Zayıflama bantlarındaki Tehlike

Vücudun farklı bölgelerine yapıştırılarak kilo verdirdiği iddia edilen zayıflama bantlarından uzak durun. Bu bantlar hem kilo verdirmiyor hem de kan şekeri, tiroid ve sinir sisteminde yıkıma yol açıyor.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı’nın yaptığı araştırma zayıflama serüveninde kullanılan piyasada kilo verdirir iddiasıyla satılan 3 çeşit zayıflama bandını vücuda verebileceği zarar açısından inceledi. Araştırma  sonuçları çok çarpıcı. Araştırmanın amacı bu bantların işe yarayıp yaramayacağını bulmaktı. Hacettepeli araştırmacılar  özellikle bu kelp, yosun, guarana ve garsinia gambocia gibi bitkilerin özellikle troid, kan şekeri düzenleyici ve doğum kontrol ilacı kullanan kişilerde oldukça tehlikeli sonuçlar yaratabileceğini belirledi. Buna ek olarak bu bantları kullananlarda sinirlilik, kusma, karın ağrısı, idrara çıkamama ve uykusuzluk gibi yan etkiler de gözlemlendi.

Boşa vakit ve umut kaybı

Zayıflama bantlarıyla ilgili yapılan tek araştırma Hacettepe’ninki değil. ABD’nin saygın tıp kuruluşu Mayo Klinik Obezite Polikliniğinin zayıflama bantları kullanan ve belirli beslenme düzeni yerine az yemeyi tercih eden şişman kişiler üzerinde yapılan araştırmada; bu bantları kullananların 1 ayda bile kilo veremedikleri, sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazanamadıkları, bantların vücutta daha fazla stres yaratıp yeme ve yememe arasında kişilerde bir baskının yaratabildiğini gösterdi. Yine ABD’deki Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimlerinde yapılan açıklamalar da zayıflama bantlarının işe yaramadığını ve zayıflama sürecinde şişman kişiye boşa vakit kaybettirdiğini ortaya koydu.

Porsiyon kontrolü en iyi yöntem

Yapılan araştırmada 20 şişman kadın 2 gruba ayrılmış ve bir gruba 1000 kalorilik zayıflama diyeti verilip kollarına zayıflama bandı yapıştırılmış, diğer gruba da zayıflama diyeti verilmiş ancak içinde piyasada satılan etken madde olmayanın aynısı gibi görünen ancak içi su dolu zayıflama bandı takılarak 1 ay boyunca kadınlar takip edilmiş. 1 ay sonunda plasebo dediğimiz içinde su dolu olan bantlı kadınlar gerçekten zayıflama bandı diye satılan piyasadan alınan etken maddelilerden 2 kilo daha fazla kilo vermişlerdir. Zayıflama güvenli yollardan bireyin yeme alışkanlıklarındaki değişimi kendi sosyal hayatı içinde yapıldığında, iyi porsiyon kontrolü ve düzenli fiziksel aktivite ile mümkündür. Bunun dışında zayıflama bandı, zayıflama ilacı veya zayıflama sıvılarının şişmanlığın tedavisinde etkisi yok.