasý düþündürücü deðil mi?
Demek ki yeni de kurulsa üniversite ülke ve dünya çapýnda baþarýlara imza atabiliyormuþ!
Orhan Hoca'nýn þahsýnda BARÜ'yü tebrik ederim.
Tabii baþarý yalýzca BARÜ'ye ait deðil, 75 Türk üniversitesinin dünya sýralamalarýnda dereceye girmiþ olmasý da ülkemiz adýna sevindiricidir.
Hani sýrf muhalefet olsun diye 'dünyada ilk 500'e giren üniversitesi olmayan ülke' diye konuþanlar vardý ya, onlardan bu geliþmeyi alkýþlayan bir tavýr göremedik.
Londra merkezli uluslararasý yükseköðretim derecelendirme kuruluþu Times Higher Education(THE), yayýnladýðý "Dünya Üniversite Sýralamasý 2023" raporunda Türkiye'den 3 Üniversite ilk 500'e, toplam 11 üniversite de ilk 1000'e girmiþ.
Daha da önemlisi Türkiye'nin artýk toplam dünya sýralamasýnda en iyi temsil edilen ülkelerden biri olmuþ!
Sýralamada 75 Türk üniversitesi var
Geçen sene 61 idi.
2018'den bu yana sýralamaya giren üniversite sayýsý üç kat artmýþ!
(Türkiye'den 75 üniversitenin yer aldýðý THE sýralamasýnda Koç Üniversitesi, ODTÜ ve Sabancý Üniversitesi 351-400 bandýnda yer alarak dünyanýn en iyi 500 üniversitesi arasýna girdi. Öte yandan Ýstanbul Teknik Üniversitesi 501-600; Bilkent, Boðaziçi, Çankaya ve Hacettepe Üniversiteleri 601-800; Bahçeþehir, Özyeðin ve Yýldýz Teknik Üniversiteleri ise 801-1000 bandýnda kendine yer buldu. Böylece THE sýralamasýnda Türkiye'den 11 üniversite ilk bine girerek dikkat çekici bir baþarý elde edilmiþ oldu. THE sýralamasýnda ilk bine giren 11 yükseköðretim kurumumuz dýþýnda 24 üniversitemiz 1001-1500 diliminde, kalan 40 üniversitemiz ise 1501-1904 bandýnda yer edindi.)
Böylece Türkiye, ABD, Hindistan ve Çin gibi devlerin ardýndan en iyi temsil edilen yedinci ülke olmuþ!
Sýrf iktidara muhalefet olsun diye üniversitelerdeki baþarýlarý görmek istemeyenler artýk yanký odalarýndan çýkýp Türkiye gerçekleriyle yüzleþseler iyi olur.
2028'e kadar yürütmede bir deðiþim söz konusu olmadýðý için eðitimi siyasi muhalefete alet etmesinler.
Tabii ki bu vesileyle baþta YÖK Baþkaný olmak üzere ilgili herkesi tebrik etmek gerekir.
YÖK baþkaný dün bir gazeteye verdiði mülakat ile üniversitelerimizin bu baþarýsýndaki kriterleri de açýklamýþ oldu.
"Üniversitelerimizin uluslararasý görünürlüðünü artýrmak için baþta büyük veri projesi olmak üzere pek çok projenin stratejik bir hedef olarak uygulanmasýna rehberlik ediyoruz." diyen Prof. Dr. Erol Özvar, araþtýrma kayýplarýnýn önlenmesi, yabancýlarla ortak çalýþýlmasý, yurtdýþýna araþtýrmacý öðretim üyesi gönderilmesi, genç beyinlere araþtýrma bursu verilmesi, temel bilimlere destek saðlanmasý, yabancý öðretim üyelerinin Türkiye'ye daveti ve desteklenmeleri, araþtýrma üniversitelerine fon verilmesi ve Anadolu üniversitelerine bölüm bazlý destek saðlanmasý olmak üzere 8 ayrý kriter açýkladý.
Erol Hoca'nýn laf üretmek yerine iþ üretmek gibi önemli bir meziyetinin olduðunu biliyorduk.
Ülkemizi en iyi temsil edilen ülkeler arasýna sokmuþ olmasý, bu özelliðini YÖK yönetimine de yansýdýðýný gösteriyor.
Tebrikler, teþekkürler!