Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazýlarý

Z Planý

Siriza Parti lideri Çipras reformlardan ve kemer sýkmadan geri adým atacaðýný düþünüyorsa, o zaman Avrupa da, Yunanistan’a kredi vermekten geri adým atar... Yunanistan’ý kurtarmak zorunda olduðumuz zamanlar geride kaldý. Siyasi þantaj zemini artýk yok. Yunanistan euro için sistemik önemde deðil...

Sözler Almanya iktidar partisinin aðýr toplarýndan Michael Fuchs’a ait. Yunanistan kendini siyasi çýkmazlarda kilitleyince hep Almanya’nýn ne diyeceði merak ediliyordu. Dolaylý biçimde duyuruldu: Kurtarmak zorunda deðiliz...

Aþaðý atlarsan keyfin bilir - baþlýklý ve 16 Aralýk tarihli terbiyevî yazýmýzda ayný durumu arz etmiþtik. Önceden görüleni, þimdi de ipi elinde tutan Almanya siyaset adamý söylüyor: Keyfiniz bilir!

Uyarý, seçime 21 gün kala Yunanistan seçmenini de kapsýyor, ama tabii ki sorsanýz, kimse seçmenin özgür iradesine müdahalenin asla sözkonusu olmadýðýný söyleyecektir. Aslýnda bu uyarý, tehditten çok bilgi verme kapsamýnda sayýlabilir. Olacaklar konusunda bilgi.

Yunanistan’ýn AB - IMF karþýsýnda elini zorlayýp kendi kafasýna ateþ etmesi ve euroyu terk yoluna girmesi ihtimali hala var. Bu ihtimalleri analistler yüzde 20’den baþlatýp yüzde 50’nin üzerine çýkartýyorlar. Ýhtimaller gerçi seçim sonucuna baðlý, ancak Yunanistan’ýn euroyu zorla ve istemeden de olsa terki konusunda zaten bir hazýrlýk var.

Yunanistan’ýn euro’dan çýkma ihtimaline karþý 2012’de  ‘Z Planý’ adlý bir plan yapýldýðýný Financial Times gazetesi geçen Mayýs’ta ayrýntýlý yazmýþtý.

Þimdi o Z Planý’ný hatýrlamak gerekiyor... Ne olur ne olmaz.

Yunanistan eurodan çýkma kýyýsýna meðer 15 Haziran 2012’de gelmiþ. Gün, seçimden önceki Cuma günü. Pazar seçim var. -Siriza birinci parti gelecek, ortalýk karýþacak- diye halk bankalardan eurolarý çekip yastýk altýna atýyor. O gün bankalardan 3 milyar eurodan fazla mevduat çekiliyor. Yunan milli gelirinin yaklaþýk yüzde ikisi. Ýmdada bankalarýn kapanma saati yetiþmiþ. Böyle devam etse ve hafta sonu tatili baþlamasa zaten eldeki euro bitecek.

Z Planýný Avrupa Merkez Bankasý ve IMF büyük gizlilikle ve yalnýzca üst düzey dört yetkilinin anlayacaðý þekilde hazýrlanmýþ ve Yunanlýlara söylenmemiþ. Sýzmasýn diye taraflar aralarýnda yazýþma yapmamýþ, email yollamamýþ. Böyle bir planýn varolduðunun duyulmasý bile yanardað patlamasý için yeterli gerekçe.

Mesela planýn bir unsuru: Yunanistan’dan dýþarý tek bir euro çýkmamasý için banka transfer sisteminin ve ATM’lerin kilitlenmesi ve de sýnýr noktalarýnda nakit çýkýþýna karþý arama-tarama yapýlmasý.

Euro yerine o kargaþada hemen para basýlamayacaðýndan ve basýlsa bile daðýtýlamayacaðýndan, banknot yerine Merkez Bankasýnýn hamiline borç senedi çýkartmasý ve burada 2 birim senedin 1 euroya eþit sayýlmasý.

Burada Arjantin’in 1 dolara eþit pezo’sunun çöküþü ve ABD’nin Saddam devrildikten sonra Irak’ta yeni dinar basýp daðýtmasý model alýnmýþ. Ancak herkes biliyor ki, bir lojistik makinesi olan ABD ordusu bile Irak’ta bu iþlemi en hýzlý üç ayda baþarmýþ.

Planýn bu noktaya kadarki ayrýntýlarý zaten yeterince fikir veriyor: Yunanistan’da öngörülen senaryo, kaos kavramýna yeni sayfalar yazan Arjantin, ya da Saddam devrildikten sonra ABD iþgalindeki Irak...

O zaman Yunanistan, seçimde Siriza’nýn ikinci gelmesi ve yeni hükümetin AB karþýsýnda teslim olmasýyla ipten alýnmýþtý. Euro bölgesi de o zaman kaos istemiyordu, Atina’ya taviz verildi. Þimdi yine seçim zamaný, yine Siriza’nýn kazanmasý bekleniyor. Ancak bu kez euro bölgesi Yunanisan’ýn sorun yaratmayacaðýný, yapýlacak yanlýþlarýn faturasýnýn  sýnýrlý kalacaðýný öngörüyor.

Daha da abartýlýrsa, Fuchs gibi siyasi uyarýlar sürecek: ‘’Yunanistan’ý kurtarmak zorunda olduðumuz zamanlar geride kaldý’’.

Gerçi bu açýklamalar faydalý da, þu Z planýný raftan indirip tozunu almakta fayda var.