Yüz kızartan patates kızartması...

Şirinevler Burger King’de, masalardaki artık patatesleri topladığı için dayak yiyen Suriyeli çocuk haberini oldukça büyük kullandı medya. 

Haberin veriliş şekline, büyüklüğüne itirazım yok. Hatta gereken dersleri çıkarabileceksek daha da büyük verelim böyle haberleri ama dediğim gibi ders çıkarmak şartıyla. Hangi ders diyeceksiniz?

Mesela sokakta dilenenlerden dolayı haber yaparken milliyete bakmama dersi...

Mesela, iki kişi arasında yaşanan bir kavganın haberini yaparken Türk ya da Suriyeli göçmen yerine kavganın ana konusuna odaklanma dersinden... 

Mesela “Bunlar geldiler ve işimizi elimizden alıyorlar”, “Bunlar geldi, aileler bozuluyor” diye haberlerde genelleme yapmama dersi...

***

Şimdi tekrar olaya dönelim... Restoran Müdürü olan kişinin derdi tahminen diğer müşterilerin rahatsız olmasını engellemekti.

Yapması gereken de, çocuğa dışarda beklemesini söyleyip, çöpe gidecek artık patateslerin restoran dışında çocuğa verilmesini sağlamaktı.

Burada kilit nokta, diğer müşterilerin rahatsız olmasını engelleme amacı. Peki diğer müşteriler 
artık patates toplayan bir çocuktan niye rahatsız olur?

Yoksa o rahatsızlığın temelinde medyanın yaptığı haberlerin bir etkisi var mıdır?

***

Türkiye’ye sığınanların kaldığı mülteci kamplarında 37 bin bebek doğdu bugüne kadar. Peki çevrenizde kaç kişiden “Biz önce kendi açımızı doyuralım” lafı duydunuz?

 Sadece bir an için, Türkiye’nin kapılarını açmaması durumunda ne olacağını düşünün lütfen.

Artık patatesleri toplayan çocuğa vahşeti kabul etmeyen vicdanımız, binlerce bebeğin anne karnında ölüme gitmesini kabul eder mi?

Biliyorum etmez, o zaman Suriyeli göçmenler konusunda konuşmadan, haber yapmadan önce de o vicdan sesini dinlemek zorundayız...

***

2014 yılının bana göre en acı karesi otobüsün egzos gazında ellerini ısıtmaya çalışan çocuktu. O kare hiç gitmiyor aklımdan, o günden beri çok daha özenli davranmaya çalışıyorum. 

Şimdi artık patates toplarken dayak yiyen çocuğu da toplumsal hafızamıza yazma zamanı.

Belki o çocuğun yediği dayak sayesinde sağırlaşan bazı vicdanlar yeniden duymaya başlar...