Yüzde 43: Yurtdışı seçmen rekora gidiyor

1 Kasım seçimleri için nefesler tutuldu. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışındaki Türkiye’de de bu önemli demokrasi randevusunun sonuçları merakla bekleniyor.

2.900.000 civarındaki toplam kayıtlı yurtdışı seçmeninin 1.273.137’si Pazartesi günü öğle saatleri itibariyle oy kullanmıştı. Yani toplam yurtdışı seçmenin yüzde 43.92’si seçimlerde oy kullandı.

1 Kasım’a kadar gümrüklerde de oy kullanma işleminin devam edeceğini göz önünde bulundurunca, kullanılacak oy sayısının 1.300.000’e yaklaşacağını öngörmek zor değil.

Bu rekor bir katılım, bu noktanın altını çizmek gerekiyor.

Bir önceki seçimlerde kullanılan oy sayısı 1.056.000 civarında kalmıştı. Oran olarak yüzde 36 rakamına tekabül ediyordu oy kullanma oranı.

Dışişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı seçimlerin yurtdışı ayağı için bir çalışma komisyonu kurdular. Pek çok kez bir araya gelerek seçim kampanyaları, oy kullanma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi gibi konularda kafa yordular.

Ve sonuçta 7 Haziran seçim sonucuna razı gelmeyen seçmen kitlesi daha aktif bir şekilde demokratik rolünü oynamak üzere sandık başına gitti.

Bakmayın Japonya’dan gelen kavga gürültü haberlerine. Bir istisna olarak görülebilecek bu tür vakaların aksine Avrupa’daki seçim sürecinin “bir şenlik havasında” geçtiği belirtiliyor. Şenlik havasında ifadesinin tırnak içinde verdim çünkü konuyla ilgili en çok veriye sahip olan bürokratlardan birisinin ifadesi bu şekilde.

Sadece bürokrasi değil, partiler de çok yoğun çalıştı kampanya sürecinde.

Yurtdışı seçmenin ilk tercihi Ak Parti, ikincisi HDP, üçüncüsü CHP ve dördüncüsü MHP şeklindeydi gecen seçimlerde.

Yurtdışı seçmenin nabzını iyi tutan çevreler 1 Kasım seçimleri için de aynı sonucun çıkacağında hemfikir.

1876’da yapılan ilk seçimlerden tam 138 yıl sonra Türk seçmeni yurtdışında oy kullanmaya başladı.

Ve giderek ayak sesleri daha fazla duyulur oldu.

İlk sırada Almanya, sonra Fransa ve Hollanda ve diğer ülkeler. Buralarda yaşayan Türk vatandaşlarının da gözü kulağı seçimlerde.

Geri sayım heyecanla sürüyor. Genel seçim sonuçlarını etkileme gücüne sahip bir fenomen artık yurtdışı oyları... Son ana kadar gümrüklerde oy kullanma şansının devam ettiğini de hatırlatıp, yurtdışı seçmeni iradesine sahip çıkmaya davet edelim. Bir kez daha...