Yüz bin baloncuk yüz bin kilo!

Gazlı ve şekerli içecekler, yüksek kalori değerleri nedeniyle kilolara ve sağlıksız bir hayata zemin hazırlıyor. Araştırmalara göre obezite, diyabet ve kalp hastalıkları zincir şeklinde oluşuyor.

Alkolsüz içecekler dendiğinde aklımıza, gazlı şekerli içecekler, sodalar meyve suları, limonata çeşitleri ve tatlandırılmış enerji içecekleri geliyor. Alkolsüz ve gazlı içecekler hem çok lezzetli, hem de uygun fiyatlarda satılıyorlar. Fakat içinde barındırdıkları fazla kaloriler kilo almamıza neden oluyor ve önemli sağlık sorunları oluşturuyor. Çünkü güncel beslenme araştırmaları yapay tatlandırıcılarla yapılan, diyet veya light içeceklerin de sağlıklı bir alternatif olmadığını gösteriyor. Şekerli bir soda veya bir bardak meyve suyu ortalama 150 kaloridir. Bu yaklaşık 10 çay kaşığı şekere denk gelir. Kısacası, her gün 1 teneke şekerli gazoz veya asitli içecek içerseniz ve yediklerinizden kısmazsanız bir senede 6.8 kilogram alırsınız.

Light içecek iştah açar

Araştırmalar, alkolsüz içecekleri hayatlarından çıkaran kişilerin kilo verdiğini gösteriyor. Buna sebep olabilecek birçok neden var. Alkolsüz içecekler, katı yemekler kadar doyurucu olmadıklarından yeme isteğini gidermez, aynı zamanda normal veya light içecekler iştah açarak vücudun seker ihtiyacını arttırır ve yüksek karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmemize neden olurlar. Bu da zamanla kiloya neden olur. Vücut, zaman geçtikçe, günde 10 çay kaşığı seker (1 kutu şekerli asitli içecek) tüketilmesine tepki gösterebilir. Tip 2 diyabet hızlı sindirilebilir karbonhidrat tüketimi nedeniyle ortaya çıkan, hücrelerin insülin hormonuna karşı direnç göstermesine sebep olan bir hastalıktır. Araştırmalarda,  günde bir veya daha fazla alkolsüz içecek içen kişilerde, yüksek tansiyon, yüksek insülin seviyeleri, fazla kilo ve dolayısıyla düşük seviyede “iyi” kolesterol görülmüştür. Bu belirtilerin hepsi kalp hastalığına neden gösterebilir. Obezite ve diyabet, kalp hastalığı riskini arttırabilecek belirtilerdir.