Selim ATALAY
Selim ATALAY
http://www.selimatalay.com
Tüm Yazıları

Zaman çalma çabaları

Rusya’nın Suriye konusunda kelime oyunu yapmakta olduğunu söylemekteyiz. ‘Tavşana kaç, tazıya tut’ oynamaya başlamışlardı, şimdi oyuna bir de tilki eklediler... Moskova, Suriye’de -siyasi çözüm- ya da -geçiş süreci- adı altında Şam rejiminin sayılı ömrünü uzatma derdinde... En son Arap Birliği/BM Temsilcisi İbrahimi’nin Şam’daki temaslarında kalmıştık... ABD-Rusya Planı denmekteydi ama plan daha çok -Rusya’nın kendine göre yorumlamaya başladığı bir plana- dönmeye başladı. O temaslarda bir ‘geçiş süreci’ fikri var, ancak bu sürecin ayrıntıları mayınla dolu... Bir de İran -Zaten İbrahimi’nin planı, bizim planımızın aynısı- dedi... -Bizim- olan planın -Bizim çocuğu koruma ve kollama- planına dönüştüğünü görmekteyiz.

Geçiş süreci olacakmış... O geçiş sürecinde Beşar hâlâ devlet başkanı olarak kalacak... Altında işler-işlemez bir hükümet olacak. Sonra Beşar -görev süresinin sonuna, Mayıs 2014’e kadar kalacak-. Sonra seçime gidilecek... Duyan da sanki tatil cenneti Bahama Adaları hükümetinden söz ediliyor sanacak. ‘Görev süresinin sonuna dek kalması gerekiyormuş’.... ve Beşar yine ‘seçime girmek’ istiyor... Çünkü yeniden seçileceğinden emin... Çünkü devlet yapısı ve ordu elinde olunca o seçimden ne sonuç çıkacağını görmek için 2014’ün çıkmaz çarşambasını beklemeye gerek yok. ABD, İbrahimi’nin çabalarını desteklediğini önceki gün teyid etti, siyasi geçiş süreci için bu çabaların fırsat olduğunu duyurdu. Ancak ABD’nin anladığı geçiş sürecinde Zombi rejimin 2014’lere kadar Moskova yaşam destek cihazıyla yaşatılması yok. ABD -Yeni Hükümet- bekliyor... ABD’nin anladığı geçiş süreci çok daha kısa ve eski rejimin gölgesinde olmayacak bir süreç.

Moskova şimdi Suriye heyeti görüşüyor. Hafta sonu İbrahimi ile görüşecek. ABD açısından Moskova’nın bir sürece angaje olması, önemli başlangıç. Ancak Moskova’nın derdi başka. Moskova zaman kazanıp, direnişçilerin ivmesinin azalmasını ve Şam’ın nefes almasını sağlamaya çalışıyor. Beşar’ın 3 ay sonra görevi devretmesi başka, 18 ay kazanıp, sonra muhtelif hokkabazlıklara girişmesi başka. Moskova -Beşar’ı sonsuza dek desteklemiyoruz- diyor, ama statükoyu destekleyip korumaya çalışıyor. Perde gerisinde Beşar’a ne söyledikleri ayrı hikaye. Yine Moskova’nın -Muhalefetle görüşüyorum- diye kimle görüştüğü tartışmalı.

Moskova, girişimlerini ABD ve İbrahimi ile birlikte yapılan Cenevre açıklamasına dayandırıyor. O açıklamanın soyut cümlelerini herkes farklı yorumlamakta. ABD bu ara Noel tatiliydi, mali uçurumdu, biraz dağıldı... Washington Suriye konusuna tam kadro odaklı değil... Avrupa’da da tatil havası var.    

twitter.com/selimatalayny