Gazlý ve þekerli içecekler, yüksek kalori deðerleri nedeniyle kilolara ve saðlýksýz bir hayata zemin hazýrlýyor. Araþtýrmalara göre obezite, diyabet ve kalp hastalýklarý zincir þeklinde oluþuyor.
Alkolsüz içecekler dendiðinde aklýmýza, gazlý þekerli içecekler, sodalar meyve sularý, limonata çeþitleri ve tatlandýrýlmýþ enerji içecekleri geliyor. Alkolsüz ve gazlý içecekler hem çok lezzetli, hem de uygun fiyatlarda satýlýyorlar. Fakat içinde barýndýrdýklarý fazla kaloriler kilo almamýza neden oluyor ve önemli saðlýk sorunlarý oluþturuyor. Çünkü güncel beslenme araþtýrmalarý yapay tatlandýrýcýlarla yapýlan, diyet veya light içeceklerin de saðlýklý bir alternatif olmadýðýný gösteriyor. Þekerli bir soda veya bir bardak meyve suyu ortalama 150 kaloridir. Bu yaklaþýk 10 çay kaþýðý þekere denk gelir. Kýsacasý, her gün 1 teneke þekerli gazoz veya asitli içecek içerseniz ve yediklerinizden kýsmazsanýz bir senede 6.8 kilogram alýrsýnýz.
Light içecek iþtah açar
Araþtýrmalar, alkolsüz içecekleri hayatlarýndan çýkaran kiþilerin kilo verdiðini gösteriyor. Buna sebep olabilecek birçok neden var. Alkolsüz içecekler, katý yemekler kadar doyurucu olmadýklarýndan yeme isteðini gidermez, ayný zamanda normal veya light içecekler iþtah açarak vücudun seker ihtiyacýný arttýrýr ve yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmemize neden olurlar. Bu da zamanla kiloya neden olur. Vücut, zaman geçtikçe, günde 10 çay kaþýðý seker (1 kutu þekerli asitli içecek) tüketilmesine tepki gösterebilir. Tip 2 diyabet hýzlý sindirilebilir karbonhidrat tüketimi nedeniyle ortaya çýkan, hücrelerin insülin hormonuna karþý direnç göstermesine sebep olan bir hastalýktýr. Araþtýrmalarda, günde bir veya daha fazla alkolsüz içecek içen kiþilerde, yüksek tansiyon, yüksek insülin seviyeleri, fazla kilo ve dolayýsýyla düþük seviyede “iyi” kolesterol görülmüþtür. Bu belirtilerin hepsi kalp hastalýðýna neden gösterebilir. Obezite ve diyabet, kalp hastalýðý riskini arttýrabilecek belirtilerdir.