Besinlerin renkleri ne kadar koyulaþýrsa hastalýklara karþý korunma gücü de o kadar fazladýr. Bu kural patlýcan için de geçerli. Patlýcanýn kabuðundaki mor pigment nasunin güçlü bir antioksidan. Bu madde hücre ve DN’ya zarar veren, serbest radikal ve molekülleri etkisiz hale getiriyor, LDL kolesterolü engelliyor. Patlýcan besin açýsýndan yýldýz deðil, ancak sadece 35 kalorilik bir kasesinde 2.5 gr. lif içermesi onu süper besin grubuna almaya yetiyor. Tok tutma özelliði olan patlýcaný salatanýza katarak hem zayýflayabilir hem de potasyum, niasin, folat, kalsiyum, magnezyum, fosfordan zengin beslenebilirsiniz.
Potasyum zengini sebze
Kabak da kalp dostu. Bir kasesinde sýradan bir takviyenin 3 katýndan fazla potasyum var. Ayrýca A vitamini, beta karoten, maküla dejenerasyonuna ve diðer görme sorunlarýna karþý 4 bin mcg’den daha fazla lutein ve zeaksantin içerir. Kanser Epidemiyolojisi’nin 63 bin kiþi üzerinde yaptýðý araþtýrmada kabaktan zengin beslenenlerde akciðer kanserine yakalanma riskinin yüzde 27 daha düþük olduðu belirlendi.
Diyet listesinin yýldýzý
Kabaða iliþkin genel anlamda iyi olan þeylerden biri, yüksek su oranýna sahip olmasýdýr. Enerji yoðunluðu araþturmalarýna göre, yüksek miktarda su içeren besinlerle (yüksek hacimli besinler olarak da adlandýrýlýr) çok az kalori karþýlýðýnda oldukça fazla besleyici öðe alýnýr. Yüksek hacimli besinler hem doyurucu hem de düþük kalorili olduklarýndan, baþarýlý bir kilo verme programýnýn en önemli parçasýdýr. Her ne kadar bazý türleri diðerlerine göre daha yüksek lif oranýna sahip olsa da kabak size çok az kaloriyle kayda deðer oranda lif saðlar. Lif oranýnýn yüksek olduðu beslenme tarzýnýn, kalp hastalýðý ve kanser riski de dahil olmak üzere bir çok faydasý vardýr. Kabaðýn da içinde olduðu lif oraný daha yüksek olan besinler divertiküloz gibi sindirimle ilgili düzensizlikler için de sýk sýk önerilir.