Yüzleşme

Kaderin cilvesine bakın..! “Siz benim neler çektiğimi, nerden bileceksiniz” diyen adam Paris’te sürgünde hayatını kaybetmişti. Bugün Parisliler “Siz benim neler çektiğimi nerden bileceksiniz” diyen adamın memleketinin 40 yıldır çektiklerinin bir benzeri ile yüzleşmek durumunda kalıyor.

Paris’te insanlar teröre kurban gitti.

Paris’te, “Fransızca konuşan” teröristler, Fransızları hunharca katletti.

Ahmet Kaya “Siz benim neler çektiğimi nerden bileceksiniz” diye başlayan şarkıda “Ben ardımda yas bıraktım, ağlayan bir eş bıraktım” diye devam eder. Gerçekten de bu memleketin insanları geride göze yaşlı eşler, anneler, babalar, evlatlar bıraktı.

Bu memleketin insanlarının 40 yıldır çektiklerini bilmedikleri için Türkiye’nin terörle mücadelesinde yeterli desteği vermeyen Batı ise bu kez tam orta yerinde terörle yüzleşiyor.

Paris saldırılarını ve katliamlarını DAEŞ (İŞİD) terör örgütü üstlendi.

Zor bir durum ve elbet sonuçları itibariyle bizleri de etkileyecek...

CNN: Rakka’da ortak dil Fransızca

Fakat ben size DAEŞ terör örgütünün başkenti konumundaki Suriye’nin Rakka kentiyle ilgili CNN International kaynaklı bir bilgiyi hatırlatmak istiyorum.

CNN, bu DAEŞ terör örgütünün Suriye ve Irak’ta güçlü propagandasının (devasa arazi araçlarının konvoyları, eğitim kamplarından görüntüler vesaire...) yapıldığı günlerde bir habere imza attı. Rakka’da günlük yaşamı anlatan belgesel kıvamında bir haberdi.

Haberde en dikkat çekici unsur, peçeli kadınların, uzun sakallı erkeklerin ortak dilinin Fransızca olması idi!

Hatta haberi yapan muhabirin “Rakka’da resmi dil Fransızca” anlamı taşıyan anonsunu hiç unutamıyorum.

Bu hatırlatmayı şunun için yaptım:

Kendi memleketlerinden uzak olduğunu düşündükleri sürece terör belasını gündemlerine almaktan imtina ettiler. DAEŞ gibi PKK gibi terör örgütlerinin kendi toprakları dışındaki eylemlerine sessiz kaldılar. Hatta ülkelerindeki “sorunlu” tiplerin Suriye’ye, Irak’a gitmelerine göz bile yumdular.

Türkiye gibi terörle mücadele eden ülkeleri “insan hakları”, “demokrasi”, “basın özgürlüğü” gibi konularda eleştirmeyi adet haline getirdiler.

Peki şimdi ne oldu?

Paris’te değil Fransa’da olağan üstü hal ilan edildi, medyaya sıkı denetim var. Basına kısıtlama söz konusu. Çünkü Fransızlar hiç beklemedikleri kanlı bir saldırı ile karşı karşıya...

G20 toplanırken

Bugün G20 toplanıyor Antalya’da. G20’nin ana gündem maddesi Suriye meselesi. Türkiye ev sahibi olmanın da avantajı ile tezlerini güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde dile getirecek.

Fransa’daki terör saldırıları sonrası Suriye meselesi G20’de çok daha önemli hale geldi diye düşünüyorum.

Mülteci sorunuyla kısmen yüzleşen Batı’nın nasıl hızla çözüme endeksli manevralar yaptığına şahit oluyorduk. Şimdi terörle yüzleşen Fransa’nın Batı Kampı’nı bu meseleyle ilgili hızlı karar almaya ikna edeceğini düşünüyorum.

Fransa’daki terörist saldırıyı lanetliyorum.

Fransızların bir karikatür dergisine yönelik saldırının şokunu yeni atlatmışken böyle bir saldırıya maruz kalması önümüzdeki bir kaç yılı etkileyecek.

Umarım G20 zirvesinden Suriye krizine, mülteci sorununa, terör belasıyla mücadeleye dönük somut güçlü mesajlar çıkar.