Zayıflama çayında hepatit tehlikesi

Kilo verdirdiği ve yağları parçaladığı iddia edilen bitki çaylarının düzensiz ve fazla kullanılmasının halk arasında sarılık olarak bilinen hepatit hastalığına yol açtığı belirlendi.

BİLİM dünyası son yıllarda artan sarılık vakalarının nedeni araştırınca tehlikeye ne kadar yakın olduğumuzu buldu. Araştırmalara göre bazı ilaçlar, vitaminler,  alkol, uyuşturucu madde kullanımı, mantar enfeksiyonu ve şifalı olduğu iddia edilen bazı bitkiler, karaciğerde toksik etki göstererek hepatit hastalığına neden olabiliyor.  Halk arasında sarılık denen, karaciğerde iltihap ya da diğer adıyla hepatit, toksik etki yaratan maddelerden kaynaklanıyor. Vücuda bu kimyasallar girdikten sonra karaciğerde parçacıklara ayrılmasıyla her kişide farklı farklı yan etkileri oluşturuyor.  Bu etkilerden biri de hepatit olarak karşımıza çıkıyor. Bazen hepatite neden olan madde kiminde aylar sonra  tepki vererek hastalığa neden olurken, bazılarında ise içilen bitki çayı veya kullanılan ilacı takip eden ilk 24 saat içerisinde de ortaya çıkabiliyor. Peki hepatit geliştikten sonra bizi neler bekliyor?

İşte zehirleyen karışımın içeriği

Hepatit karaciğerde hasara, karaciğerin dokusunda geri dönüşümsüz şekilde organın görev yapamayacak şekil almasına ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.  Hasta, ishal, halsizlik, bulantı, kusma ve vücutta yaygın ağrı yakınmaları ile doktora gidiyor. İleriki günlerde ateş, terleme ve idrar renginde koyulaşma da belirtilere eşlik ediyor. Teşhis kan tahlilleriyle geliyor. Bilim adamlarına göre zayıflama çaylarının içerisindeki ‘yeşil çay, kakule, ebegümeci, toz hibiskus, kafein ve asesülfam potasyum’ gibi bitkiler, birbirleriyle etkileşim sırasında karaciğerin altından kalkamayacağı bitkisel kimyasallara dönüşüyor.  

DİYET VE SPORSUZ İNCELMEK HAYAL

Bilim adamları bitkilerin içerisindeki bu kimyasal öğelerin fazla ve sürekli içilmesi ile karaciğerde toksik etki yaratabileceklerini bildiriliyor. Hepatit hastalarının çoğunda zayıflama çayı kesildikten sonra kandaki hepatit göstergelerinin normale döndüğü ve ultrasonlarında da karaciğerin rahatladığı gözlemleniyor. Bu nedenle gelişi güzel zayıflama amaçlı bitkilerin kullanımına dikkat etmelisiniz. Her zaman söylediğim gibi zayıflamada mucize aramayın. Sağlıklı zayıflamak için yeme davranışında değişiklik yaratın, düzenli fiziksel aktivite yapın.