‘Yüzde 49.5’a ittifak çağrısı!

MHP lideri Devlet Bahçeli, yılın ilk basın toplantısına “Açık konuşacağım, sizler de sorularınızı açıkça sorun” diyerek başladı.

Cevaplarıyla da tartışılan birçok konuya açıklık getirdi.

Tartışmalar daha çok CHP’nin ‘gündemde tutmaya çalıştığı’ konulardı.

Belki de bu yüzden, Bahçeli önce kendi sahasına atılan topları karşıladı; ardından da CHP’nin sahasına bir top yuvarladı.

Bahçeli, siyasetin önündeki üç temel konuyu ‘üç seçim’ olarak işaret etti. 2019 Mart sonunda yapılacak yerel seçim ve 3 Kasım’daki TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimi.

Bahçeli, bu süreçlerde MHP’nin tutumunu en üst düzeyde netleştirdi.

Esasen AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti tarafında netleştirdiği konuları teyit etmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi:Bahçeli, “MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde aday göstermeyecek; Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyecek” dedi.

‘Yenikapı ruhu’, Türkiye’ye yönelik dış destekli saldırılara karşı ‘birlik ruhu’ anlamına geliyor.

Bahçeli, Türkiye’nin ‘dış kaynaklı’ saldırı ve sorunlarla karşı karşıya olmasının altını bu yüzden özellikle çizdi.

İttifak:Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘ittifak olsun olmasın’ AK Parti adayına destek vereceğini söylerken, milletvekili seçiminde de ‘ittifak’ önerdi. Bunun aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçiminde de daha geniş bir destek sağlayacağına işaret ederken, ‘yasal zemine’ kavuşturulmasını da önerdi.

İttifak konusunda Cumhurbaşkanı ile görüşmesi olmadığını, ancak olabileceğini de vurguladı.

AK Parti tarafında da böyle bir netlik var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuyu ‘liderler arasında konuşulacağını’ belirterek, AK Partililer de dahil, ‘başkalarının sürece limon sıkmamasını’ istemişti.

Hükümet ortaklığı:Bahçeli, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına destek vermekle, dışarıdan kurulacak ilk hükümette ‘bakan isteyeceği’ yorumlarına da sert tepki gösterdi. Bunu ‘ahlak dışı’ bulduğunu ilan etti.

Erken seçim:Bahçeli, erken seçim tartışmasına ‘doğru değil’ diyerek, Cumhurbaşkanı’nın daha önce koyduğu noktayı teyit etti.

Böylece 5 konu MHP kanadında da netleşti:

- MHP’nin AK Parti’ye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ‘öneri’ ve ‘referandum’la başlayan destek süreci seçimde de devam edecek.

- Seçim ittifakının yasalaştırılması halinde bu süreç milletvekilliği seçiminde de geçerli olacak.

- MHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacak; karşılığında ‘hükümet ortaklığı’ istemeyecek.

- İttifakın yasal altyapısı da Cumhurbaşkanı’nın altını çizdiği liderler görüşmesi ile belirlenecek.

- Erken seçim olmayacak.

***

Bahçeli, ‘ittifak’ konusunda CHP’ye de bir çağrıda bulundu. CHP’nin kendisini referandumdaki “yüzde 49.5’un temsilcisi” gibi gösterdiğini; oysa orada ‘5 benzemez’in bulunduğunu hatırlattı ve ‘ittifak yapsınlar, açıklasınlar’ dedi.

Partilerin adını da verdi: CHP, HDP, İP ve İyi Parti.

İyi Parti’nin Genel Başkanı Meral Akşener’in daha önce “İkinci tura kalırsa CHP adayı lehine çekilirim” sözü ve HDP’nin işbirliğine açık mesajlarını hatırlıyoruz.

Bahçeli, AK Parti ve MHP ittifakı üzerinde bu kadar tartışma yapılırken, ‘CHP, HDP, İP, İyi Parti’ ittifakından söz edilmemesini ‘eksik’ bulmuş olmalı.

- Bir yanıyla ‘benzemez’lere rağmen ‘yüzde 49.5 bloku’ndan bahsetmenin çarpıklığını ortaya koydu;

- Bir yanıyla da CHP’ye “hadi bakalım terör örgütüyle anılan HDP, Maocu İşçi Partisi ve -bugün genel başkan yardımcısı olan eski rakibi tarafından da- ‘FETÖ destekli’ olmakla suçlanan Meral Akşener ile ittifakı izah edin” çağrısı yaptı.

İttifak topunu CHP’nin sahasına bıraktı.